Plus LTE - wybor modemu.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychu9501
Użytkownik forum

Plus LTE - wybor modemu.

Post autor: krzychu9501 »

Witam, mam zamiar kupic internet w Plusie (LTE) ale nie znam sie na modemach wiec prosilbym was o opinie.

Taryfe jaka mam zamiar wybrac: Taryfa Intensywna lub Bardzo Intensywna

A osobiscie sie sklanialem do modemu MF821 z antena zewnetrzna, ale wole zapytac Was o zdanie. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Plus LTE - wybor modemu.

Post autor: matek451 »

Czy rozważałeś zakup LTE w Cyfrowym Polsacie . Możesz mieć wtedy możliwość wzięcia internetu na próbę na 7 dni. Przetestujesz jak z zasięgiem , jak się sprawuje , pingi itp. Jeśli będzie OK to zostawisz , jak nie to oddasz. Kolejna zaleta , jeśli masz TV w CP to 5GB dodatkowo za free . Ważną sprawą jest też możliwość kontrolowania zużycia transferu poprzez ICOK Cyfrowego Polsatu , zarówno dziennego jak i nocnego , przydatna funkcja. Najlepszym wyborem jest zakup przez sklep internetowy , wówczas w przy zakupie online jest dodatkowo w taryfie intensywnej 5GB.(nie ma w taryfie Bardzo intensywnej). Jeśli masz telefon w Plusie to korzystniej kupić internet w tej sieci , zniżka 15 zł.Co do modemu to rozważ jeszcze wybór HUAWEI E3276 , to nowy i najszybszy modem w ofercie Plusa i CP. Masz więc wiele możliwości ale zacznij od testu LTE , na forum jest wielu , którzy są rozczarowani tym internetem ,przetestujesz w CP i dokonasz najlepszego wyboru dla ciebie uwzględniając powyższe( Plus czy CP ).
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krzychu9501 pisze:Taryfe jaka mam zamiar wybrac: Taryfa Intensywna lub Bardzo Intensywna
Do tej taryfy wziąłbym HUAWEI E3276 (Intensywna 99zł, Bardzo intensywna 1zł).
Ewentualnie zamiast ZTE MF821 poszukałbym Huawei E398 (choć pewnie będzie kłopot z dostępnością).
Huawei E586 nie obsługuje LTE, alternatywa do E586 to Samsung GT B3800, jednak nie jest on zbyt dobrym routerem.
matek451 pisze: Ważną sprawą jest też możliwość kontrolowania zużycia transferu poprzez ICOK Cyfrowego Polsatu , zarówno dziennego jak i nocnego , przydatna funkcja. Najlepszym wyborem jest zakup przez sklep internetowy , wówczas w przy zakupie online jest dodatkowo w taryfie intensywnej 5GB.(nie ma w taryfie Bardzo intensywnej)
Warto jeszcze napomknąć, że Cyfrowym Polsacie pogorszyli Darmowe Noce (1:00-7:00) a w Plusie jest bez zmian. Dodatkowo w CP wypowiedzenie umowy jest z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, jak nie wypowie się umowy w odpowiednim momencie to zostaje przedłużona automatycznie na kolejne 12m. Natomiast jak chcesz aby umowa przeszła na czas nieokreślony to jest psikus bo pakiet PolsatNet Abonament (200MB) rośnie z 1zł na 30zł. No chyba, że jestem w błędzie bo na infolinii każdy mówi co innego.
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, dziekuje za odpowiedzi.
Zalezaloby mi na zamowieniu tego przez internet poniewaz dostalbym dodatkowe GB do pakietu i w taryfie bardzo intensywnej + "Promocja: Internet z modemem lub routerem na 24 miesiące w sklepie internetowym – testuj" mam tylko te 4 modemy do wyboru, wiec dlatego sie pytam o wasza opinie ktory z nich najlepiej wybrac.
matek451
Guru bezprzewodowy

