internet w lesie - jaki sprzęt
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet w lesie - jaki sprzęt
Cześć,
Chcę mieć GSM i internet 3G w lesie.
Do najbliższego nadajnika GSM/UMTS (Orange) mam 9km w linii prostej, ale na drodze są drzewa (las).
Jaki sprzęt wybrać aby mieć stabilne łącze internetowe i GSM?
Myślałem nad czymś takim:
http://www.myamplifiers.com/catalog/dua ... 200gw.html
Ale cholernie drogi! (a nie mam pewności, że da oczekiwane rezultaty...)
Macie jakieś inne pomysły?
W ostateczności internet satelitarny, ale opłaty miesięczne są spore...
Pozdr!
syriusz
Chcę mieć GSM i internet 3G w lesie.
Do najbliższego nadajnika GSM/UMTS (Orange) mam 9km w linii prostej, ale na drodze są drzewa (las).
Jaki sprzęt wybrać aby mieć stabilne łącze internetowe i GSM?
Myślałem nad czymś takim:
http://www.myamplifiers.com/catalog/dua ... 200gw.html
Ale cholernie drogi! (a nie mam pewności, że da oczekiwane rezultaty...)
Macie jakieś inne pomysły?
W ostateczności internet satelitarny, ale opłaty miesięczne są spore...
Pozdr!
syriusz
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: internet w lesie - jaki sprzęt
Zeby coś można pomóc potrzeba więcej informacji Podaj linka z http://mapa.btsearch.pl/ z zaznaczeniem twojej lokalizacji w lesie
Czy na zewnątrz w lesie łapiesz jakikolwiek sygnał 3G?
Czy na zewnątrz w lesie łapiesz jakikolwiek sygnał 3G?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wg aktualnego prawa legalnie można używać tylko urządzenia zainstalowane przez podmioty posiadające rezerwację częstotliwości na których pracują. W praktyce operatorzy nie montują repeaterów.syriusz pisze:Myślałem nad czymś takim:
Co do internetu 3g, można by wybudować masz wynoszący antenę ponad korony drzew, niestety trzeba spełnić wymogi prawa budowlanego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Z mapy nic więcej nie odczytasz poza tym co napisałem powyżej - do najbliższego nadajnika GSM/UMTS mam 9km w linii prostej a pomiędzy jest gęsty las sosnowy.
Co do drugiego pytania - nie, na zewnątrz w lesie, to mam problem ze zwykłym zasięgiem GSM - o 3G nie ma mowy...
[ Dodano: 2013-02-12, 13:23 ]
Jeśli tak sprawa się ma, to chyba pozostaje tylko internet satelitarny...
Co do drugiego pytania - nie, na zewnątrz w lesie, to mam problem ze zwykłym zasięgiem GSM - o 3G nie ma mowy...

[ Dodano: 2013-02-12, 13:23 ]
Yyyy... czyli co to właściwie oznacza? Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?krystianb pisze:Wg aktualnego prawa legalnie można używać tylko urządzenia zainstalowane przez podmioty posiadające rezerwację częstotliwości na których pracują. W praktyce operatorzy nie montują repeaterów.
Jeśli tak sprawa się ma, to chyba pozostaje tylko internet satelitarny...

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Oznacza to że jest to zabronione i wiąże się z konsekwencjami prawnymi (w najgorszym razie)syriusz pisze:czyli co to właściwie oznacza? Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?
Nic Ci nie da repeater jeśli nie masz zasięgu Jeśli pozostaniesz przy naziemnym internecie to rozważ opcję masztu lub wysokiej sosny...

