Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Aero 2 - Huawei E173u-2 z Playa - najprostsza konfiguracja
Zanim zmienisz firmware wypróbuj tę metodę (działa także z E353u-2 i zwykle pomaga na przypadłości E173u-2): http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
u mnie gdy 1szy raz sie zalogowalem przez TopNetInfo, podalem pin itp zadziałało, swiecila sie niebieska diodka a internet dzialal.
Jednak po wylaczeniu i wlaczeniu komputera badz wyjeciu i wlazeniu modemu od nowa, niebieska diodka nie swieci. Profil jest ten sam.... a nie autoryzuje sie, natomiast gdy zrobie przez program PLaya to dziala..
W czym problem? Wydaje mi sie, że nie autoryzuje sie PINem przez program topnetinfo
//
Edit:
Kliknalem teraz na ikonke neta obok zegarka, w polaczenie o nazwie UnNamed i podalem pin i wpisalem APN Darmowy i dziala, ale jak zrobic to przez Topnetinfo ?!
u mnie gdy 1szy raz sie zalogowalem przez TopNetInfo, podalem pin itp zadziałało, swiecila sie niebieska diodka a internet dzialal.
Jednak po wylaczeniu i wlaczeniu komputera badz wyjeciu i wlazeniu modemu od nowa, niebieska diodka nie swieci. Profil jest ten sam.... a nie autoryzuje sie, natomiast gdy zrobie przez program PLaya to dziala..
W czym problem? Wydaje mi sie, że nie autoryzuje sie PINem przez program topnetinfo
//
Edit:
Kliknalem teraz na ikonke neta obok zegarka, w polaczenie o nazwie UnNamed i podalem pin i wpisalem APN Darmowy i dziala, ale jak zrobic to przez Topnetinfo ?!

-
Włączone masz w TNI automatyczne łączenie? Jeśli nie, to chyba normalny objaw. Może TNI nie zapamiętał PINu? Sprawdź ustawienia.SWAT pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
A nie prościej wyłączyć w ogóle PIN?
Ostatnio zmieniony 2012-01-26, 14:47 przez b0rek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
a czy opisana powyżej metoda w tym linku
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym- ... -e169.html
działa także z modemem e398?
czy ktoś to testował?
czy ktoś to testował?
-
Witam, czy pod Linuxem z modemem Huawei e173-u2 z blokadą od Playa i kartą Aero2 jedyny sposób na umożliwienie mi podłączenia do sieci to zmiana firmware? Dodam, że ta sama karta i modem działają pod Win7 x64 po nieinwazyjnej zmianie pasma dzięki TNI. Dioda pod linuxem raz miga na zielono, raz na niebiesko. Niestey nie łączy sie.
@EDIT
Dość dziwna sytuacja, po wielokrotnym restartowaniu Linuxa, modem załapał.
Gdzieś czytałem, że TNI zmienia konfiguracja modemu na stałe. Wygląda na to, że tak właśnie jest. Dodam, że mogła to być przyczyna słabego zasięgu.
@EDIT
Dość dziwna sytuacja, po wielokrotnym restartowaniu Linuxa, modem załapał.
Gdzieś czytałem, że TNI zmienia konfiguracja modemu na stałe. Wygląda na to, że tak właśnie jest. Dodam, że mogła to być przyczyna słabego zasięgu.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak już wykopujemy zabytki, to o na to odpowiem:kmy pisze:a czy opisana powyżej metoda w tym linku
czy ktoś to testował?
Nie, ta metoda nie jest potrzebna na E398, to... Play nie sprzedaje Huawei E398 - opisywana procedura dotyczy w zasadzie tylko modemów Huawei z dystrybucji Play.
-
Witam,
mam modem E173u-2 (czarny) i nową kartę SIMM.
Na wsi nad Bugiem działa bez zarzutu na starym kompie pod Windows 95.
Po podłączeniu pod laptopa z Windows 7 (po wykonaniu wszystkich, zalecanych przez jdtech.pl, operacji - pozostała mi jeszcze wymiana firmware na nowszy) nie łączy albo po połączeniu transmisja "wychodząca" - "pełza", do laptopa - stoi. Raz, na samym początku, zdarzyło się, że wszystko "ruszyło z kopyta", ale po jakimś czasie modem padł.
Ciekawostką jest, że ten sam modem z tym samym laptopem w centrum Warszawy działa super.
Czy to może być wina "stacji komórkowej"?
Co robić???
