internet w lesie - jaki sprzęt

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
syriusz
Początkujący użytkownik forum

internet w lesie - jaki sprzęt

Post autor: syriusz »

Cześć,

Chcę mieć GSM i internet 3G w lesie.
Do najbliższego nadajnika GSM/UMTS (Orange) mam 9km w linii prostej, ale na drodze są drzewa (las).
Jaki sprzęt wybrać aby mieć stabilne łącze internetowe i GSM?

Myślałem nad czymś takim:
http://www.myamplifiers.com/catalog/dua ... 200gw.html

Ale cholernie drogi! (a nie mam pewności, że da oczekiwane rezultaty...)

Macie jakieś inne pomysły?

W ostateczności internet satelitarny, ale opłaty miesięczne są spore...

Pozdr!
syriusz
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: internet w lesie - jaki sprzęt

Post autor: Andrzejz78 »

Zeby coś można pomóc potrzeba więcej informacji Podaj linka z http://mapa.btsearch.pl/ z zaznaczeniem twojej lokalizacji w lesie
Czy na zewnątrz w lesie łapiesz jakikolwiek sygnał 3G?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

syriusz pisze:Myślałem nad czymś takim:
Wg aktualnego prawa legalnie można używać tylko urządzenia zainstalowane przez podmioty posiadające rezerwację częstotliwości na których pracują. W praktyce operatorzy nie montują repeaterów.

Co do internetu 3g, można by wybudować masz wynoszący antenę ponad korony drzew, niestety trzeba spełnić wymogi prawa budowlanego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
syriusz

Z mapy nic więcej nie odczytasz poza tym co napisałem powyżej - do najbliższego nadajnika GSM/UMTS mam 9km w linii prostej a pomiędzy jest gęsty las sosnowy.

Co do drugiego pytania - nie, na zewnątrz w lesie, to mam problem ze zwykłym zasięgiem GSM - o 3G nie ma mowy... :/

[ Dodano: 2013-02-12, 13:23 ]
krystianb pisze:Wg aktualnego prawa legalnie można używać tylko urządzenia zainstalowane przez podmioty posiadające rezerwację częstotliwości na których pracują. W praktyce operatorzy nie montują repeaterów.
Yyyy... czyli co to właściwie oznacza? Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?
Jeśli tak sprawa się ma, to chyba pozostaje tylko internet satelitarny... :/
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

syriusz pisze:czyli co to właściwie oznacza? Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?
Oznacza to że jest to zabronione i wiąże się z konsekwencjami prawnymi (w najgorszym razie)

Nic Ci nie da repeater jeśli nie masz zasięgu Jeśli pozostaniesz przy naziemnym internecie to rozważ opcję masztu lub wysokiej sosny... ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

syriusz pisze:Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?
Tak.
Z resztą nie miało by to większego sensu, bo z hspa szczególnie DC mógłby sobie nie poradzić. Legalny sposób to modem podłączony do anteny (znajdującej się na maszcie) i internet w domu po kablach sieciowych i wifi.
syriusz pisze:Jeśli tak sprawa się ma, to chyba pozostaje tylko internet satelitarny...
Wiesz o tym że pingi to minimum 700ms?
syriusz

Andrzejz78 pisze:Nic Ci nie da repeater jeśli nie masz zasięgu Jeśli pozostaniesz przy naziemnym internecie to rozważ opcję masztu lub wysokiej sosny... ;)
No ale powiedziałem, że nie mam zasięgu 3G w telefonie komórkowym.
Miałem jednak nadzieję, że jeśli użyję odpowiednio silnej anteny kierunkowej, do tego wzmacniacza sygnału i antenę wyceluję na nadajnik (mimo braku kontaktu optycznego z nadajnikiem), to powinno dać radę...
Myliłem się?

[ Dodano: 2013-02-12, 13:56 ]
krystianb pisze:Wiesz o tym że pingi to minimum 700ms?
To może spytam inaczej...

