Blueconnect noc

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dexter18

Blueconnect noc

Post autor: dexter18 »

Witam, umowę mam już od dłuższego czasu lecz dopiero teraz mam zasięg HSDPA. Mianowicie jeśli mam aktywną usługę to przed północą muszę się rozłączyć i po północy z powrotem połączyć by dopiero zacząć pobieranie ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Blueconnect noc

Post autor: darekka »

Nie musisz się rozłączać ponieważ T-Mobile prawidłowo nalicza transfer dzienny i nocny.Nawet połączenie nawiązane przed rozpoczęciem darmowego czasu jest od północny naliczane jako nocne. Jeśli się nie rozłączysz przed 9:00 to i tak dane (pobrane-wysłane) po 9ej naliczone będą w limit dzienny.

jeśli chcesz mieć dane o zużytym transferze możesz pobrać i skonfigurować program NetWorx http://www.softperfect.com/products/networx/ , który bardzo dokładnie policzy ile zużyłeś w danym czasie(osobne dane w DZIEŃ i osobne dane w czasie NOCY).
Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 18:15 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
dexter18

Dzięki za szybką odpowiedź, z tego co konsultant mówił, to muszę się rozłączyć :D. Zaraz sobie program ściągnę i skonfiguruję.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawe podają informacje choć Ciebie jako klienta obowiązuje Regulamin tej Usługi a w nim(w aktualnej wersji i pewnie w obowiązującej w Twoim przypadku) brak takiego wymogu. Jak będą źle naliczać telefon lub email do BOK powinien szybko rozwiązać ewentualny problem.Grunt to nie dać sobie na głowę wejść-płacisz wymagasz prosta zasada.
Jak będą podskakiwać to poproś o przesłanie Regulaminu i wskazanie odpowiedniego zapisu=skruszeją choć nie słyszałem o problemach z naliczaniem.
darekka
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z tym szybkim rozwiązaniem problemu przez BOK to przesadziłeś. Miałem problem ze złym naliczeniem transferu nocnego, BOK przyjął zgłoszenie i przekazał do działu technicznego. Potem oczekiwanie i nic, powtórne zgłoszenie. Nic to nie dało, konieczne jest zgłoszenie reklamacji do T-Mobile. Później długie oczekiwanie na odpowiedź, a limit cały czas wyczerpany. Tak minął miesiąc i rozpoczął się nowy okres rozliczeniowy. Z doświadczenia wiem, że takie reklamacje trwają w nieskończoność. Po drugiej stronie naprawdę brak osób do rzeczowej wymiany zdań. Lepiej nie mieć takich problemów.Ja na szczęście miałem taki przypadek jednokrotnie, okazało się , że system naliczania zawiódł.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Nie musisz się rozłączać ponieważ T-Mobile prawidłowo nalicza transfer dzienny i nocny.Nawet połączenie nawiązane przed rozpoczęciem darmowego czasu jest od północny naliczane jako nocne. Jeśli się nie rozłączysz przed 9:00 to i tak dane (pobrane-wysłane) po 9ej naliczone będą w limit dzienny.
Chcę się upewnić: sprawdzałeś to na własnej skórze?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

darekka pisze:program NetWorx
TNI też ma taką funkcję
Ja dla pewności włączam internet i pobieranie 10 minut po rozpoczęciu " darmowego neta"
Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 19:44 przez Andrzejz78, łącznie zmieniany 1 raz.
dexter18

