Czyli co, można się jakieś aktualizacji ewentualnie spodziewać? Druga sprawa, czy wiadomo już, kiedy pojawi się aplikacja BE wraz ze sterownikami dla Visty?NewWalk pisze:no nic...pozostaje nam poczekać i zobaczymy czy będzie jakiś update oprogramowania kart, tak jak miało to miejsce w przypadku aktualizacji z UMTS do HSDPA.
HSDPA 3,6Mb/s w Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: HSDPA 3,6Mb/s w Orange
-
- Stały użytkownik forum
Tak naprawdę oferowany u wszystkich operatorów Merlin XU870 to jedyne obecnie dostepne urządzenie pracujące w standardach 3,6 - 7,2 Mbit/s. Inne modele będą dostępne dopiero po połowie roku.
To nie jest tak, że w istniejącej karcie zmieni się firmware i nagle dostanie ona kopa.
To nie jest tak, że w istniejącej karcie zmieni się firmware i nagle dostanie ona kopa.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zdania są podzielone, na dniach będę wiedział więcej co z ta aktualizacją, a co do BE na Windowsie Vista to brak oficjalnych danych. Mówili mi że ma być to w majuprzewaks pisze:Czyli co, można się jakieś aktualizacji ewentualnie spodziewać? Druga sprawa, czy wiadomo już, kiedy pojawi się aplikacja BE wraz ze sterownikami dla Visty?

- hyde
- Użytkownik forum
Pojawiło się nowe wcielenie globetrottera gt max obsługujące kolejne generacje hsdpa:
http://www.allegro.pl/item182839729_www ... _7_2_.html
http://www.allegro.pl/item182839729_www ... _7_2_.html
-
W takim razie czekamy na wieści co w sprawie aktualizacji piszczyNewWalk pisze:Zdania są podzielone, na dniach będę wiedział więcej co z ta aktualizacją, a co do BE na Windowsie Vista to brak oficjalnych danych. Mówili mi że ma być to w maju