Jest ktoś na tym forum, kto używa internetu satelitarnego i jest z tego zadowolony?
Jaki jest komfort pracy na czymś takim?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

syriusz pisze:Miałem jednak nadzieję, że jeśli użyję odpowiednio silnej anteny kierunkowej
Ale jak nie ma sygnału to antena nic nie da Musi być chociaż minimalny Takie warunki mogłyby być nad koronami drzew
syriusz

Andrzejz78 pisze:Ale jak nie ma sygnału to antena nic nie da Musi być chociaż minimalny Takie warunki mogłyby być nad koronami drzew
Chyba aż tak nie zależy mi na internecie, aby ryzykować uderzenie pioruna... ;-)

Ponawiam więc 1 pytanie i mam jedno nowe:

- jak w praktyce wygląda komfort pracy na internecie satelitarnym?

- czy EDGE to rozszerzenie zwykłego GSM (900MHz)? I jeśli do najbliższego nadajnika GSM mam 3,2km, to może próbować choć mieć stabilnego EDGE'a?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

syriusz pisze: do tego wzmacniacza sygnału
:nienie: Internet to nie TV.
Edge dziś nie ma sensu ruszać, zainteresuj się CDMA najpierw nordisk (plus także sprzedaje tą usługę), potem orange. Jest spora szansa, że jesteś w zasięgu choć jednej z tych sieci, chyba umowy na oślep nie podpisałeś?
syriusz

krystianb pisze: :nienie: Internet to nie TV.
A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?
Jedno i drugie to fale elektromagnetyczne tyle, że o innej częstotliwości i modulacji.

krystianb pisze:Edge dziś nie ma sensu ruszać, zainteresuj się CDMA najpierw nordisk (plus także sprzedaje tą usługę), potem orange. Jest spora szansa, że jesteś w zasięgu choć jednej z tych sieci, chyba umowy na oślep nie podpisałeś?
Też pudło. Kiedy jak pisałem 3G mam 9km w linii prostej, to CDMA420 (Nordisk właśnie) mam najbliższy jakieś 12-13km - przez ten sam gęsty las sosnowy :-)

Jeśli więc nie ma innych możliwości, to może choć ten EDGE warto ruszyć...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

syriusz pisze:Kiedy jak pisałem 3G mam 9km w linii prostej, to CDMA420 (Nordisk właśnie) mam najbliższy jakieś 12-13km - przez ten sam gęsty las sosnowy :-)
Proponuję zainteresować się przenikalnością fal radiowych w zależności od częstotliwości. Ja bym spróbował, w szczególności, że miesięczny test jest w plusie za darmo (przynajmniej kiedyś był).

[ Dodano: 2013-02-12, 18:54 ]
syriusz pisze:A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?
A tym że to jest komunikacja w obie strony. A poza tym używanie wzmacniaczy jest od zarania dziejów nielegalne.
alvaroo
Stały użytkownik forum

Post autor: alvaroo »

Korzystam z cdma z orange 450 mhz z blisko 9 km przy róznicy wysokości i przez gęsty las. Antena kierunkowa czyni cuda ; )
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Kolego gdybyś jednak podał swoje współrzędne gps w tym swoim lesie można by dokładniej przeanalizować Twój przypadek.

Jeżeli nie to opisz dokładnie: konkretnie w lesie, polana (jakiej wielkości), czy na pewno tylko sosny, jakiej wysokości są te sosny?
Jeżeli jest to las typowo sosnowy i wysoki, to korony są dość wysoko (jaka długość lasu w kierunku nadajnika?) może okazać się że w prześwitach pomiędzy pniami sygnał dość dobrze się propaguje zwłaszcza w paśmie 400 MHz, wtedy antena kierunkowa nisko zainstalowana, na konkretne pasmo(nie uniwersalna) może zapewnić całkiem dobrą komunikację. Praktycznie potwierdzony przypadek u mojego klienta któremu montowałem antenę i to akurat było w paśmie 850 MHz, czyli gorzej propagującym się w takich warunkach.
Rafał
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Post autor: Edm65 »

syriusz Robiłeś testy z jakąkolwiek anteną zewnęczną ?
Ja też mam podobne warunki jak ty bo polubiłem wieś bo spokój itd ale wracając do tematu i problemu Twojego to tak od siebie dodam ze dziś pisałem o antenie na której mam teraz full zasieg ,a na bacie inaczej na antenie dookólnej , miałem jedna kreske i tylko UMTS ,a teraz wszystko w Twoim terenie bez anteny ani rusz co do wysokość to tylko doświaczalnie, a dokładnie to miernikiem ale taki jest drogi :zly:
Najlepszym nauczycielem jest życie.
rafal13
Stały użytkownik forum