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak.syriusz pisze:Że nie mogę sobie zainstalować samodzielnie takiego repeatera na UMTS?
Z resztą nie miało by to większego sensu, bo z hspa szczególnie DC mógłby sobie nie poradzić. Legalny sposób to modem podłączony do anteny (znajdującej się na maszcie) i internet w domu po kablach sieciowych i wifi.
Wiesz o tym że pingi to minimum 700ms?syriusz pisze:Jeśli tak sprawa się ma, to chyba pozostaje tylko internet satelitarny...
-
No ale powiedziałem, że nie mam zasięgu 3G w telefonie komórkowym.Andrzejz78 pisze:Nic Ci nie da repeater jeśli nie masz zasięgu Jeśli pozostaniesz przy naziemnym internecie to rozważ opcję masztu lub wysokiej sosny...
Miałem jednak nadzieję, że jeśli użyję odpowiednio silnej anteny kierunkowej, do tego wzmacniacza sygnału i antenę wyceluję na nadajnik (mimo braku kontaktu optycznego z nadajnikiem), to powinno dać radę...
Myliłem się?
[ Dodano: 2013-02-12, 13:56 ]
To może spytam inaczej...krystianb pisze:Wiesz o tym że pingi to minimum 700ms?
Jest ktoś na tym forum, kto używa internetu satelitarnego i jest z tego zadowolony?
Jaki jest komfort pracy na czymś takim?
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ale jak nie ma sygnału to antena nic nie da Musi być chociaż minimalny Takie warunki mogłyby być nad koronami drzewsyriusz pisze:Miałem jednak nadzieję, że jeśli użyję odpowiednio silnej anteny kierunkowej
-
Chyba aż tak nie zależy mi na internecie, aby ryzykować uderzenie pioruna... ;-)Andrzejz78 pisze:Ale jak nie ma sygnału to antena nic nie da Musi być chociaż minimalny Takie warunki mogłyby być nad koronami drzew
Ponawiam więc 1 pytanie i mam jedno nowe:
- jak w praktyce wygląda komfort pracy na internecie satelitarnym?
- czy EDGE to rozszerzenie zwykłego GSM (900MHz)? I jeśli do najbliższego nadajnika GSM mam 3,2km, to może próbować choć mieć stabilnego EDGE'a?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
syriusz pisze: do tego wzmacniacza sygnału

