Witam wszystkich, posiadam router
TP-Link'a TL-WR743ND, który odbiera internet radiowy i rozsyła go po mieszkaniu (WISP + AP). Jak się później dowiedziałem kupno tego routera nie było dobrym rozwiązaniem, ponieważ urządzenie posiada tylko jedną antenkę, która musi odebrać sygnał i rozesłać go dalej co się z tym wiąże bezprzewodowo internet działał bardzo wolno (pobieranie -
0.49 Mb ; wysyłanie -
0.56 Mb), natomiast przewodowo ok.
6 Mb. Na początku myślałem, że coś źle skonfigurowałem, więc postanowiłem sprawdzić u kolegi jak to wszystko będzie działało. Podłączyłem się do jego sieci (
60 Mb) za pomocą trybu WISP+AP (przewodowo -
54Mb; natomiast bezprzewodowo ok.
15/20Mb. Wyłączyłem zabezpieczenia sieci ale nic to nie dało (później dowiedziałem się,że jedno radio nie wyrabia by pobierać i rozsyłać dalej sygnał). Kiedyś usłyszałem o routerze
G.Duo, który jest wyposażony w dwa radia bezprzewodowe; dzięki temu, każde radio może pełnić swoje funkcje niezależnie od drugiego i w takim przypadku internet powinien działać "tak jak powinien". Miałem zamiar kupić ten router ale ciągle zwlekam

(prędkość nie jest zadowalająca 54Mb ale to nie jest już takie ważne...

). Dziś zobaczyłem na stronie
TP-Link'a nowy router WISP + AP (
TL-WR843ND) z dwoma radiami oraz transmisją do 300 Mb/s, dodam jeszcze, że na dzień dzisiejszy router G.Duo kosztuje ok. 220zł, natomiast TP-Link ok. 127zł. I tutaj mam problem bo nie wiem jakie urządzenie wybrać... boje się ponownego rozczarowania urządzeniem TP-Link'a... Proszę Was o pomoc