W PLUSIE i CP nie ma dodatkowych 5GB za zakup przez internet w taryfie za 139,90 tylko 35GB. Nieprawdą jest , że w CP obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia w okresie podstawowym tylko 1 miesiąc(warto czytać regulaminy , a nie słuchać konsultantów). Zresztą kto nie wypowiada umowy w okresie podstawowym , tylko naiwni. W CP możesz mieć 30 GB nawet w zakupie w punkcie CP. Do tego E-3276 kosztuje w tej taryfie 1 zł , nie jest dostępny w Plusie przez internet , a w punkcie kosztuje przy ofercie intensywnej(25GB) 99 zł. Limit nocny w CP od 1.00 do 7.00 też nie jest problemem , przy LTE spokojnie go wykorzystasz :D .Podsumowując oferta w CP jest dużo korzystniejsza. Jeśli masz inną umowę na internet , rachunki (może ktoś w rodzinie) to dostaniesz jeszcze 3 miesiące za free. Tak więc bierz 30 GB w punkcie CP z E-3276(szybszy od MF-821), przetestuj i podejmij decyzję.Przeczytaj http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 0-2012.pdf
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

matek451 pisze:Nieprawdą jest , że w CP obowiązuje 3 miesięczny okres wypowiedzenia w okresie podstawowym tylko 1 miesiąc(warto czytać regulaminy , a nie słuchać konsultantów).
Umowa z stycznia tego roku ma taki zapis:

Kod: Zaznacz cały

Czas trwania umowy oraz warunki dokonywania zmian umowy, przedłużania i rozwiązania Umowy
1) Umowa zostaje zawarta na czas oznaczony - Okres Podstawowy wskazany w części "Informacje o Ofercie niniejszej Umowy"
2) Umowa zawarta na Okres Podstawowy ulega przedłużaniu na kolejne 12 miesięczne okresy (zwane dalej "Okresami Dodatkowymi"), o ile Abonent nie złoży na piśmie oświadczenia woli o przekształceniu Umowy w zawartą na czas nieokreślony co najmniej na jeden Okres Rozliczniowy przed upływem terminu obowiązywania Okresu Podstawowego (lub odpowiednio danego Okresu Dodatkowego).
3) Nie później niż na trzy Okresy Rozliczeniowe przed upływem Okresu Podstawowego (lub odpowiednio danego Okresu Dodatkowego), Abonent jest uprawniony do złożenia oświadczenia na piśmie, iż wyraża wolę, aby Umowa wygasła z ostatnim dniem Okresu Podstawowego (lub odpowiednio danego Okresu Dodatkowego)
4) Szczególne przypadki rozwiązania lub wygaśnięcia Umowy określa Regulamin oraz Regulamin promocji. 
Jednak muszę Ci przyznać rację, że w nowych promocjach zostało to zmienione i jest jeden miesiąc.
matek451 pisze: Limit nocny w CP od 1.00 do 7.00 też nie jest problemem , przy LTE spokojnie go wykorzystasz :D
Bardziej chodzi o fakt, że został skrócony o dosyć istotne 2 godziny (24-1 oraz 7-8).
matek451 pisze:Przeczytaj http://www.cyfrowypolsat....-30-10-2012.pdf
Umowę na "Najszybszy mobilny Internet – LTE od 9,90 miesięcznie" można zawrzeć punkcie sprzedaży? (wydawało mi się, że tylko przez internet / telefon). Jeśli tak to dobra wiadomość bo dobierając do Familijnego pakiet 1GB/9,90zł korzystając dodatkowo z promocji "Więcej danych z telewizją w Cyfrowym Polsacie" można całkiem nieźle na tym wyjść.
matek451
Guru bezprzewodowy

Musze sprostować , mój błąd ta promocja to faktycznie tylko przez internet (muszę czytać regulaminy uważniej :) ). Przepraszam , że wprowadziłem w błąd. Co do dodatkowych 3 lub 5GB to można ten pakiet uruchomić po zakupie usługi internetu w sklepie internetowym , a następnie udać się do CP i wypełnić formularz aktywacji promocji "Więcej danych z Telewizją w CP". Tak wynika z http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... 12.pdf.Nie dotyczy to pakietu 35GB. Sam korzystam z pakietu 1GB + 5GB za TV. Ciekawostką jest to , że jest to oferta elastyczna , można samemu przez ICOK podnosić limit w okresie rozliczeniowym wedle potrzeb ( aktywuje się go wcześniej , przed rozpoczęciem nowego okresu , w następnym można zejść do limitu , na który ma się umowę - Ja do 1GB , fajna rzecz)
krzychu9501
Użytkownik forum