Edge dziś nie ma sensu ruszać, zainteresuj się CDMA najpierw nordisk (plus także sprzedaje tą usługę), potem orange. Jest spora szansa, że jesteś w zasięgu choć jednej z tych sieci, chyba umowy na oślep nie podpisałeś?
-
A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?krystianb pisze:Internet to nie TV.
Jedno i drugie to fale elektromagnetyczne tyle, że o innej częstotliwości i modulacji.
Też pudło. Kiedy jak pisałem 3G mam 9km w linii prostej, to CDMA420 (Nordisk właśnie) mam najbliższy jakieś 12-13km - przez ten sam gęsty las sosnowy :-)krystianb pisze:Edge dziś nie ma sensu ruszać, zainteresuj się CDMA najpierw nordisk (plus także sprzedaje tą usługę), potem orange. Jest spora szansa, że jesteś w zasięgu choć jednej z tych sieci, chyba umowy na oślep nie podpisałeś?
Jeśli więc nie ma innych możliwości, to może choć ten EDGE warto ruszyć...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Proponuję zainteresować się przenikalnością fal radiowych w zależności od częstotliwości. Ja bym spróbował, w szczególności, że miesięczny test jest w plusie za darmo (przynajmniej kiedyś był).syriusz pisze:Kiedy jak pisałem 3G mam 9km w linii prostej, to CDMA420 (Nordisk właśnie) mam najbliższy jakieś 12-13km - przez ten sam gęsty las sosnowy :-)
[ Dodano: 2013-02-12, 18:54 ]
A tym że to jest komunikacja w obie strony. A poza tym używanie wzmacniaczy jest od zarania dziejów nielegalne.syriusz pisze:A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?
-
- Stały użytkownik forum
Korzystam z cdma z orange 450 mhz z blisko 9 km przy róznicy wysokości i przez gęsty las. Antena kierunkowa czyni cuda ; )
-
- Stały użytkownik forum
Kolego gdybyś jednak podał swoje współrzędne gps w tym swoim lesie można by dokładniej przeanalizować Twój przypadek.
Jeżeli nie to opisz dokładnie: konkretnie w lesie, polana (jakiej wielkości), czy na pewno tylko sosny, jakiej wysokości są te sosny?
Jeżeli jest to las typowo sosnowy i wysoki, to korony są dość wysoko (jaka długość lasu w kierunku nadajnika?) może okazać się że w prześwitach pomiędzy pniami sygnał dość dobrze się propaguje zwłaszcza w paśmie 400 MHz, wtedy antena kierunkowa nisko zainstalowana, na konkretne pasmo(nie uniwersalna) może zapewnić całkiem dobrą komunikację. Praktycznie potwierdzony przypadek u mojego klienta któremu montowałem antenę i to akurat było w paśmie 850 MHz, czyli gorzej propagującym się w takich warunkach.
Jeżeli nie to opisz dokładnie: konkretnie w lesie, polana (jakiej wielkości), czy na pewno tylko sosny, jakiej wysokości są te sosny?
Jeżeli jest to las typowo sosnowy i wysoki, to korony są dość wysoko (jaka długość lasu w kierunku nadajnika?) może okazać się że w prześwitach pomiędzy pniami sygnał dość dobrze się propaguje zwłaszcza w paśmie 400 MHz, wtedy antena kierunkowa nisko zainstalowana, na konkretne pasmo(nie uniwersalna) może zapewnić całkiem dobrą komunikację. Praktycznie potwierdzony przypadek u mojego klienta któremu montowałem antenę i to akurat było w paśmie 850 MHz, czyli gorzej propagującym się w takich warunkach.
Rafał
- Edm65
- Stały użytkownik forum
syriusz Robiłeś testy z jakąkolwiek anteną zewnęczną ?
Ja też mam podobne warunki jak ty bo polubiłem wieś bo spokój itd ale wracając do tematu i problemu Twojego to tak od siebie dodam ze dziś pisałem o antenie na której mam teraz full zasieg ,a na bacie inaczej na antenie dookólnej , miałem jedna kreske i tylko UMTS ,a teraz wszystko w Twoim terenie bez anteny ani rusz co do wysokość to tylko doświaczalnie, a dokładnie to miernikiem ale taki jest drogi
Ja też mam podobne warunki jak ty bo polubiłem wieś bo spokój itd ale wracając do tematu i problemu Twojego to tak od siebie dodam ze dziś pisałem o antenie na której mam teraz full zasieg ,a na bacie inaczej na antenie dookólnej , miałem jedna kreske i tylko UMTS ,a teraz wszystko w Twoim terenie bez anteny ani rusz co do wysokość to tylko doświaczalnie, a dokładnie to miernikiem ale taki jest drogi

Najlepszym nauczycielem jest życie.
-
- Stały użytkownik forum
możesz to bliżej wyjaśnićEdm65 pisze:syriuszco do wysokość to tylko doświaczalnie, a dokładnie to miernikiem ale taki jest drogi
Rafał
- Edm65
- Stały użytkownik forum
Po pierwsze nie wyrywaj kawałka z całego zdaniarafal13 pisze:
możesz to bliżej wyjaśnić

Nie ustawiłeś nigdy anteny od TV

Co do miernika to dziadek Google podpowie , jak sie znasz na elektronice to trochę dziwne zapytanie Twoje

