Co to za typ anten LTE? + Radiolinie LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Co to za typ anten LTE? + Radiolinie LTE

Post autor: patryk7588 »

Witam, dziś trochę pojeździłem po okolicy Poznania i między innymi trafiłem na kilka stacji bazowych Polkomtela na których działało już LTE.
Ciekawi mnie co to za typ anten, zaznaczyłem je na czerwono strzałką.
Na zdjęciach widać też anteny Plusa (GSM/UMTS) oraz Aero2.
Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-02-17, 21:52 przez patryk7588, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Co to za typ anten LTE? + Radiolinie LTE

Post autor: Pijo »

patryk7588

To teraz drugie pytanie odnośnie radiolinii zasilającej LTE.
Z tej strony: UKE BTS Radiolinie pobrałem sobie wykaz linii radiowych Polkomtela, wynika z nich że w 80% radiolinie do stacji LTE mają zaledwie 180 Mbps, dzieląc to na trzy sektory, wychodzi 60 Mbps na sektor, a gdzie to reklamowanie 150?
No chyba że się mylę i to się jakoś inaczej przelicza, jeśli tak, to proszę mnie poprawić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

patryk7588 pisze:a gdzie to reklamowanie 150?
Jak siedzi jeden user na stacji :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
patryk7588

Nawet jeden user nie dostanie 150 skoro 180 jest dzielone na trzy :)
Networksowe radiolinie mają po 500 Mbps...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

patryk7588 pisze:Nawet jeden user nie dostanie 150 skoro 180 jest dzielone na trzy
Zasoby są zapewne przydzielane dynamicznie, bo inaczej to by cienko było, bo przecież na tej samej stracji są najczęściej jeszcze 2 umtesy i gsm.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
patryk7588

No racja, zapomniałem że radiolinia służy nie tylko LTE ale całej stacji bazowej....
Awatar użytkownika
PC174
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: PC174 »

U mnie z LTE wychodzi radiolinia 2*75 Mbps. Ale to jest zazwyczaj w jedną stronę, czyli jakaś stacja dostaje 150 Mbps ;)
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
patryk7588

Owszem, na razie jest 2x75 Mbps, ale modernizacja sieci w twoim mieście jeszcze się nie skończyła, na razie zostało odpalone Aero2 i LTE na obecnej infrastrukturze, głównie po to aby rozszerzyć zasięg 3G w okolicy.
Zakończenie modernizacji nastąpi po tym, gdy:
- 3G Plusa na 2100 zostanie zmodernizowane do HSPA+
- 900 i 2100 będzie posiadała wspólny RNC
- Zostanie doprowadzona radiolinia o przepustowości od 180 do 400 Mbps
Na tą chwilę pozostaje ci czekać, masz to szczęście że w twojej lokalizacji już jest zamontowany sprzęt który będzie działał tam docelowo, a nie Huawei jak to było na początku.
Awatar użytkownika
PC174

A skąd masz nawet info o producencie radiolinii? Korzystam z tej samej bazy co ty, ale tam są tylko położenia oraz przepływność. W spisie z UKE nie mogę dokopać się do swojej stacji...
patryk7588

Nie wiem kto jest producentem radiolinii :)
Wiem jaki sprzęt zainstalowany jest na NodeB.
Na samym początku sieć Aero2 była budowana na sprzęcie Huawei, i sieć ta miała słuzyć wyłącznie transmisji danych, w sumie to miały być dwie sieci, Polkomtelowa oraz Aero2.
Dopiero po problemach jakie sprawiały te dwie sieci (między innymi przez to były te problemy z dostępnością, mimo że telefon był w zasięgu) postanowiono budować jedną, konkretną sieć.
W spisie radiolinii wybierz sobie Aero2, będziesz widział jak ta sieć mniej więcej wygląda.
Więc na tą chwilę tak naprawdę istnieją trzy sieci Aero2:
1. Ta budowana na sprzęcie Huawei (łatwo ją poznać, na btsearch na mapie ma jednocyfrowy RNC, np w Wielkopolsce jest to RNC - 1)
2. Sieć która została dołożona do istniejącej infrastruktury Polkomtela w celu szybkiego pokrycia zasięgiem 3G jak największego obszaru kraju (w Wielkopolsce mają RNC - 1104 i jest ich najwięcej na tą chwilę)
3. Sieć w pełni zintegrowana z Polkomtelem, przyłączona nowa, szybsza radiolinia oraz jedno wspólne RNC z Polkomtelem (w Poznaniu i okolicach RNC - 3100)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

2. Sieć która została dołożona do istniejącej infrastruktury Polkomtela w celu szybkiego pokrycia zasięgiem 3G jak największego obszaru kraju (w Wielkopolsce mają RNC - 1104 i jest ich najwięcej na tą chwilę)
Ale niestety tak samo zapycha się jak macierzysta sieć Plusa, tym bardziej gdy nadajnik stoi pośrodku niczego. O ile w Plus internet totalnie nie staje, to w Aero2 zaobserowałem nie raz totalne 0 - czyli operacja się powiodła (3G jest) ale pacjent umarł (nie ma internetu).

