Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.
Moderator: Moderatorzy
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.
Witam ponownie,
w załączniku dodaję dwie mapki:
1 - Zasięg LTE (wewnątrz) Plus
2 - Nadajniki LTE Mobyland
Podejrzewam (jestem prawie pewien) że działa tylko nadajnik pierwszy z lewej (gdzie Plus mapa pokazuje zasięg wewnątrz) gdyż oddalając się od tego miejsca, zasięg spada.
Zatrzymałem się wczoraj 50m od nadajników w "Rzezawie" (skrajny prawy) - są tam anteny, ale zasięgu LTE BRAK. Przemierzyłem całą okolicę - jestem pewien że tylko wspomniany nadajnik (z lewe) jest uruchomiony.
Dodatkowo kiedy zakupiłem iPlusa (ponad rok temu) na mapach BTS nadajnik LTE był < 1km od mojego domu, po kilku miesiącach zniknął, pojawiły się 4 nowe (ale żadne nie działa)
Czy to norma?
http://www.dusko.pl/1.jpg
http://www.dusko.pl/2.jpg
P.S
Czy da się odróżnić zasięg HSDPA od HSPA+ (na mapach)
Zastanawiam się nad zakupem anteny, ale HSDPA śmiga u mnie ~7Mbps, więc jeśli nie ma możliwość osiągnięcia HSPA+ to nie ma sensu kupować anten.
Czy te sygnały są nadawane z jednego nadajnika?
w załączniku dodaję dwie mapki:
1 - Zasięg LTE (wewnątrz) Plus
2 - Nadajniki LTE Mobyland
Podejrzewam (jestem prawie pewien) że działa tylko nadajnik pierwszy z lewej (gdzie Plus mapa pokazuje zasięg wewnątrz) gdyż oddalając się od tego miejsca, zasięg spada.
Zatrzymałem się wczoraj 50m od nadajników w "Rzezawie" (skrajny prawy) - są tam anteny, ale zasięgu LTE BRAK. Przemierzyłem całą okolicę - jestem pewien że tylko wspomniany nadajnik (z lewe) jest uruchomiony.
Dodatkowo kiedy zakupiłem iPlusa (ponad rok temu) na mapach BTS nadajnik LTE był < 1km od mojego domu, po kilku miesiącach zniknął, pojawiły się 4 nowe (ale żadne nie działa)
Czy to norma?
http://www.dusko.pl/1.jpg
http://www.dusko.pl/2.jpg
P.S
Czy da się odróżnić zasięg HSDPA od HSPA+ (na mapach)
Zastanawiam się nad zakupem anteny, ale HSDPA śmiga u mnie ~7Mbps, więc jeśli nie ma możliwość osiągnięcia HSPA+ to nie ma sensu kupować anten.
Czy te sygnały są nadawane z jednego nadajnika?
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 13:05 przez KuKiKaZMaN, łącznie zmieniany 1 raz.
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Mapa BTS (mapa.btsearch.pl) - a stan faktyczny.
W Rzezawie nie ma nadajnika LTE. Znajomy ma z Plusa modem i to potwierdził. Sam zamówiłem na test LTE więc zobaczę, może mi się uda z Brzeska sygnał złapać 
mapa.btsearch.pl pokazuje chyba tylko pozwolenia a nie istniejące już nadajniki.

mapa.btsearch.pl pokazuje chyba tylko pozwolenia a nie istniejące już nadajniki.
-
- Guru bezprzewodowy
Bardziej wiarygodny zasięg LTE masz na mapie LTE z Cyfrowego Polsatu http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... zasiegu.cp . Według niej zasięg LTE jest w pobliżu twojej lokalizacji, jesteś na jego krawędzi. Jeśli tak jest w rzeczywistości(sprawdź) to może świadczyć , że w Bochni działają te trzy BTS-y LTE. Stąd proponowałem ci możliwość korzystania z LTE na zewnętrznych antenach.
[ Dodano: 2013-02-13, 10:14 ]
Zari w twoim przypadku jest podobnie tylko jesteś "prawie" w zasięgu LTE z Brzeska( oczywiście wg.tej samej mapy). Powodzenia w testach.