Najlepszym nauczycielem jest życie.
-
Podlącze się pod temat ponieważ mam zbliżone pytanie
Szukam czegoś dla poniższej lokalizacji, również w pobliżu lasu jednak nie musi to być nic szybkiego bo w tej lokalizacji nawet się specjalnie nie da, ważne żeby w ogóle coś się dało zrobić w necie na laptopie (nie muszę odpalać YT, weeb.tv itp...)
Taki mam wynik z programu SpeedTest z smartfona (T-Mobile) sprzed 2mcy
- pobieranie: 65kbps / wysyłanie: 22kbps
I teraz pytanie czy w takiej sytuacji warto pakować się w T-Mobile i laptopa od nich? Jestem w tej sieci od kupy lat i nie miałem nigdy z nimi większych problemów, kwestia tylko czy będzie mi w miare łapał ten internet od nich?
Szukam czegoś dla poniższej lokalizacji, również w pobliżu lasu jednak nie musi to być nic szybkiego bo w tej lokalizacji nawet się specjalnie nie da, ważne żeby w ogóle coś się dało zrobić w necie na laptopie (nie muszę odpalać YT, weeb.tv itp...)
Kod: Zaznacz cały
GPS: 54.266037803773926,17.74313449859619
- pobieranie: 65kbps / wysyłanie: 22kbps
I teraz pytanie czy w takiej sytuacji warto pakować się w T-Mobile i laptopa od nich? Jestem w tej sieci od kupy lat i nie miałem nigdy z nimi większych problemów, kwestia tylko czy będzie mi w miare łapał ten internet od nich?
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
Jeżeli Twoja lokalizacja to Kistowo lub bliskie okolice,
to jeżeli patrząc w półokręgu od Północy do Południa na stronę wschodnią masz dobrą widoczność optyczną w którymś z kierunków na odległość 15 km.
To powinieneś z dobrą anteną w paśmie 900 MHz z firmy Buro lub Dipol odbierać sygnał, Plus i CP (sieci płatne) który zapewni ci znacznie lepsze parametry lub Aero2 (darmowa sieć do grudnia 2016, poczytaj na aero2.pl)
to jeżeli patrząc w półokręgu od Północy do Południa na stronę wschodnią masz dobrą widoczność optyczną w którymś z kierunków na odległość 15 km.
To powinieneś z dobrą anteną w paśmie 900 MHz z firmy Buro lub Dipol odbierać sygnał, Plus i CP (sieci płatne) który zapewni ci znacznie lepsze parametry lub Aero2 (darmowa sieć do grudnia 2016, poczytaj na aero2.pl)
Rafał
-
ostatecznie zdecydowałem się na T-mobile - jak na nieco "leśno-polne" warunki działa ok ale chciałbym wzmocnić sygnał dlatego chciałbym kupić do tego jaką antene, tylko nie za bardzo wiem którą wybrać - na T-mobile polecają coś np. z Dipol - klikrafal13 pisze:Witam,
no i jak to potem podłączyć do modemu E3131, jakąś przejsciowke trzeba dokupić?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Musisz się upewnić na 120 % w jakim paśmie nadaje bts z którym się łączysz - 900 MHz czy 2100 MHz,aragz pisze: ostatecznie zdecydowałem się na T-mobile - jak na nieco "leśno-polne" warunki działa ok ale chciałbym wzmocnić sygnał dlatego chciałbym kupić do tego jaką antene, tylko nie za bardzo wiem którą wybrać - na T-mobile polecają coś np. z Dipol - klik
no i jak to potem podłączyć do modemu E3131, jakąś przejsciowke trzeba dokupić?
i dopiero potem kupować antenę na to konkretne pasmo.
Anteny z linku, który podałeś, są na 900 MHz, byłoby niemiło gdyby po zakupie się okazało,
że łączysz się z nadajnikiem 2100 MHz i antena zamiast polepszyć, to pogarsza odbiór.
Aby sprawdzić, zainstaluj i skonfiguruj TopNetInfo, program podaje dane nadajnika (LAC+cid),
które można potem wyszukać w bazie btssearch i sprawdzić jaki to nadajnik,
program umożliwia tęż wymuszenie w modemie konkrentnego pasma, przez co można się upewnić na 100% czy modem w tym paśmie się łączy czy nie.
Przejściówkę dokupisz bez problemu, gniazdo w modemie nazywa się CR09,
przed zakupem anteny sprawdzasz jakie ma złącze (w antenach zazwyczaj są złącza FME)
i dokupujesz od razu odpowiednią przejściówkę (np. FME<-->CR09).
Wymierz dokładnie ile kabla ci trzeba od anteny do modemu, zbyt długi kabel tłumi sygnał,
najlepiej kupić dokładnie tyle, ile trzeba + 1 metr zapasu.
-
- Guru bezprzewodowy
Wybrał anteny na 900MHz ponieważ w T-Mobile korzysta z EDGE, tylko taki zasięg jest w Kistowie.
-
- Stały użytkownik forum
Wzmocnienie sygnału T-Mobile, niewiele zwiększy prędkość EDGE, to stara technologia i antena niewiele zmieni.
Weź sobie na 7 dni na próbę Plusa lub Cyfrowy Polsat.
Jeżeli złapiesz sygnał to zobaczysz różnice w prędkości, wystarczy że możliwie wysoko na zewnątrz zrobisz próbę, jeżeli złapiesz nawet minimalny sygnał, to wtedy antena zewnętrzna będzie miała sens.
Pozdrawiam,
Weź sobie na 7 dni na próbę Plusa lub Cyfrowy Polsat.
Jeżeli złapiesz sygnał to zobaczysz różnice w prędkości, wystarczy że możliwie wysoko na zewnątrz zrobisz próbę, jeżeli złapiesz nawet minimalny sygnał, to wtedy antena zewnętrzna będzie miała sens.
Pozdrawiam,
Rafał
-
Ja bym pomyślał o CDMA
sam mieszkam w lesie - przez 3 lata miałem Orange CDMA ,teraz 2 rok Plusa i nie narzekam nawet w grach , ostatnio pojawiło się u mnie 3G na zewnątrz 