- lukaso
- Użytkownik forum
hmmm mi ta promocja przypomina troche promocję iPlus:) tylko że tam <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma takiej dużej prędkości ale za to limity są 2 razy większe (1GB i 4GB w opcji za 110zł,p o przekroczeniu limitu mozna sobie dokupić kolejny:) no i też dodają antywira tylko ze lepszego -Kaspersky. w HSDPA <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest tylko 1,8Mb/s.
-
W Orange też jest 4GB limiutu w wersji za 120 zł. Szczerze mówiąc i tak Orange jest lepszy od Plusa bo ma większe pokrycie w EDGE (ale to tak BTW).
- Jojo
To akurat prawda, ale jak jest ze stabilnością łącza? Można wywnioskować, że Plus jest lepszy. A poza tym jak już porównując zasięg to Era nie pozostaje w tyle za Orange w zasięgu EDGE ale to już tak na marginesie.przewaks pisze:Szczerze mówiąc i tak Orange jest lepszy od Plusa bo ma większe pokrycie w EDGE (ale to tak BTW).
Elektroniczna rewolucja
- bob
- Guru bezprzewodowy
Witam.
1. Z tego czego się dowiedziałem nieoficjalnie to Orange na razie nie jest wstanie przekroczyć 1,5 Mbps stałej prędkości.Podobno jakiekolwiek chwilowe skoki powyżej nie wynikają z rzeczywistych możliwości operatora.
2. Option`y oparte na chip set`cie MSM6275 (np. GT MAX 1,8 GT3G+ itp.) nie mają możliwości pracy z prędkością 3,6 - 7,2 Mbps.Dopiero chip set MSM6280 pozwala na to:
http://www.cdmatech.com/download_librar ... hipset.pdf
3. Co do stabilności łącza HSDPA w Orange muszę pochwalić tego operatora a przynajmniej za teren Katowic (w innych miastach aglomeracji jest już trochę inaczej - HSDPA znika ,pojawia się tylko UMTS).
To mapa pokrycia zasięgu HSDPA w aglomeracji:
http://be.orange.pl/pics/gop_2007_04.jpg
Realia są już nieco inne jak wspomniałem choć BOK tłumaczy się ,że dopiero wdrażają system w innych miastach to mapa pokazuje wyraźnie ,że HSDPA jest (tak naprawdę nieraz tylko na chwilę) a informacja na stronie mówi nam:
Niestety ale nie jest obowiązującym standardem ponieważ w wielu centrach miast "aglomeracji Katowickiej" HSDPA zanika a BOK twierdzi ,że dopiero rozbudowują...
p.s.
Przepraszam z góry jeśli ktoś zwróciłby się do mnie z zapytaniem a ja nie odpowiem ,będę mało dostępny do okolic czerwca.
Pozdrawiam ,bob.
1. Z tego czego się dowiedziałem nieoficjalnie to Orange na razie nie jest wstanie przekroczyć 1,5 Mbps stałej prędkości.Podobno jakiekolwiek chwilowe skoki powyżej nie wynikają z rzeczywistych możliwości operatora.
2. Option`y oparte na chip set`cie MSM6275 (np. GT MAX 1,8 GT3G+ itp.) nie mają możliwości pracy z prędkością 3,6 - 7,2 Mbps.Dopiero chip set MSM6280 pozwala na to:
3. Co do stabilności łącza HSDPA w Orange muszę pochwalić tego operatora a przynajmniej za teren Katowic (w innych miastach aglomeracji jest już trochę inaczej - HSDPA znika ,pojawia się tylko UMTS).
To mapa pokrycia zasięgu HSDPA w aglomeracji:
http://be.orange.pl/pics/gop_2007_04.jpg
Realia są już nieco inne jak wspomniałem choć BOK tłumaczy się ,że dopiero wdrażają system w innych miastach to mapa pokazuje wyraźnie ,że HSDPA jest (tak naprawdę nieraz tylko na chwilę) a informacja na stronie mówi nam:
http://be.orange.pl/index.php?id=hsdpaObecnie HSPDA dostępna jest dla Klientów Orange siedmiu lokalizacjach: Warszawa, aglomeracja Katowicka, Łódź, Kraków, Poznań, Wrocław, Trójmiasto. Od 2 kwietnia HSDPA jest obowiązującym standardem dla całej sieci 3G, który będzie bardzo intensywnie rozwijany, żeby pod koniec roku objąć co najmniej 30% populacji w Polsce.
Niestety ale nie jest obowiązującym standardem ponieważ w wielu centrach miast "aglomeracji Katowickiej" HSDPA zanika a BOK twierdzi ,że dopiero rozbudowują...
p.s.
Przepraszam z góry jeśli ktoś zwróciłby się do mnie z zapytaniem a ja nie odpowiem ,będę mało dostępny do okolic czerwca.
Pozdrawiam ,bob.
-
U mnie w Warszawie HSDPA działa w miarę stabilnie - w zasadzie nie zdarza mi się "znikanie" HSDPA. Co do EDGE po za Warszawą - również działa mi bez zarzutu (stabilnie).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niedługo minie rok jak Orange włączyło HSDPA w Katowicach i tak jak pisałem działa to idealnie.Mam w zasadzie tylko małą uwagę co do innych miast w konurbacji katowickiej (tu cały obszar traktuję integralnie) ale pewnie to okres przejściowy a może nawet faktycznie coś majstrują ,żeby rozpędzić bardziej to HSDPA.
Co do stabilności HSDPA u Plusa to na razie ciężko coś tu pisać bo nie mam od nich usługi.Ktoś kiedyś na forum pisał ,że udało mu się uzyskać HSDPA w Katowicach.Wracając do Orange to jestem zadowolony na razie z prędkości ,które można osiągnąć dziś a także z niezawodności w moim miejscu zamieszkania.
Co do stabilności HSDPA u Plusa to na razie ciężko coś tu pisać bo nie mam od nich usługi.Ktoś kiedyś na forum pisał ,że udało mu się uzyskać HSDPA w Katowicach.Wracając do Orange to jestem zadowolony na razie z prędkości ,które można osiągnąć dziś a także z niezawodności w moim miejscu zamieszkania.