Edm65 pisze:syriuszco do wysokość to tylko doświaczalnie, a dokładnie to miernikiem ale taki jest drogi :zly:
możesz to bliżej wyjaśnić
Rafał
Awatar użytkownika
Edm65
Stały użytkownik forum

Post autor: Edm65 »

rafal13 pisze:
możesz to bliżej wyjaśnić
Po pierwsze nie wyrywaj kawałka z całego zdania :nienie:

Nie ustawiłeś nigdy anteny od TV :D
Co do miernika to dziadek Google podpowie , jak sie znasz na elektronice to trochę dziwne zapytanie Twoje :szok:
Najlepszym nauczycielem jest życie.
aragz

Post autor: aragz »

Podlącze się pod temat ponieważ mam zbliżone pytanie

Szukam czegoś dla poniższej lokalizacji, również w pobliżu lasu jednak nie musi to być nic szybkiego bo w tej lokalizacji nawet się specjalnie nie da, ważne żeby w ogóle coś się dało zrobić w necie na laptopie (nie muszę odpalać YT, weeb.tv itp...)

Kod: Zaznacz cały

GPS: 54.266037803773926,17.74313449859619
Taki mam wynik z programu SpeedTest z smartfona (T-Mobile) sprzed 2mcy
- pobieranie: 65kbps / wysyłanie: 22kbps

I teraz pytanie czy w takiej sytuacji warto pakować się w T-Mobile i laptopa od nich? Jestem w tej sieci od kupy lat i nie miałem nigdy z nimi większych problemów, kwestia tylko czy będzie mi w miare łapał ten internet od nich?
rafal13
Stały użytkownik forum

Witam,

Jeżeli Twoja lokalizacja to Kistowo lub bliskie okolice,
to jeżeli patrząc w półokręgu od Północy do Południa na stronę wschodnią masz dobrą widoczność optyczną w którymś z kierunków na odległość 15 km.
To powinieneś z dobrą anteną w paśmie 900 MHz z firmy Buro lub Dipol odbierać sygnał, Plus i CP (sieci płatne) który zapewni ci znacznie lepsze parametry lub Aero2 (darmowa sieć do grudnia 2016, poczytaj na aero2.pl)
Rafał
aragz

rafal13 pisze:Witam,
Jeżeli Twoja lokalizacja to Kistowo lub bliskie okolice,
to jeżeli patrząc w półokręgu od Północy do Południa na stronę wschodnią masz dobrą widoczność optyczną w którymś z kierunków na odległość 15 km.
To powinieneś z dobrą anteną w paśmie 900 MHz z firmy Buro lub Dipol odbierać sygnał, Plus i CP (sieci płatne) który zapewni ci znacznie lepsze parametry lub Aero2 (darmowa sieć do grudnia 2016, poczytaj na aero2.pl)
ostatecznie zdecydowałem się na T-mobile - jak na nieco "leśno-polne" warunki działa ok ale chciałbym wzmocnić sygnał dlatego chciałbym kupić do tego jaką antene, tylko nie za bardzo wiem którą wybrać - na T-mobile polecają coś np. z Dipol - klik

no i jak to potem podłączyć do modemu E3131, jakąś przejsciowke trzeba dokupić?
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

aragz pisze: ostatecznie zdecydowałem się na T-mobile - jak na nieco "leśno-polne" warunki działa ok ale chciałbym wzmocnić sygnał dlatego chciałbym kupić do tego jaką antene, tylko nie za bardzo wiem którą wybrać - na T-mobile polecają coś np. z Dipol - klik

