modem huawei e122

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malileh
Początkujący użytkownik forum

modem huawei e122

Post autor: malileh »

Witam! Ostatnimi czasy oddałam do zdjęcia simlocka modem huawei e 122. Modem ten był z sieci 3, ale tamto oprogramowanie zostało usunięte i wgrane oprogramowanie Mobile partner. Karta, która jest w środku pochodzi z sieci Play. Problem pojawił się podczas instalacji. Początkowo wszystko wyszło poprawnie, zgodnie ze wskazówkami zainstalowałam oprogramowanie, sterowniki zainstalowały się automatycznie. Kiedy pojawiło się okno Mobile partnera pojawił się problem, mianowicie modem przestał być wykrywany przez komputer. Po chwili pojawił się i znów zniknął i tak w kółko. Odinstalowywałam modem 3 razy i nic to nie dało. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie- mam system windows7. Nie mam pomysłu co dalej zrobić. Błagam pomóżcie, bo moja desperacja sięga zenitu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: modem huawei e122

Post autor: YaHooo »

malileh modem nie jest widoczny w komputerze. Ale jest widoczny jako coś? Czy w ogóle nic nie ma? Sprawdź to np. w Menadżerze Urządzeń.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
malileh

Raz jest widoczny jako Mobile Partner, a za chwilę znika całkowicie.Towarzyszy temu irytujący dźwięk podłączenia i odłączenia urządzenia z portu usb.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

malileh pisze:Towarzyszy temu irytujący dźwięk podłączenia i odłączenia urządzenia z portu usb.
Ulamane przylacze USB. Znajdz kogos, kto ci je podlutuje i usztywni.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Znajdz kogos, kto ci je podlutuje i usztywni.
A jak nie ma nikogo takiego to zawsze można próbować w serwisie GSM.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ogólnie wybór tego modemu to nie najlepszy krok, jeszcze z sieci 3. Nie ma on UMTS900 więc w niektórych lokalizacjach nie skorzystasz z Play, jedynie miasta , w których PLAY korzysta z UMTS2100.

[ Dodano: 2013-02-22, 17:54 ]
Te wszystkie zabiegi zdjęcie simlocka, nowy Mobile Partner a teraz jeszcze uwalone USB, to koszty. Nie warto było.
malileh

Ale ten modem był sprawdzany w serwisie. Dzieje się tak nawet kiedy nim nie ruszam. Nie jest ani przekrzywiony, ani złamany. I nie działo się tak od początku. Do momentu instalacji było wszystko okej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

malileh ale taki odgłos oznacza, że coś nie gra. Być może to wina modemu, albo jeszcze może tak być z powodu luźnego złącza USB. Ewentualnie komputer ma za słabe zasilanie i nie wyrabia i temu modem się odłącza. Sprawdź na innym komputerze.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Czyli to być może wina serwisu by mogli coś uszkodzić. A transport modemu z serwisu do domu ?
malileh

Sprawdzałam na innym komputerze i ten odgłos znów się pojawił. Czasem pojawia się komunikat, że wystąpił błąd w oprogramowaniu.

[ Dodano: 2013-02-22, 18:24 ]
Przy instalacji sterowników wszystkie punkty mają znaczek- gotowe do użycia poza 3G modem i 3G PC UI Interface, przy których sa krzyżyki i informacja- urządzenie odłączone.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

malileh pisze:urządzenie odłączone.
Jak sam opis wskazuje jest problem z modemem. A to, że był w serwisie niczego nie gwarantuje niestety. Jak na innym komputerze było tak samo, to moim zdaniem to wina modemu, albo samego złącza w nim.
Awatar użytkownika
lesiolo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: lesiolo »

malileh pisze:że wystąpił błąd w oprogramowaniu.
Zmień Mobile Partner na inną wersje czasami zle działa jak MP jest od firmware 11.009.02.02.55 a modem ma firmware 21.xxx.xx.xx
stary MP nie będzie działał prawidłowo (inne komendy AT)
Nie instaluj dashboardu tylko sam MP.
ODPOWIEDZ