Wybór routera - proszę o pomoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maciek7604
Początkujący użytkownik forum

Wybór routera - proszę o pomoc

Post autor: maciek7604 »

Witam wszystkich, posiadam router TP-Link'a TL-WR743ND, który odbiera internet radiowy i rozsyła go po mieszkaniu (WISP + AP). Jak się później dowiedziałem kupno tego routera nie było dobrym rozwiązaniem, ponieważ urządzenie posiada tylko jedną antenkę, która musi odebrać sygnał i rozesłać go dalej co się z tym wiąże bezprzewodowo internet działał bardzo wolno (pobieranie - 0.49 Mb ; wysyłanie - 0.56 Mb), natomiast przewodowo ok. 6 Mb. Na początku myślałem, że coś źle skonfigurowałem, więc postanowiłem sprawdzić u kolegi jak to wszystko będzie działało. Podłączyłem się do jego sieci (60 Mb) za pomocą trybu WISP+AP (przewodowo - 54Mb; natomiast bezprzewodowo ok. 15/20Mb. Wyłączyłem zabezpieczenia sieci ale nic to nie dało (później dowiedziałem się,że jedno radio nie wyrabia by pobierać i rozsyłać dalej sygnał). Kiedyś usłyszałem o routerze G.Duo, który jest wyposażony w dwa radia bezprzewodowe; dzięki temu, każde radio może pełnić swoje funkcje niezależnie od drugiego i w takim przypadku internet powinien działać "tak jak powinien". Miałem zamiar kupić ten router ale ciągle zwlekam :P (prędkość nie jest zadowalająca 54Mb ale to nie jest już takie ważne... :) ). Dziś zobaczyłem na stronie TP-Link'a nowy router WISP + AP (TL-WR843ND) z dwoma radiami oraz transmisją do 300 Mb/s, dodam jeszcze, że na dzień dzisiejszy router G.Duo kosztuje ok. 220zł, natomiast TP-Link ok. 127zł. I tutaj mam problem bo nie wiem jakie urządzenie wybrać... boje się ponownego rozczarowania urządzeniem TP-Link'a... Proszę Was o pomoc :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór routera - proszę o pomoc

Post autor: wojteks »

maciek7604 pisze:nowy router WISP + AP (TL-WR843ND) z dwoma radiami
To że ma 2 anteny nie znaczy że ma 2 radia.

Dokup do posiadanego routera AP z N odpowiednim do posiadanych urządzeń, router ustaw tylko w tryb AP Client router (WISP), podłącz AP kablem i już.
Nie pomagam na PW!
maciek7604

Jest to jakieś wyjście ale jednak wolał bym jedno urządzenie.
Chyba najlepiej będzie kupić G.Duo bo co do tego TP-Link'a dalej mam mieszane uczucia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

maciek7604 pisze:Chyba najlepiej będzie kupić G.Duo
Jeżeli wystarcza Ci 54Mbps to tak, zaleta to jedno pudełko i tyle.
Nie pomagam na PW!
maciek7604

A ten TP-Link będzie działać na podobnej zasadzie co ten mój aktualny WR-743ND
(chodzi mi o to czy bezprzewodowo internet będzie działać wolniej?)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

maciek7604 pisze:będzie działać na podobnej zasadzie co ten mój aktualny WR-743ND
Ma jedno radio więc sam sobie odpowiedz.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