no i jak to potem podłączyć do modemu E3131, jakąś przejsciowke trzeba dokupić?
Musisz się upewnić na 120 % w jakim paśmie nadaje bts z którym się łączysz - 900 MHz czy 2100 MHz,
i dopiero potem kupować antenę na to konkretne pasmo.
Anteny z linku, który podałeś, są na 900 MHz, byłoby niemiło gdyby po zakupie się okazało,
że łączysz się z nadajnikiem 2100 MHz i antena zamiast polepszyć, to pogarsza odbiór.
Aby sprawdzić, zainstaluj i skonfiguruj TopNetInfo, program podaje dane nadajnika (LAC+cid),
które można potem wyszukać w bazie btssearch i sprawdzić jaki to nadajnik,
program umożliwia tęż wymuszenie w modemie konkrentnego pasma, przez co można się upewnić na 100% czy modem w tym paśmie się łączy czy nie.
Przejściówkę dokupisz bez problemu, gniazdo w modemie nazywa się CR09,
przed zakupem anteny sprawdzasz jakie ma złącze (w antenach zazwyczaj są złącza FME)
i dokupujesz od razu odpowiednią przejściówkę (np. FME<-->CR09).
Wymierz dokładnie ile kabla ci trzeba od anteny do modemu, zbyt długi kabel tłumi sygnał,
najlepiej kupić dokładnie tyle, ile trzeba + 1 metr zapasu.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wybrał anteny na 900MHz ponieważ w T-Mobile korzysta z EDGE, tylko taki zasięg jest w Kistowie.
rafal13
Stały użytkownik forum

Wzmocnienie sygnału T-Mobile, niewiele zwiększy prędkość EDGE, to stara technologia i antena niewiele zmieni.
Weź sobie na 7 dni na próbę Plusa lub Cyfrowy Polsat.
Jeżeli złapiesz sygnał to zobaczysz różnice w prędkości, wystarczy że możliwie wysoko na zewnątrz zrobisz próbę, jeżeli złapiesz nawet minimalny sygnał, to wtedy antena zewnętrzna będzie miała sens.

Pozdrawiam,
Rafał
DejaVu

Post autor: DejaVu »

Ja bym pomyślał o CDMA :D sam mieszkam w lesie - przez 3 lata miałem Orange CDMA ,teraz 2 rok Plusa i nie narzekam nawet w grach , ostatnio pojawiło się u mnie 3G na zewnątrz :hyhy:
rafal13
Stały użytkownik forum

DejaVu
To zainstaluj sobie dobrą antenę pod to 3G, najlepiej z możliwie krótkim kablem, ruter dobra rzecz w celu maksymalnego skrócenia kabla antenowego.
Wtedy zobaczysz że 3G jest szybsze od CDMA.

Pozdrawiam,
Rafał
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

aragz wybrał już T-Mobile z EDGE, a faktycznie mógł spróbować CDMA z Orange. Do BTS-a w Gowidlinie ok.6km i brak lasów po drodze. Taryfy OF są dość atrakcyjne i prędkość większa niż EDGE.
DejaVu

Post autor: DejaVu »

rafal13 pisze:3G jest szybsze od CDMA.
Mnie nie interesuje prędkość ;) nic nie ściągam ,pozbyłem się TV więc internet to takie moje okno na świat :D lubię czasem pograć(zimą) w BBC2 mam pingi 90-130 , więc czego chcieć więcej? no chyba że neta bez limitu :hyhy: Pozdrawiam.
aragz

matek451 pisze:aragz wybrał już T-Mobile z EDGE, a faktycznie mógł spróbować CDMA z Orange. Do BTS-a w Gowidlinie ok.6km i brak lasów po drodze. Taryfy OF są dość atrakcyjne i prędkość większa niż EDGE.
hmm a jeśli przykładowo w przyszłości chciałbym zmienić to taka antena 900Mhz już nie będzie współpracować z CDMA? A może lepiej zainwestować w wielozakresową, tylko widze że one mają mniejszy zysk dBi
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

aragz pisze:A może lepiej zainwestować w wielozakresową
Nie
Nie pomagam na PW.
kordirko

Post autor: kordirko »

syriusz pisze: A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?
Jedno i drugie to fale elektromagnetyczne tyle, że o innej częstotliwości i modulacji.
Sygnał TV jest rozsiewany (broadcast), idzie w jedną stronę od nadajnika do odbiornika.
W związku z tym wystarczy taki wzmacniacz za 4 zł 50 gr:
http://dmtrade.pl/index.php?p2474,wzmac ... vb-t-swa-3

Sygnał gsm jest dwukierunkowy (dwa nadajniki - dwie anteny), oba nadajniki pracują
na dwóch nośnych odsuniętych od siebie, całość przesyłana z/do anteny jednym kablem.
W związku z tym potrzebny jest taki wzmacniacz za 1671 zł
http://inter-plus.bazarek.pl/opis/28229 ... 400m2.html

W sumie różnica niewielka - tylko 1666 zł 50 gr ;)
ODPOWIEDZ