[ Dodano: 2013-02-13, 10:14 ]
Zari w twoim przypadku jest podobnie tylko jesteś "prawie" w zasięgu LTE z Brzeska( oczywiście wg.tej samej mapy). Powodzenia w testach.
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Sprawdzałem każdy zakątek domu, odnalazłem trzy stacje:
CID 42355 LAC 29002 - Rzezawa Plus UMTS 2100
CID 39433 LAC 21503 - Ostrów Aero2 UMTS 900
CID:18794 LAC 29003 - Bochnia, Nowy Świat Aero2 UMTS 900
Sprawa wygląda tak, że na maszcie Nowy Świat są nadajniki Aero2 UMTS 900, PLUS UMTS 2100 oraz Mobyland LTE1800 (i tu wszystko na 100% działa)
natomiast w Rzezawie jest maszt Plusa UMTS 2100 (w awarii) oraz Mobyland LTE 1800 (nieaktywny)
W Ostrowie jest tylko Aero2 UMTS 900
Jakie prędkości potrafi wyciągnąć Aero2? (UMTS 900)
[ Dodano: 2013-02-13, 12:07 ]
A anteny szerokopasmowe zdają egzamin, czy odradzacie, np:
http://allegro.pl/antena-silver-18dbi-n ... 00366.html
CID 42355 LAC 29002 - Rzezawa Plus UMTS 2100
CID 39433 LAC 21503 - Ostrów Aero2 UMTS 900
CID:18794 LAC 29003 - Bochnia, Nowy Świat Aero2 UMTS 900
Sprawa wygląda tak, że na maszcie Nowy Świat są nadajniki Aero2 UMTS 900, PLUS UMTS 2100 oraz Mobyland LTE1800 (i tu wszystko na 100% działa)
natomiast w Rzezawie jest maszt Plusa UMTS 2100 (w awarii) oraz Mobyland LTE 1800 (nieaktywny)
W Ostrowie jest tylko Aero2 UMTS 900
Jakie prędkości potrafi wyciągnąć Aero2? (UMTS 900)
[ Dodano: 2013-02-13, 12:07 ]
A anteny szerokopasmowe zdają egzamin, czy odradzacie, np:
http://allegro.pl/antena-silver-18dbi-n ... 00366.html
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
się nadają tylko do handluKuKiKaZMaN pisze:A anteny szerokopasmowe

Aero2 jako dostawca to 0,5Mb/s a inny operator na antenach/paśmie Aero2 do 21Mb/sKuKiKaZMaN pisze:Jakie prędkości potrafi wyciągnąć Aero2?
Dodam jeszcze o bazie nadajników Należy uważać przy posługiwaniem się wykazem nadajników zweryfikowanych szczególnie W900 gdyż część ich została zlikwidowana
Ktoś kiedyś zgłosił ich do bazy a jak zostały wyłączone to nikt tego nie zgłosił i w bazie są jako zweryfikowanę W mojej okolicy jest taki przypadek
Oczywiście na wykazie bierzących pozwoleń ich nie ma
Ostatnio zmieniony 2013-02-13, 13:15 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Okej, czyli jak nie złapię LTE z Nowego Świata, to chociaż spróbuje UMTS 900 Aero2 (iPlus - więc teoretycznie 21Mbps)
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o UMTS 900 od AERO2 to prędkości zależą od technologii zastosowanej na BTS-ie, odległości od masztu, obciążenia nadajnika itd. Najlepiej za pomocą TNI wymuś tylko pasmo W900 i się przekonaj jak jest w twojej lokalizacji. Częstotliwość 900MHz ma większy zasięg, do masztu Nowy Świat masz ok 4 km więc na zewnątrz powinieneś mieć zasięg. Ja w podobnej odległości mam BTS AERO2 i osiągam na CP i BDI AERO2 przy modemie na zewnątrz -79dBi, CSQ 18. Jeśli chodzi o prędkość to 3-6Mbps w CP w zależności od pory dnia. Jeśli chodzi o tę antenę to raczej wynalazek , Brak wykresu charakterystyki, nie wiadomo jaki VSWR dla częstotliwości 900, 1800 i 2100MHz, jakie kąty promieniowania, jakie realne zyski na poszczególnych częstotliwościach. Tylko jeden przewód a dwa konektory? Do LTE takie coś. Czyli jedna wielka niewiadoma. Ogólnie anteny wielozakresowe to ściema, w myśl powiedzenia jak coś jest do wszystkiego to.....