Z tego co piszecie to faktycznie jakaś kicha z tym LTE. Pytanie czy Plus się sypie tylko u mnie (póki co na 3G) i u kilkudziesięciu osób czy jest to problem bardziej globalny.
Jestem abonentem Plus od 4 lat, i generalnie byłem zadowolony z tego że wypuszczą LTE i pewnie tym samym ulepszą 3G, a niestety jest dokładnie odwrotnie, co niestety tutaj potwierdzacie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
patryk7588

Skoro nadajnik stoi pośrodku niczego, to jak może się zapychać skoro wokół nie ma nikogo kto by mógł z niego korzystać? :)
Ale wracając do tematu, to tak, właśnie sieć "2" ma największe tendencje do zapychana się, z prostego powodu.
Jeśli do nadajnika jest doprowadzona radiolinia, o przepustowości np 22x2 Mbps która do tej pory służyła do obsługi jedynie GSM/3G(2100) a teraz ma jeszcze służyć dodatkowo do obsługi 3G(900) no to musi się zapychać, tym bardziej jeśli jest to jeden nadajnik w małym miasteczku, a mam taki przypadek w swojej okolicy. Pozostaje Ci czekać, aż ten nadajnik przejdzie do "3" :)

A te z "3" już działają całkiem nieźle, przetestowałem dwa jak na razie: http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.34290 ... 64453/z/12
ten w miejscowości Dopiewo przy A2, oraz Stęszew przy DK5. Gdy klikniemy na tego w Dopiewie to widać że wszystkie technologie 3G jaką już na wspólnym RNC, w Stęszewie mapa pokazuje że jest inaczej, ale to nieprawda, bo tam też już jest wszystko na jednym RNC.
Testy prędkości robiłem telefonem Galaxy Nexus i aplikacją Speedtest.net, przy obydwu nadajnikach, czy to 900 czy 2100, prędkości wynosiły od 10Mbps do 12Mbps, LTE nie sprawdziłem niestety, moze w wolnej chwili to zrobię, oraz sprawdzę jak sieć sprawuje się w centrum Poznania. Dodam tylko że do stacji w Stęszewie jest doprowadzona radiolinia - przep. "180 Mbps" "180 Mbps" Mb/s, pasmo 37.912 39.172 GHz a do stacji w Dopiewie - przep. "2x180 Mbps" "2x180 Mbps" "2x180 Mbps" "2x180 Mbps" Mb/s, pasmo 12.877 12.877 13.143 13.143 GHz
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Skoro nadajnik stoi pośrodku niczego, to jak może się zapychać skoro wokół nie ma nikogo kto by mógł z niego korzystać?
Chodzi o to że Aero2 stoi we wiosce, i ma ok 10km (na północ od Pniew, raczej wiesz gdzie to jest;-)) i do najbliższych kilku tysięcznych miast, więc tylko zapycha dziurę zasięgu 3G. A gdyby nawet nikt oprócz mnie nie korzystał to tym gorzej dla nich (przycinać na jednym uzytkowniku to tragedia).
Pozostaje Ci czekać, aż ten nadajnik przejdzie do "3"
Albo cesja lub konkurencja, bo inaczej te bałwany będą dalej robili co chcieli.
Ciekawe czemu gdy korzystałem i korzystam z zapasowej linii Play czy Orange jest ok, a wątpię żeby oboje mieli aż tak znacznie mniej użytkowników zalogowanych do sieci.
Naprawdę lepiej żeby prowadzili te limity szybkości, bo to co reklamują jest bez sensu, robią z siebie hipokrytów tak jak play z tym 4G.