-
- Stały użytkownik forum
DejaVu
To zainstaluj sobie dobrą antenę pod to 3G, najlepiej z możliwie krótkim kablem, ruter dobra rzecz w celu maksymalnego skrócenia kabla antenowego.
Wtedy zobaczysz że 3G jest szybsze od CDMA.
Pozdrawiam,
To zainstaluj sobie dobrą antenę pod to 3G, najlepiej z możliwie krótkim kablem, ruter dobra rzecz w celu maksymalnego skrócenia kabla antenowego.
Wtedy zobaczysz że 3G jest szybsze od CDMA.
Pozdrawiam,
Rafał
-
- Guru bezprzewodowy
aragz wybrał już T-Mobile z EDGE, a faktycznie mógł spróbować CDMA z Orange. Do BTS-a w Gowidlinie ok.6km i brak lasów po drodze. Taryfy OF są dość atrakcyjne i prędkość większa niż EDGE.
-
Mnie nie interesuje prędkośćrafal13 pisze:3G jest szybsze od CDMA.

-
hmm a jeśli przykładowo w przyszłości chciałbym zmienić to taka antena 900Mhz już nie będzie współpracować z CDMA? A może lepiej zainwestować w wielozakresową, tylko widze że one mają mniejszy zysk dBimatek451 pisze:aragz wybrał już T-Mobile z EDGE, a faktycznie mógł spróbować CDMA z Orange. Do BTS-a w Gowidlinie ok.6km i brak lasów po drodze. Taryfy OF są dość atrakcyjne i prędkość większa niż EDGE.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niearagz pisze:A może lepiej zainwestować w wielozakresową
Nie pomagam na PW.
-
Sygnał TV jest rozsiewany (broadcast), idzie w jedną stronę od nadajnika do odbiornika.syriusz pisze: A czym według Ciebie różni się sygnał GSM/3G od sygnału TV, że nie można dla niego użyć ODPOWIEDNIEGO wzmacniacza?
Jedno i drugie to fale elektromagnetyczne tyle, że o innej częstotliwości i modulacji.
W związku z tym wystarczy taki wzmacniacz za 4 zł 50 gr:
http://dmtrade.pl/index.php?p2474,wzmac ... vb-t-swa-3
Sygnał gsm jest dwukierunkowy (dwa nadajniki - dwie anteny), oba nadajniki pracują
na dwóch nośnych odsuniętych od siebie, całość przesyłana z/do anteny jednym kablem.
W związku z tym potrzebny jest taki wzmacniacz za 1671 zł
http://inter-plus.bazarek.pl/opis/28229 ... 400m2.html
W sumie różnica niewielka - tylko 1666 zł 50 gr