Wybór routera - proszę o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
maciek7604
- Początkujący użytkownik forum
Wybór routera - proszę o pomoc
Witam wszystkich, posiadam router TP-Link'a TL-WR743ND, który odbiera internet radiowy i rozsyła go po mieszkaniu (WISP + AP). Jak się później dowiedziałem kupno tego routera nie było dobrym rozwiązaniem, ponieważ urządzenie posiada tylko jedną antenkę, która musi odebrać sygnał i rozesłać go dalej co się z tym wiąże bezprzewodowo internet działał bardzo wolno (pobieranie - 0.49 Mb ; wysyłanie - 0.56 Mb), natomiast przewodowo ok. 6 Mb. Na początku myślałem, że coś źle skonfigurowałem, więc postanowiłem sprawdzić u kolegi jak to wszystko będzie działało. Podłączyłem się do jego sieci (60 Mb) za pomocą trybu WISP+AP (przewodowo - 54Mb; natomiast bezprzewodowo ok. 15/20Mb. Wyłączyłem zabezpieczenia sieci ale nic to nie dało (później dowiedziałem się,że jedno radio nie wyrabia by pobierać i rozsyłać dalej sygnał). Kiedyś usłyszałem o routerze G.Duo, który jest wyposażony w dwa radia bezprzewodowe; dzięki temu, każde radio może pełnić swoje funkcje niezależnie od drugiego i w takim przypadku internet powinien działać "tak jak powinien". Miałem zamiar kupić ten router ale ciągle zwlekam
(prędkość nie jest zadowalająca 54Mb ale to nie jest już takie ważne...
). Dziś zobaczyłem na stronie TP-Link'a nowy router WISP + AP (TL-WR843ND) z dwoma radiami oraz transmisją do 300 Mb/s, dodam jeszcze, że na dzień dzisiejszy router G.Duo kosztuje ok. 220zł, natomiast TP-Link ok. 127zł. I tutaj mam problem bo nie wiem jakie urządzenie wybrać... boje się ponownego rozczarowania urządzeniem TP-Link'a... Proszę Was o pomoc 
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wybór routera - proszę o pomoc
To że ma 2 anteny nie znaczy że ma 2 radia.maciek7604 pisze:nowy router WISP + AP (TL-WR843ND) z dwoma radiami
Dokup do posiadanego routera AP z N odpowiednim do posiadanych urządzeń, router ustaw tylko w tryb AP Client router (WISP), podłącz AP kablem i już.
Nie pomagam na PW!
-
maciek7604
Jest to jakieś wyjście ale jednak wolał bym jedno urządzenie.
Chyba najlepiej będzie kupić G.Duo bo co do tego TP-Link'a dalej mam mieszane uczucia.
Chyba najlepiej będzie kupić G.Duo bo co do tego TP-Link'a dalej mam mieszane uczucia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli wystarcza Ci 54Mbps to tak, zaleta to jedno pudełko i tyle.maciek7604 pisze:Chyba najlepiej będzie kupić G.Duo
Nie pomagam na PW!
-
maciek7604
A ten TP-Link będzie działać na podobnej zasadzie co ten mój aktualny WR-743ND
(chodzi mi o to czy bezprzewodowo internet będzie działać wolniej?)
(chodzi mi o to czy bezprzewodowo internet będzie działać wolniej?)
- wojteks
- *** Administrator ***
Ma jedno radio więc sam sobie odpowiedz.maciek7604 pisze:będzie działać na podobnej zasadzie co ten mój aktualny WR-743ND
Nie pomagam na PW!