-
- Stały użytkownik forum
Pewnie z prostej przyczyny, ale to mogliby potwierdzic jedynie sieciowcy z Orange'a. Wystartowali z 3,6 po to aby byc pierwszym w Polsce i teraz do tego dorabiana jest cala otoczka marketingowa. Radiowo siec daje mozliwosc pracy z 3,6, ale jest jeszcze transmisja, czyli "rurka z Internetem" doprowadzona do poszczegolnych node'ow - i tu chyba nie jest tak rozowo. Ja slyszalem o osiagach na poziomie 2 Mbit/s, ale tez tylko w krotkich chwilachbob pisze:Witam.
-
- Stały użytkownik forum
Pozwolę się nie zgodzić moje z mich kontaktów z orange (okolice wrocławia ) wynikało że :damis pisze:Pewnie z prostej przyczyny, ale to mogliby potwierdzic jedynie sieciowcy z Orange'a. Wystartowali z 3,6 po to aby byc pierwszym w Polsce i teraz do tego dorabiana jest cala otoczka marketingowa. Radiowo siec daje mozliwosc pracy z 3,6, ale jest jeszcze transmisja, czyli "rurka z Internetem" doprowadzona do poszczegolnych node'ow - i tu chyba nie jest tak rozowo. Ja slyszalem o osiagach na poziomie 2 Mbit/s, ale tez tylko w krotkich chwilachbob pisze:Witam.
1) Uruchomiono HSDPA i wszytko chodziło zanakomicie
2) Zmieniono konfiguracje łącz do internetu . Strasznie się wszystko zaczęło walić .
3) Po tym jak opanowano sytuacje uruchomiono kolejny release HSDPA i wszystko chodzi znakomicie
Z moich informacji wynika że infrastruktura gotowa jest na 7,2 MB/s
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok Panowie.
Ten mały przeciek jest od osoby jak mi się wydaje kompetentnej ale nie przyjmujcie go jako pewnik.Sam nie wiem co o tym myśleć więc może najlepiej byłoby gdyby ktoś napisał czy osiąga prędkości powyżej 2Mbps i gdzie ?
Najlepiej nie pisać o rekordach tylko o codziennej (najczęstszej) prędkości przy ściąganiu plików powyżej powiedzmy 5MB.
Moją najczęstszą prędkością na pewno nie jest 1,8 Mbps.
Wiadomym jest już od tamtego roku ,że standard 3,6Mbps miał być w Europie przewidziany na ten rok i jak możemy przeczytać w Polsce właśnie Orange go wprowadziło oficjalnie ale gdzie to u licha można uzyskać ?
Rozmawiałem też z osobą która dysponuje Merlinem ale też nie ma pojęcia o takiej nawet przybliżonej prędkości.
Powiem tak ,ucieszyła mnie ta wiadomość na początku i miałem nawet zmieniać modem ale chyba nie warto ...
Ten mały przeciek jest od osoby jak mi się wydaje kompetentnej ale nie przyjmujcie go jako pewnik.Sam nie wiem co o tym myśleć więc może najlepiej byłoby gdyby ktoś napisał czy osiąga prędkości powyżej 2Mbps i gdzie ?
Najlepiej nie pisać o rekordach tylko o codziennej (najczęstszej) prędkości przy ściąganiu plików powyżej powiedzmy 5MB.