U nich jest tak - Reklamują LTE do 150 Mb/s, XX% w zasięgu.
Realnie - do 20Mb/s na X.X% terenu...
Nic tylko reklama
patryk7588

Jeśli mówisz o konkurencji, to nie mam dobrych wiadomości. Play ciężko uznać za konkurencję, bo działają tylko w miastach, i prędzej czy później dołączą się albo do Networks albo do Grupy Polkomtela. Jeśli chodzi o Networks, to swap sieci w naszym regionie, a konkretnie obszar Poznań - Wrocław zaczynają na wiosnę, sprzęt już od Listopada czeka w magazynie, więc pewnie w czasie prac ich sieć też nie będzie działać idealnie.

Nowości jeśli chodzi o nasz region najszybciej podają tutaj: http://www.gsm.poznan.pl/news.php

Nie wiem jak ty, ale ja spokojnie czekam, aż w moim Kościanie ruszy LTE :)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli mówisz o konkurencji, to nie mam dobrych wiadomości
Chodzi o Play i Orange właśnie. Orange ma podobny zasięg co Plus (gdy chodzi jak powinien chodzić) i podobne transfery na roamingu. Orange ma mniejsze pingi, nie wiem skąd to wynika.
Play natomiast nie wiem jakim cudem o średnio 15 dBm lepszy zasięg i transfer na telefonie niewiel gorszy niż na modemie, który łapie zasięg z niezapchanego Aero2, który jest bliżej od nadajnika Playa... Wiem zagmatwane to, musiał bym chyba narysować.
Nie wiem jak ty, ale ja spokojnie czekam, aż w moim Kościanie ruszy LTE
Szczerze wolę dostać internet za który płacę, a niech się nazywa jak chce.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Play wbrew pozorom to nie tylko miasta, na 900MHz rozszerzają zasięg poza miastami. Fakt ograniczają prędkość ale są konkurencyjni cenowo i innowacyjni ( niewliczanie stron www do limitu, plany internetu bez limitu). Teraz po uzyskaniu pasma na 1800MHz mogą wykonać kolejny ruch, jestem ciekaw jaki, wkrótce się okaże. Przychylam się do opinii kolegi ra-v, prędkości teoretyczne to nie wszystko, liczy się stabilność .LTE w Kościanie po pewnym czasie zapcha się jak w Łodzi( reklama LTE za 9 zł , internet do TV zrobi swoje).No i te limity, pakiet nocny 50GB w twojej ulubionej sieci to żart. Teraz w godz 1.00-7.00 a wkrótce pewnie 2.00-6.00 :D . A kiedyś za 10 zł było 12 godzin bez limitu ale nie było LTE i kto inny rządził w Plusie
patryk7588

Nie porównuj Kościana do Łodzi :)
W Kościanie mieszka ok 25tys ludzi, są pozwolenia na 3 stacje LTE, myślę że szybko się to nie zapcha :)
Niestety dużo pracy przed technikami Plusa (a właściwie Ericssona) w mojej okolicy.

PS. Ja się jeszcze łapię na 0:00-8:00 :D
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najpierw muszą uruchomić wszystkie LTE, znając życie to na początek będzie jeden a później może kolejne. W Łodzi pozwoleń masa(ponad sto), a działających niewiele. Ostatnio u znajomej testowałem w samym centrum i szału nie było. Życzę Ci jak najlepiej ale żebyś się nie zdziwił jak uruchomią, reklamy sobie a rzeczywistośc bywa okrutna. Plus większe działania wykonuje w marketingu( jak się ma swoją TV to nietrudno) a mniejsza uwagę przywiązuje do jakości usług. Na twoim forum skarg bez liku. Ciesz się z tych 8 godzin bo lepiej nie będzie ale i to Ci się kiedyś skończy a w biznesie Plus nie ma sentymentów. Żebyś nie myślał, ze jestem stronniczy to korzystam z CP i T-Mobile i czekam już rok na uruchomienie LTE w mojej lokalizacji( pozwolenie jest) ale podchodzę do tego realnie.
patryk7588

Wiem że na początku powstanie tylko jeden nadajnik.
Znam jedną ekipę monterów (robią i dla Polkomtela i dla Networks), z tego co mówią największym problemem są radiolinie, ale to ma się z czasem poprawiać.
Awatar użytkownika
PC174

