Ciekawi mnie co to za typ anten, zaznaczyłem je na czerwono strzałką.
Na zdjęciach widać też anteny Plusa (GSM/UMTS) oraz Aero2.
Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć.

Moderator: Moderatorzy
Jak siedzi jeden user na stacjipatryk7588 pisze:a gdzie to reklamowanie 150?
Zasoby są zapewne przydzielane dynamicznie, bo inaczej to by cienko było, bo przecież na tej samej stracji są najczęściej jeszcze 2 umtesy i gsm.patryk7588 pisze:Nawet jeden user nie dostanie 150 skoro 180 jest dzielone na trzy
Ale niestety tak samo zapycha się jak macierzysta sieć Plusa, tym bardziej gdy nadajnik stoi pośrodku niczego. O ile w Plus internet totalnie nie staje, to w Aero2 zaobserowałem nie raz totalne 0 - czyli operacja się powiodła (3G jest) ale pacjent umarł (nie ma internetu).2. Sieć która została dołożona do istniejącej infrastruktury Polkomtela w celu szybkiego pokrycia zasięgiem 3G jak największego obszaru kraju (w Wielkopolsce mają RNC - 1104 i jest ich najwięcej na tą chwilę)
Chodzi o to że Aero2 stoi we wiosce, i ma ok 10km (na północ od Pniew, raczej wiesz gdzie to jest;-)) i do najbliższych kilku tysięcznych miast, więc tylko zapycha dziurę zasięgu 3G. A gdyby nawet nikt oprócz mnie nie korzystał to tym gorzej dla nich (przycinać na jednym uzytkowniku to tragedia).Skoro nadajnik stoi pośrodku niczego, to jak może się zapychać skoro wokół nie ma nikogo kto by mógł z niego korzystać?
Albo cesja lub konkurencja, bo inaczej te bałwany będą dalej robili co chcieli.Pozostaje Ci czekać, aż ten nadajnik przejdzie do "3"
Chodzi o Play i Orange właśnie. Orange ma podobny zasięg co Plus (gdy chodzi jak powinien chodzić) i podobne transfery na roamingu. Orange ma mniejsze pingi, nie wiem skąd to wynika.Jeśli mówisz o konkurencji, to nie mam dobrych wiadomości
Szczerze wolę dostać internet za który płacę, a niech się nazywa jak chce.Nie wiem jak ty, ale ja spokojnie czekam, aż w moim Kościanie ruszy LTE
Już widziałem takich, którzy po antenach określą wszystko. Ja jeszcze za krótko w tym siedzę. Moja stacja: zdjęcie z dnia montażu. Z tego co się orientuję większość radiolinii u mnie to Andrzejepatryk7588 pisze:Wiem jaki sprzęt zainstalowany jest na NodeB.
Nie ma u mnie radiolinii Aero², jedynie Polkomtel. Wydaje mi się, że mamy tutaj podciągnięty światłowód (na podstawie danych z UKE), a ta radiolinia to dosył na wieś 4 km dalej (Wachowice) także do Aero². Tylko dlaczego z mojej stacji mam ping 360 ms, a z tej oddalonej tylko 60 ms?patryk7588 pisze:W spisie radiolinii wybierz sobie Aero2, będziesz widział jak ta sieć mniej więcej wygląda.
Gdyby Play nie działał to Wielka 3 nie ruszyłaby się ani o krokpatryk7588 pisze:Play ciężko uznać za konkurencję, bo działają tylko w miastach, i prędzej czy później dołączą się albo do Networks albo do Grupy Polkomtela.
Tyle że w przypadku linii radowych aby uzyskać pozwolenie na link o takich parametrach trzeba je sowicie opłacać w UKE co rok - to nie pozwolenie na stację bazową gdzie płaci się 2 kpln od pasma raz na 10 lat (lub do pierwszej zmiany sprzętu bądź parametrów radiowych) - tak więc te linki raczej mają (lub za kilka miesięcy będą mieć) tyle, ile trzeba.patryk7588 pisze:PTC ma bardzo dużo tych 500 Mbps, ale to są raczej pozwolenia Networks, z podkreśleniem słowa pozwolenia.
Proszę: mapa.patryk7588 pisze:Możesz zapodać jakiś link do tych danych UKE o podciągniętych światłowodach do BTS/NodeB?
Ciekawe... Światłowód na wsi, a internet z TP mój znajomy ma 1 Mbps maxPatryk pisze:Jeśli gdziekolwiek jest szkło, to tylko w Wachowicach.
W końcu pogoda pozwoliła na zrobienie zdjęć. Wczorajsze zdjęcia: FOTO1, FOTO2, FOTO3.Patryk pisze:Jeśli zdjęcie stacji jest aktualne