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Złapałem CID:18794 LAC 29003 - Bochnia, Nowy Świat Aero2 UMTS 900, ale nie mogę się podłączyć... Błąd Dial-Up 619, 20% -100dBm, wewnątrz domu, bez anteny
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Trochę przy słaby sygnał Spróbuj przy oknie lub na chwilę modem za okno na przedłużaczu USBKuKiKaZMaN pisze:-100dBm
-
- Guru bezprzewodowy
U mnie w domu też brak zasięg(-103dBm), po wystawieniu modemu za okno na przedłużce usb wzrasta do -81dBm, 51%,CSQ 18. Sprawdzone przed chwilą. Jeśli nie masz przedłużacza to wykorzystaj ten dookólny drucik(antenkę), który masz do przeniesienia miejsca poboru sygnału na zewnątrz od strony Bochni.
-
- Stały użytkownik forum
Co do tej anteny, to zgadza się że wielka niewiadoma,
nie ma możliwości wykonania anteny wielozakresowej pracującej w każdym z zakresów z takim samym zyskiem,
moim zdaniem tego typu anteny są dobre tylko do przeniesienia punktu odbioru z wnętrza pomieszczenia(mocno tłumiącego sygnał radiowy, np.metalowe kontenery itp.) na zewnątrz gdzie jest dobrej jakości sygnał, docierający mniej więcej z jednego kierunku, a zależy nam na odbieraniu różnych pasm.
Tylko w takim przypadku raczej polecałbym anteny dookólne firmy Buro których wyłącznym dystrybutorem jest CP i Plus.
nie ma możliwości wykonania anteny wielozakresowej pracującej w każdym z zakresów z takim samym zyskiem,
moim zdaniem tego typu anteny są dobre tylko do przeniesienia punktu odbioru z wnętrza pomieszczenia(mocno tłumiącego sygnał radiowy, np.metalowe kontenery itp.) na zewnątrz gdzie jest dobrej jakości sygnał, docierający mniej więcej z jednego kierunku, a zależy nam na odbieraniu różnych pasm.
Tylko w takim przypadku raczej polecałbym anteny dookólne firmy Buro których wyłącznym dystrybutorem jest CP i Plus.
Rafał
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Dziś zamontowałem antenę Dual LTE 15dBi (1800-2100). Zasięg 3G (HSDPA) jest na poziomie -70dBi (68%), lecz ciągle wyświetla tylko HSDPA, nigdzie nie ma HSPA+.
LTE nie udało mi się uchwycić, jak będę miał więcej czasu - postaram się jeszcze pokręcić masztem. Aktualnie na HSDPA w godzinach szczytu (14:00) transfer mam na poziomie 5,5Mbps, więc w nocy powinno być 7,2 Mbps. Maszt mam wysokości 4m ponad dach, łączna wysokość to jakieś 20m od ziemi.
LTE nie udało mi się uchwycić, jak będę miał więcej czasu - postaram się jeszcze pokręcić masztem. Aktualnie na HSDPA w godzinach szczytu (14:00) transfer mam na poziomie 5,5Mbps, więc w nocy powinno być 7,2 Mbps. Maszt mam wysokości 4m ponad dach, łączna wysokość to jakieś 20m od ziemi.
-
- Stały użytkownik forum
HSPA+ o ile wiem, to na 900MHz - masz złą antenę.
W HSDPA 7.2Mbps to maksimum, w rzeczywistości download 5.5Mbps jest według mnie bardzo dobrym wynikiem.
W HSDPA 7.2Mbps to maksimum, w rzeczywistości download 5.5Mbps jest według mnie bardzo dobrym wynikiem.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
HSPA+ występuję na W900 i W2100Gasol pisze:HSPA+ o ile wiem, to na 900MHz - masz złą antenę.
[ Dodano: 2013-02-19, 17:36 ]
Spróbuj ustawić dokładniej antenę Podobnie przeboje miałem z panelemKuKiKaZMaN pisze:lecz ciągle wyświetla tylko HSDPA