patryk7588 pisze:Wiem jaki sprzęt zainstalowany jest na NodeB.
Już widziałem takich, którzy po antenach określą wszystko. Ja jeszcze za krótko w tym siedzę. Moja stacja: zdjęcie z dnia montażu. Z tego co się orientuję większość radiolinii u mnie to Andrzeje ;)
patryk7588 pisze:W spisie radiolinii wybierz sobie Aero2, będziesz widział jak ta sieć mniej więcej wygląda.
Nie ma u mnie radiolinii Aero², jedynie Polkomtel. Wydaje mi się, że mamy tutaj podciągnięty światłowód (na podstawie danych z UKE), a ta radiolinia to dosył na wieś 4 km dalej (Wachowice) także do Aero². Tylko dlaczego z mojej stacji mam ping 360 ms, a z tej oddalonej tylko 60 ms?
Coraz częstsze pady 3G - sieć widmo, zasięg jest, a brak możliwości połączenia :/ Jak to jest? Wysycenie pasma? Znowu około godziny 24 z minutami... Czyżby nocni backupowcy swoimi nadmiernymi połączeniami mogli doprowadzić do zablokowania stacji?
Zaobserwowałem także przechodzenie karty Aero² na Plusowe UMTS2100. Opisane tutaj.
Najpotężniejszą radiolinię posiada u mnie... PTC! Ze swoim 500 Mbps gigantem potrafi zapewnić przy dobrych wiatrach koło 1 Mbps ;)
patryk7588 pisze:Play ciężko uznać za konkurencję, bo działają tylko w miastach, i prędzej czy później dołączą się albo do Networks albo do Grupy Polkomtela.
Gdyby Play nie działał to Wielka 3 nie ruszyłaby się ani o krok ;) Faktem jest, że rozruszał rynek i jako pierwszy postawił u mnie 3G (miasto poniżej 10 tys. ludzi). Dla porównania: Plus wprowadził 3G jako ostatni! Na połączenie się z którąś ze stron nie liczę, Plus to potęga, a Era i Idea...
Jak to wygląda z przepustowościami tych sektorówek? Na tym NodeB działa: Plus - GSM (tylko GPRS!) i UMTS2100, Aero² - UMTS900, Mobyland - LTE1800. I jak tu się dopchać? :gwiazdki:
patryk7588

PTC ma bardzo dużo tych 500 Mbps, ale to są raczej pozwolenia Networks, z podkreśleniem słowa pozwolenia.

Możesz zapodać jakiś link do tych danych UKE o podciągniętych światłowodach do BTS/NodeB?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jeśli gdziekolwiek jest szkło, to tylko w Wachowicach.
Link do Olesna to PDH, 75xE1, prawdopodobnie Nera Evolution (oczywiście jeżeli już dawno nie został zmodernizowany do Ethernetu...wiadomo jak jest z aktualnością danych w wykazach UKE).
Jeśli zdjęcie stacji jest aktualne, to nie ma tu żadnego LTE, sprzęt jest stary a UMTS900 działa tych samych torów co GSM900 i bez regulacji tiltu elektrycznego - typowa plusowa uryna, zdarza się i w dużych miastach - np. Bielsko-Biała, ks. Brzóski.

[ Dodano: 2013-02-25, 19:48 ]
patryk7588 pisze:PTC ma bardzo dużo tych 500 Mbps, ale to są raczej pozwolenia Networks, z podkreśleniem słowa pozwolenia.
Tyle że w przypadku linii radowych aby uzyskać pozwolenie na link o takich parametrach trzeba je sowicie opłacać w UKE co rok - to nie pozwolenie na stację bazową gdzie płaci się 2 kpln od pasma raz na 10 lat (lub do pierwszej zmiany sprzętu bądź parametrów radiowych) - tak więc te linki raczej mają (lub za kilka miesięcy będą mieć) tyle, ile trzeba.
Awatar użytkownika
PC174

2 Patryki się zeszły ;)
patryk7588 pisze:Możesz zapodać jakiś link do tych danych UKE o podciągniętych światłowodach do BTS/NodeB?
Proszę: mapa.
Patryk pisze:Jeśli gdziekolwiek jest szkło, to tylko w Wachowicach.
Ciekawe... Światłowód na wsi, a internet z TP mój znajomy ma 1 Mbps max :gwiazdki:
Zrobię jutro nowe zdjęcia, ale na moje oko nic się nie zmieniło. Budowa stacji 28 listopad 2011 r, uruchomiona 2 styczeń 2012 r.
Radiolinie Polkomtela (info z dymka o naszym linku): zdjęcie.
Światłowody (żółte, przerywane): zdjęcie.
Mapa Plusa - LTE wewnątrz budynków: zdjęcie.
Awatar użytkownika
PC174

Patryk pisze:Jeśli zdjęcie stacji jest aktualne
W końcu pogoda pozwoliła na zrobienie zdjęć. Wczorajsze zdjęcia: FOTO1, FOTO2, FOTO3.
ODPOWIEDZ