Jednak pojde do salonu Plusa popytam o wszystko i podpisze umowe korzystajac z tej promocji 5 mies za darmo abonamentu, a jezeli chodzi o antene zewnetrzna (bo chcialem ja odrazu kupic) to musze dokupic ja oddzielnie czy dostane razem z modemem i jaka jest najlepsza?(slyszalem ze kierunkowa) Mieszkam w Warszawie i chyba nie bedzie problemu z zasiegiem ale to i tak w jakims stopniu pomoze?
matek451
Guru bezprzewodowy

Gdzie ty znalazłeś promocję 5 miesięcy za free , ten pomysł z popytaniem w salonie PLUSA to chyba żart , tam dowiesz się :D najwięcej. Sprzedawcy w salonach słyną z wiedzy i kompetencji. A megapomysłem jest dokupienie antenki-bacika w salonie , chyba że potrzebujesz kijek do chorągiewki. Trochę przykro , że poświęcamy ci tutaj czas na forum , a do ciebie nic nie dociera. Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Po co zadajesz pytania jak nie wyciagąsz wniosków z odpowiedzi i się nic nie uczysz.To forum nie jest dla Ciebie , ty nie słuchasz. Autorytetów poszukaj w salonach PLUSA. Co do zasięgu LTE to żebyś się nie zawiódł.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

matek451 pisze:Sprzedawcy w salonach słyną z wiedzy i kompetencji.
Pójdzie klient do salonu po telefon a wyjdzie z salonu z telefonem i telewizją . :rotfl: Generalizując jakość obsługi w salonach oceniam bardzo nisko u wszystkich operatorów (nie podchodzą do klienta aby sprzedać usługę z której potrzebuje i będzie z niej najbardziej zadowolony lecz sprowadza się to "do prostackiego dojenia kasy"...). Miałem okazję ostatnio kilka razy być w celu wymiany karty w salonach Plusa-nawet nie chce mi się tego komentować (jak klient nie jest zdecydowany i pewny czego chce to lepiej niech nie chodzi do salonów). ;)
jareq
Wasserman
### BAN ###

Post autor: Wasserman »

No nie przesadzajmy z tymi kompetencjami,nie zawsze jest aż tak źle w salonach. Poza tym zawsze możemy zadzwonić do BOK i dowiedzieć się szczegółów. Poza tym szereg informacji jest na stronie Plusa. Teraz radziłbym poczekać aż będą promocje z okazji świąt.
matek451
Guru bezprzewodowy

Piszesz jakbyś pracował w salonie .Nie chodzi mi tylko o przedstawienie oferty , bo czytać umiem i to ze zrozumieniem ,na stronie znajdę potrzebne informacje. Chodzi o uzyskanie jakiejkolwiek informacji technicznej , o zasięgu itp. I tu zapada głęboka cisza .Podobnie jest z BOK , tutaj ogranicza cie do zgłoszenia problemu , odnotowania zgłoszenia i obietnicy rozwiązania w ciągu kilku dni. Później czekanie na telefon , jak technicy rozwiążą to dobrze , jak nie to znowu telefon i powtórka z rozrywki. Mam w tej sprawie duże doświadczenie z T-Mobile (znikający limit , awarie BTS-a) , zawsze droga przez mękę , nie spotkałem konsultanta , który by myślał logicznie ,powtarza formułki jak mantrę , zero zaangażowania. Ostatnio konsultuję przedłużenie umowy na firmę , 6 telefonów w PLUSIE. Doradca biznesowy proponuje umowę jak dla ludzi z ulicy , a nie dla12-letniego klienta, ręce opadają.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Wasserman pisze: Poza tym zawsze możemy zadzwonić do BOK i dowiedzieć się szczegółów.
Wyżej z wielką powściągliwością wypowiedziałem się na temat stanu rzeczy zastanego na miejscu w 2 głównych salonach Plusa w Łodzi na ul. Piotrkowskiej, na infoliniach BOK jest różnie ale nie różowo, dobrze jest w dziale wsparcia technicznego iPlus (choć pewnie i tutaj jakieś nierozgarnięte rodzynki się znajdą, niestety czas oczekiwania na takowe wsparcie to średnio ok. 30 minut). W salonach jest źle i chyba nie będzie lepiej bo sprzedawane usługi tanieją i będą cięte koszta. ;)
jareq
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:6 telefonów w PLUSIE
Idź do innego dostawcy/przenieś numery.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Mam jeszcze miesiąc czasu na wypowiedzenie ale jutro to zrobię . Umowy na świadczenie usług telefonicznych i TV SAT wypowiadam zawsze z zasady ( przy zmianie warunków , czy końcu umowy na czas określony). Dopiero wtedy traktują człowieka poważnie .Nagle DUK ma oferty , które wcześniej nie istniały . Tylko realna groźba odejścia ma na nich wpływ i można ugrać coś dla siebie. Oferty innych operatorów już znam , to podstawa do negocjacji z Plusem oraz opinie i oferty dla kolegów z różnych forum. Jeśli nie zaproponują nic ciekawego, to bye PLUSIE.
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Witam,