Wiadomym jest już od tamtego roku ,że standard 3,6Mbps miał być w Europie przewidziany na ten rok i jak możemy przeczytać w Polsce właśnie Orange go wprowadziło oficjalnie ale gdzie to u licha można uzyskać ?
Rozmawiałem też z osobą która dysponuje Merlinem ale też nie ma pojęcia o takiej nawet przybliżonej prędkości.
Powiem tak ,ucieszyła mnie ta wiadomość na początku i miałem nawet zmieniać modem ale chyba nie warto ...
Ostatnio zmieniony 2007-04-17, 09:02 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
To dlatego że tyle to nawet producent w labie nie osiąga . Jest to wartość czysto teoretyczna nie do osiągnięcia w warunkach rzeczywistychbob pisze:Ok Panowie.

Wszystkie te pomiary są nic nie warte. Należało by podejść systematycznie i opisać jakąś metodologię . Przecież teraz to każdy mierzy co chce i jak chce więc mogą być ogromne różnice
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy prosty pomiar np. w Firefox`ie narzędziem "pobieranie plików".
Ustalmy tak jak pisałem "najczęstsza prędkość" , nie rekordy na numion.
Ja jednak wolę myśleć ,że Orange ma do 14,4Mbps ,jestem spokojniejszy ,że dobrego operatora wybrałem.
EDIT:
Przenoszę temat do "Nowe technologie i standardy" bo HSDPA jest nową technologią a zwłaszcza taka prędkość abstrahując od tego czy istnieje naprawdę czy to tylko reklama.
END EDIT.
Ustalmy tak jak pisałem "najczęstsza prędkość" , nie rekordy na numion.
W takim razie wracamy do punktu wyjścia.FINCH pisze:...tyle to nawet producent w labie nie osiąga . Jest to wartość czysto teoretyczna nie do osiągnięcia w warunkach rzeczywistych.
Ja jednak wolę myśleć ,że Orange ma do 14,4Mbps ,jestem spokojniejszy ,że dobrego operatora wybrałem.

EDIT:
Przenoszę temat do "Nowe technologie i standardy" bo HSDPA jest nową technologią a zwłaszcza taka prędkość abstrahując od tego czy istnieje naprawdę czy to tylko reklama.
END EDIT.
- hyde
- Użytkownik forum
Przeniosłeś i dyskusja zamarła bo nikt znaleźć tego wątku nie może...Przenoszę temat do "Nowe technologie i standardy" bo HSDPA jest nową technologią a zwłaszcza taka prędkość abstrahując od tego czy istnieje naprawdę czy to tylko reklama.
Zadziwiające, że nikt z forumowiczów nie miał okazji przetestować urządzenia obsługującegą tę technologię. Może ktoś się jednak skusi choćby na coś takiego:
http://www.allegro.pl/item185711415_air ... ready.html
Dodano:
Niedawno wydałem 2k na htc tytn i tym samym wyczerpałem limit na gadżety;p W najbliższym tygodniu jeśli znajdę chwilę to może przejdę się do jakiegoś większego salonu orange w Warszawie /jak ostatnio byłem przy pl. Konstytucji to stał laptop z kartą obsługującą hsdpa, może zmienili na xu870/. Najbardziej ciekaw jestem pingów, gdyby były niższe od tych z "niższego" hsdpa nawet o jakieś 25% to była by super wiadomość.
Ostatnio zmieniony 2007-04-26, 23:47 przez hyde, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Odpowiedź jest prosta.Żaden z opów nie oferuje takiego modemu w swojej ofercie a wyłożenie 700 zeta i nie być zadowolonym nie każdemu się uśmiecha.Ale skoro nikt nie wypróbował to może ty się skusiszhyde pisze:Zadziwiające, że nikt z forumowiczów nie miał okazji przetestować urządzenia obsługującego tę technologię. Może ktoś się jednak skusi choćby na coś takiego:

- bob
- Guru bezprzewodowy
Przeniosłem kiedy dyskusja zamarła...Poza tym nie piszecie o zasięgu tylko o technologii więc nie dziw się.hyde pisze: Przeniosłeś i dyskusja zamarła bo nikt znaleźć tego wątku nie może...