Czyli lepiej rozłączyć się przed północą i 5 minut po podłączyć ponownie i można śmiało pobierać ?
Andrzejz78 pisze:TNI też ma taką funkcję
Ja mam podłączony modem do routera i kabelek do laptopa.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-02-19, 20:21 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 20:20 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Panowie na obecnym etapie rozwoju sieci mobilnych problemy z rozliczaniem dziennego i nocnego transferu występują jedynie w sporadycznych przypadkach i po interwencji u operatora zostają rozwiązane. Dodatkowo w sprawach kiedy operator wciska nam ciemnotę mamy na naszą korzyść Regulamin Usług w , którym jak dotąd nie zauważyłem wymogu rozłączania połączenia aby transfer nocny był uwzględniony.
Ja w swoim przypadku jak dotąd nie miałem problemów z prawidłowym rozliczaniu transferu w sieci Orange, T-Mobile i Plus(jedynie nie miałem Playa)- połączenia nawiązane przed godzinami obowiązywania Nocnego Transferu jak i go przekraczające były poprawnie rozliczane.
Może się zdarzyć, że gdzieś, kiedyś i u kogoś będzie z tym problem ale mamy bilingi online,liczniki programowe(TopNetInfo,NetWorx i inne) aby to w porę zauważyć i zgłosić operatorowi do poprawy(ewentualnie reklamacje).
darekka
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Potwierdzam. Nie trzeba się rozłączać o północy, żeby wszystko było prawidłowo naliczane. Mam router, którego nie wyłączam. Najwyżej sam się wyłączy bo się przegrzeje. ;)

Czasem, bardzo rzadko połączenie się zamuli koło północy. Zdarzyło mi się to może dwa, trzy razy w ciągu 2 miesięcy. Raz się rozłączyłem i połączyłem ponownie, a tak chwilę muli i się "odtyka".
dexter18

Nie rozłączałem nic. Od północy do 9 na styk zmieściłem się w czasie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli jak rozumiem działa wszystko poprawnie? :)
dexter18

Tak. Nie miałem zamulenia żadnego sieci ;). Wszystko działa na 5 ;).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli można potwierdzić, że system T-Mobile rozlicza prawidłowo ogólnie.
dexter18

Jak najbardziej prawidłowo :). Żadnych zacięć. Jest ok. A troszkę nie na temat. W maju kończy się umowa ale mój tato na którego nr jest zarejestrowany, chcą dać 20 GB w cenie 59,90 lecz dla stałych klientów 49,90. Czy opłaca się z nimi negocjować u blueconnect noc za free ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem czy ci dadzą BC noc za free. Przyznam się, że wątpię. Praktycznie BC noc wychodzi cię za free jak weźmiesz pod uwagę abonament przed i po obniżce.
dexter18

Szczerz opłaca się kolega, płaci 49 zł za 15 GB i 50 GB w nocy, w Iplus. Opłaca się nawet wziąć 20 GB na dzień i free w nocy nawet może się zniżkę wynegocjuje :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mam opcję bez modemu. W sumie 20 GB na 12 miesięcy, 59,90 zł + 9,08 zł BC noc. W sumie 68,98 zł.
Dobra cena za to wszystko mając na uwadze brak limitu prędkości (jak np. ma Play) czy limitu w nocy (jak wspominany CP/Plus).
dexter18

Oferują 20 GB w cenie 49,90 czemu by nie brać :D
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

dexter18 pisze: chcą dać 20 GB w cenie 59,90 lecz dla stałych klientów 49,90.
Mógłbyś dopytać się, czy 49,90zł to jest obniżone w ramach Super Zestawu (inne aktywacje w T-Mobile), czy po prostu taka taryfa?
dexter18 pisze:kolega, płaci 49 zł za 15 GB i 50 GB w nocy, w Iplus
Akurat tą ofertę można mieć za 29,95zł
dexter18

Marens, to obniżka ponieważ, w trakcie rozmowy konsultant widział, że na mojego tatę jest zarejestrowane 3 numery albo 4 :D. I chcą dać obniżkę taką bo sprzęt mam.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

dexter18 pisze:na mojego tatę jest zarejestrowane 3 numery albo 4
Czyli to jest Super Zestaw: http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... taw?link=1
dexter18 pisze:Czy opłaca się z nimi negocjować u blueconnect noc za free ?
Maksimum zawsze można uzyskać dzwoniąc do SUK.
Dzwonisz 602900 łączysz się z dowolnym konsultantem i prosisz o przełączenie do działu utrzymania klienta. Przeważnie nie robią problemów z przełączeniem. Tam spróbuj negocjować, choć nie wiem czy się uda zgarnąć blueconnect noc. Generalnie jak na T-Mobile to jest dosyć dobra oferta.
ODPOWIEDZ