[ Dodano: 2012-05-14, 15:05 ]
I jeszcze jedno: próbowałem użyć program polskiej produkcji TopNetInfo, nie znalazłem w ustawieniach mojego modemu.
mam modem E173u-2 (czarny) i nową kartę SIMM.
Na wsi nad Bugiem działa bez zarzutu na starym kompie pod Windows 95.
Po podłączeniu pod laptopa z Windows 7 (po wykonaniu wszystkich, zalecanych przez jdtech.pl, operacji - pozostała mi jeszcze wymiana firmware na nowszy) nie łączy albo po połączeniu transmisja "wychodząca" - "pełza", do laptopa - stoi. Raz, na samym początku, zdarzyło się, że wszystko "ruszyło z kopyta", ale po jakimś czasie modem padł.
Ciekawostką jest, że ten sam modem z tym samym laptopem w centrum Warszawy działa super.
Czy to może być wina "stacji komórkowej"?
Co robić???
[ Dodano: 2012-05-14, 15:05 ]
I jeszcze jedno: próbowałem użyć program polskiej produkcji TopNetInfo, nie znalazłem w ustawieniach mojego modemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem tak właśnie jest, ewentualnie wina słabego zasięgu.jurekw pisze: Czy to może być wina "stacji komórkowej"?
Te ustawienia mają sens jeśli chcesz używać wymuszania pasm itp. Ja bym wybrał albo:jurekw pisze: I jeszcze jedno: próbowałem użyć program polskiej produkcji TopNetInfo, nie znalazłem w ustawieniach mojego modemu.
Huawei E169, E220, E620, E630, E630+
albo
Huawei universal.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
To dlaczego na Windows 95 hula, aż miło?
Próbowałem przy ustawieniu Huawei universal - bezskutecznie. Jeszcze spróbuję ten drugi wariant (w czasie weekendu).
Próbowałem przy ustawieniu Huawei universal - bezskutecznie. Jeszcze spróbuję ten drugi wariant (w czasie weekendu).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W takim razie źle zrozumiałem. Win7 oraz 95 działają w tym samym miejscu? Modem loguje się do tego samego BTS'a?jurekw pisze:To dlaczego na Windows 95 hula, aż miło?
Być może to pomoże.jurekw pisze: Próbowałem przy ustawieniu Huawei universal - bezskutecznie. Jeszcze spróbuję ten drugi wariant (w czasie weekendu).
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak, dokładnie to napisałem.
I właśnie to jest dziwne, bo chyba przyczyna tkwi laptopie lub Windows 7.
I właśnie to jest dziwne, bo chyba przyczyna tkwi laptopie lub Windows 7.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
jurekw, a zasięg masz dobry? Sprawdzałeś na różnych portach USB laptopa? Być może przy słabym zasięgu modem zwiększa pobór prądu na tyle, że magistrala USB laptopa nie wyrabia...jurekw pisze:Ciekawostką jest, że ten sam modem z tym samym laptopem w centrum Warszawy działa super.
-
Zasięg jest niezły, mam podłączoną antenę zewnętrzną. Pracę modemu sprawdzałem w trzech portach.
Za każdym razem - skutek identyczny.
Zastanawiające jest, że na samym początku, po skonfigurowaniu modemu, transmisja na jakiś czas ruszyła.
Wciąż jest pełzająca na zewnątrz, do laptopa - zerowa.
Za każdym razem - skutek identyczny.
Zastanawiające jest, że na samym początku, po skonfigurowaniu modemu, transmisja na jakiś czas ruszyła.
Wciąż jest pełzająca na zewnątrz, do laptopa - zerowa.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Masz jakiś firewall?
Żeby wykluczyć problemy sprzętowe mógłbyś odpalić na laptopie jakiegoś linuxa z live-cd, np. ubuntu i sprawdzić pod tym systemem.
Żeby wykluczyć problemy sprzętowe mógłbyś odpalić na laptopie jakiegoś linuxa z live-cd, np. ubuntu i sprawdzić pod tym systemem.
-
Niestety to nie jest możliwe ...piori pisze:Masz jakiś firewall?
-
Poradziłem sobie. Objawy minęły. Dziękuję za pomoc.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak same z siebie?jurekw pisze:Objawy minęły.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja mam Ubuntu i dzisiaj mi się pojawił problem z połączeniem, wczoraj działało a dzisiaj w ogóle się nie łączyło ile razy probowałem ale gdzieś przeczytałem, żeby przełączyć na tryb samolotowy i jak to zrobiłem to mi zaczęło działać - wszedlem w ustawienia systemu -> sieć i włączyłem tryb samolotowy i śmiga