- hyde
- Użytkownik forum
A jednak nie kupuję żadnej nowej karty, czekam na coś z HSUPA żeby być gotowym na to co nieuniknione /mam nadzieję/.
http://www.sierrawireless.com/product/photos.aspx#ac880
a dokładnie ten model mi się marzy:
http://www.sierrawireless.com/resources ... 80_web.pdf
http://www.sierrawireless.com/product/photos.aspx#ac880
a dokładnie ten model mi się marzy:
http://www.sierrawireless.com/resources ... 80_web.pdf
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Na swoim AirCard co prawda w Plus'ie wyciągnąłem rekordową prędkość download - 310-285 kB/s (oficjalnie Plus podaje max do 1.8 Mbit/s) - tutaj ok. 2,4 Mbit/s!! Rejon W-wa Rembertów.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To że nie mogę wyciągnąć na moim modemie Option GT fusion + tych przereklamowanych 3,6 Mb/s juz sie przyzwyczaiłem. ale najbardziej to mnie wkurza że modemy przełączają się z HSDPA do UMTS.
Gdy uruchomię internet to mam HSDPa i hulam z prędkością ok 1 Mb/s. Po chwili jednak, najczęściej gdy nie sćiągam danych modem samoczynnie przełącza sie do UMTS i tak już pozostaje.
To dopiero jest świństwo ze strony Orange, bo ja nabywam ich modem kierując się huczną reklamą w TV i na bilbordach, a tymczasem modem tylko częściowo pracuje w HSDPa bo po chwili pracuje już tylko w UMTS.
I nie jest to kwestią obciążenia sieci Orange, bo taki stan istnieje nawet w późnych godzinach nocnych.
Nigdy więcej nie dam już nabrać się Orange na ten ich niedopracowany internet i ostrzegam pozostałych - nie dajcie się nabierać - ORANGE zależy tylko na tym aby koś złapać na 24 miesiące i doić kasę.
Gdy uruchomię internet to mam HSDPa i hulam z prędkością ok 1 Mb/s. Po chwili jednak, najczęściej gdy nie sćiągam danych modem samoczynnie przełącza sie do UMTS i tak już pozostaje.
To dopiero jest świństwo ze strony Orange, bo ja nabywam ich modem kierując się huczną reklamą w TV i na bilbordach, a tymczasem modem tylko częściowo pracuje w HSDPa bo po chwili pracuje już tylko w UMTS.
I nie jest to kwestią obciążenia sieci Orange, bo taki stan istnieje nawet w późnych godzinach nocnych.
Nigdy więcej nie dam już nabrać się Orange na ten ich niedopracowany internet i ostrzegam pozostałych - nie dajcie się nabierać - ORANGE zależy tylko na tym aby koś złapać na 24 miesiące i doić kasę.
- hyde
- Użytkownik forum
Raczej problem ze sprzętem, po rozpoczęciu nowego przesyłu pakietów powinno przełączyć się na 3.5G. Zawsze możesz zapuścić wiecznego pinga na jakiś serwer i podtrzymać ruch.Gdy uruchomię internet to mam HSDPa i hulam z prędkością ok 1 Mb/s. Po chwili jednak, najczęściej gdy nie sćiągam danych modem samoczynnie przełącza sie do UMTS i tak już pozostaje.
-
- Stały użytkownik forum
A może po prostu Cię panowie z Orange'a nie poinformowali ze Fusion+ to karta, która jest HSDPA 1.8. Choćbym nie wiem jak mocno pompował - 3.6 na niej nie wyciągnieszpiotr2802 pisze:To że nie mogę wyciągnąć na moim modemie Option GT fusion + tych przereklamowanych 3,6 Mb/s juz sie przyzwyczaiłem. ale najbardziej to mnie wkurza że modemy przełączają się z HSDPA do UMTS.