matek451
Wysłany: 2012-11-14, 18:11
E-3276(szybszy od MF-821)

Teoretycznie to się zgadza, do 150Mb/s i do 100 Mb/s.

W praktyce w styczniu 2013 miałem okazje przetestować te modemy.

1. test w otwartym terenie około 600 m od BTS Zakroczym, Gałachy
wyniki download w okolicy 40 Mb/s ale zte mf821 za każdym razem miał przewagę o około 5 Mb/s

2. test wewnątrz budynku oddalonego około 1500 m od tego samego BTS-a
download od 10-20 Mb/s i również zte lepszy o 3-5 Mb/s.

Testy wykonywane były pomiędzy godz.17-19, na antenach wewnątrzmodemowych.

Myślę, że na terenach o małym i średnim zaludnieniu zdecydowanie lepszy jest ten niby słabszy, czyli ZTE mf821.

Słyszałem też teorię, że e3276 może się lepiej sprawdzać w dużych aglomeracjach.
Czy ktoś to w praktyce potwierdzi?
Rafał
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

rafal13 pisze: Słyszałem też teorię, że e3276 może się lepiej sprawdzać w dużych aglomeracjach.
Czy ktoś to w praktyce potwierdzi?
Widzę, że kolega tę samą stację testował;-) Ja w niedzielę zrobiłem objazd terenu i Gałachy sprawdzałem z pobliskiej stacji Statoil. Gałachy to najszybsza stacja bazowa LTE w okolicy wg moich testów.

A co do e3276 to rzeczywiście będzie lepszy, gdy stacja bazowa jest podłączona pod szybką sieć szkieletową, np. światłowodem, którego raczej nie znajdzie się w szczerym polu. Wtedy przy dobrym sygnale radiowym może mieć znaczenie teoretyczne 150DL/100UL.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Panowie opowiadacie bajki. Ja mieszkam w bardzo malym miasteczku w malopolsce - 2 dni temu wzialem modem Huawei E 3276 i pierwszym plikiem jaki pobralem byl film przy predkosci 80 mbit/s. Film zostal pobrany w niecala minute sam bylem w szoku. Tak wiec nie piszcie ze LTE tylko w wiekszych aglomeracjach bo ja nie mam zadnej anteny a dziala spiewajaco. A jak ktos mieszka na wsi ma w tym modelu dwa wyjscia na antene zewnetrzna i nie ma bata ze jak ustawi odpowiednio na maszcie antene zeby nie zlapal LTE - moze nie full predkosc ale jednak LTE.
rafal13
Stały użytkownik forum

Post autor: rafal13 »

Kolego Kris
Sądzę, że nie przeczytałeś wszystkich postów w tym temacie, więc najpierw przeczytaj, a potem się wypowiedz.
Rafał
matek451
Guru bezprzewodowy

To , że mieszkasz w Bochni jest dowodem , że LTE jest w dużych aglomeracjach. Do takich mogę zaliczyć Kraków i jego satelity. Ciesz się , że u Ciebie jest jeszcze niewielu klientów z modemami LTE i sieć jeszcze nie przeciążona. Ale to może się dzięki reklamom LTE za 9 zł zmienić, choć nie życzę. Na przysłowiowym ,polskim za....u nawet najlepsze anteny nie pozwolą uzyskać LTE. Wszak tylko 50% populacji jest w jego zasięgu, tako rzecze operator.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

rafal13 no fakt masz racje przyznaje sie do winy po przeczytaniu wszystkich postów tego tematu.
I ze wstydem :zawstydzony: przyznaje ze jeden nadajnik mam 300 metrow od okna niczym nie zasloniety a drugi na kominie 500 metrow zawieszony bardzo wysoko. Tak wiec mam 5 kresek.Wybaczcie.
ODPOWIEDZ