W Orange'u 3.6 wyciągają tylko Merlin XU870 i ZTE MF330
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja w Lodzi w Plusie i Erze(Nie mam Orange) max stabilne transfery w hsdpa mialem okolo 340kB/s modemem jest motorola v6maxx po usb - jednak wiekszosc czasu predkoscia sa rzedu 150-240kB/s ... Jak na 3,6mb/s to w sumie malo
Ciekawe czemu nigdy nawet o 3 w nocy bedac 50metrow od nodeB nie pojdzie to w hsdpa np 400kB/s - okolo 3,2mb/s ?

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
- Użytkownik forum
ja od dzis mam nową kartę
w kraku wam transfery ok 260kB czyli niecałe 2 mbit - testowane na plikach po 700mb, zobacze z rana jak sie to bedzie prezentować

AirCard 875 + licencja gprs "No limit"
- canidy
Nie za bardzo rozumiem po co miałbyś zapuszczać wiecznego pinga. Obarczanie operatora za powyższe jest niedorzeczne.hyde pisze:Raczej problem ze sprzętem, po rozpoczęciu nowego przesyłu pakietów powinno przełączyć się na 3.5G. Zawsze możesz zapuścić wiecznego pinga na jakiś serwer i podtrzymać ruch.Gdy uruchomię internet to mam HSDPa i hulam z prędkością ok 1 Mb/s. Po chwili jednak, najczęściej gdy nie sćiągam danych modem samoczynnie przełącza sie do UMTS i tak już pozostaje.
Przeciez tak to ma działać. Jeżeli nie korzystasz z netu to wskazuje prędkość UMTS, a jak zaczynasz coś ściągać to przełącza się automatycznie w HSDPA.
piotr2802 i hyde, warto by odrobić wcześniej lekcje zamiast bez sensu podnosić alarm. Jest to całkowicie normalne zachowanie.
- canidy
Nie ma co ograniczać możliwości korzystania z 3.6 czy 7.2 Mb/s do sprzętu, przecierz tyle tego jest. Rozumiem, że miałeś na myśli, że Orange ma w ofercie jedynie te dwa modemy na 3.6? Piszę bo jeszcze ktoś zrozumie, że w Orange to tylko na tych modemach można ...damis pisze: A może po prostu Cię panowie z Orange'a nie poinformowali ze Fusion+ to karta, która jest HSDPA 1.8. Choćbym nie wiem jak mocno pompował - 3.6 na niej nie wyciągniesz
W Orange'u 3.6 wyciągają tylko Merlin XU870 i ZTE MF330

A swoją drogą czytać specyfikacje i pytać. A jak się nie znamy to poprosić o pomoc kogoś, to nie będą wychodziły takie kwiatki. Z drugiej strony jakoś nie widzę mocnej potrzeby używania 3.6 czy więcej. 1.8 z pewnością pokrywa większość potrzeb

-
- Początkujący użytkownik forum
Ale nie ma sensu wydawnia kasy w tak drogi sprzęt tylko po to by zaszpanować. 1.8 spokojnie wystarczy nawet do ściągania dużych plików.
-- podpis wyci?ty przez administratora!!! --
-
- Początkujący użytkownik forum
Mieszkam w okolicach Katowic miałem do niedawna ZTE MF330 w ORANGE i ledwo chodził po EDGE teraz zmieniłem na Merlin XU870 i działa mi HSDPA, ale nie osiągam demonicznych prędkości... max co udało się wyciągnąć do 640kbps więc daleko jeszcze do 3.6Mb. Dla mnie z tego płynie jeden wniosek nie ma co wymieniać modemów 1.8 na 3.6 bo te prędkości i tak są teoretyczne i zależne od obciążenia sieci - priorytet mają rozmowy głosowe