Problem z LTE w Plusie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dezerter69
Początkujący użytkownik forum

Problem z LTE w Plusie

Post autor: dezerter69 »

Witam wszystkich na forum, jestem tu nowy, mam na imię Marcin :) . Problem jest następujący: od wczorajszego wieczora nie mogę połączyć się z internetem w technologii LTE (sieć Plusa). Jestem w zasięgu, nadajnik niedaleko, ale od wczoraj wskaźnik zasięgu na pasku zadań ma czerwony krzyżyk, tak jakby ten zasięg stracił... Poza tym nie używam iPlusa Menegera, ponieważ przez niego od początku nie mogłem się połączyć. Używam oprogramowania Cyfrowego Polsatu, o dziwo działał bez zarzutu (teraz też, ale musiałem przełączyć się w niższą technologię, aby mieć internet). Nie wiem co się stało, pół roku było ok... Może to głupie, ale może nadajnik jest uszkodzony przez ten śnieg? Nie wiem... Do BOK-u nie mogę się dodzwonić, poza tym pewnie i tak nic nie wiedzą. Ogólnie to jestem bardzo zdenerwowany i sfrustrowany :klnie: . Czy ktoś wie co mogło się stać? Byłbym wdzięczny za jakiś pomysł. Pozdro :)

Komputer posiadam stacjonarny, Windows 7 64bit, 8GB RAM, Intel i5 3GHz, GeForce GTX 560Ti (nie wiem czy to potrzebne, ale wolę napisać)
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 20:16 przez dezerter69, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z LTE w Plusie

Post autor: Andrzejz78 »

dezerter69 pisze: ale może nadajnik jest uszkodzony
Awarie zdarzają się wszędzie Na twoim miejscu jeszcze bym trochę poczekał i jak nic się nie zmieni to interweniował najpierw w BOK
Jeśli jednak nadajnik byłby ok to wtedy trzeba szukać przyczyny u siebie
godles

Post autor: godles »

witam. podepnę się pod temat.... mam internet LTE w plusie i do niego modem zte MF821. zasięg na LTE 2 kreski. wszystko niby ładnie pięknie ale..... Internet rozłącza mi się i wyrzuca komunikat że połączenie skonfigurowane jest poprawnie ale urządzenie lub zasób (serwer dns) nie odpowiada. O co chodzi? dodam że raz wyrzuca mnie co 5 minut a chwilę później 2-3h bez zająknięcia i nie ma tutaj najmniejszej zależności od czegokolwiek.... ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje? aplikacja to dołączona do modemu aplikacja plusa
Lenovo Z570+ZTE MF821+LTE
Gasol
Stały użytkownik forum

Post autor: Gasol »

godles, Wg mnie masz zbyt słaby sygnał, bo ja na MF821 bez anteny mam podobnie. Do tego dochodzi kiepski transfer.
godles

też Ci się modem tak kosmicznie nagrzewa na lte? na 3g jest ciepły na LTE gorący. antene zewnętrzną mam ale czekam aż zrobi się cieplej i pare groszy się trafi bo chce dać antene na balkon i router żeby nie podłączać non stop anteny itd
Gasol
Stały użytkownik forum

godles, Nagrzewanie świadczy między innymi o tym, że stacja bazowa jest daleko i modem musi wypromieniować więcej energii by sygnał tam dotarł. Ja nie używam teraz LTE, mam bardzo dobre HSPA+. Czasami jednak HSPA+ znika, bo pewnie robione są jakieś rekonfiguracje sieci, a wtedy próbuję LTE. Nie zauważyłem nagrzewania modemu przy pracy z LTE, ale tak jak napisałem moje obserwacje są sporadyczne.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Gasol pisze:Nagrzewanie świadczy między innymi o tym, że stacja bazowa jest daleko i modem musi wypromieniować więcej energii by sygnał tam dotarł.
Nie koniecznie. Wystarczy słaby zasięg, a to nie jest równoznaczne z dużą odległością od stacji. I jeszcze modem może się nagrzewać w przypadku dużego transferu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Gasol
Stały użytkownik forum

Jasne, jak pracuje w trudnych warunkach, to mocniej się grzeje.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Gasol pisze:jak pracuje w trudnych warunkach, to mocniej się grzeje
A mój prawie w "bezruchu" i jest dobrze ciepły Nadajnik 2,4km sygnał 100%

Te typy tak mają?
godles

panowie a jak dobierać router? czym się kierować? macie jakieś sprawdzone tanie routery? dom o powierzchni około 150m kw piętrowy i chciałbym abym miał zasięg z routera w całym domu. pracuje teraz na hspa+ i jest lepiej co chodzi o rozłączanie.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

godles pisze:panowie a jak dobierać router?
po pierwsze, musi obsługiwać Twój modem, to było moje pierwsze kryterium

drugie, musisz sobie powiedzieć ile masz kasy, wiadomo, masz dużo kupujesz z górnej półki, ja miałem mało, to wybierałem w dolnej półce, wziąłem Sapido RB1842, do UMTS bardzo dobry, nie resetuje modemu, wznawia połączenie automatycznie np. po zaniku napięcia w sieci i był najtańszy :)
dobrze trafiłem, przez rok miałem spokój, teraz uruchomili mi nadajnik LTE no i ten Sapido tnie transfer, ale o tym wiedziałem już dawno. Dokupiłem wczoraj 3420 TP-linka za 129 zł w Cybertechu w Płocku i jeśli nawet będę musiał dokupić aktywnego HUB'a za 55 zł to i tak do Dovado jeszcze daleko. A nie ma co liczyć, że ten sprzęt będzie aktualny za 5 lat, u mnie minął rok, odkąd zainteresowałem się mobilnym netem a zmiany zaszły niewyobrażalne. Kto by pomyślał, że na wsi będę miał neta z transferem 30 Mb/s i realnie będę mógł pobierać film z chomika z transferem 1,2 MB/s (film 350 MB w 5 minut), za 2 lata pewnie będzie LTE2600 i nie wiadomo co jeszcze.
patryk7588
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: patryk7588 »

Jak bardzo przycina Ci LTE ten Sapido 1842? Sam mam Sapido 1830 ale jeszcze na LTE go nie testowałem.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

patryk7588 pisze:Jak bardzo przycina Ci LTE ten Sapido 1842?
bez routera w porywach do 33Mb/s, przez Sapido do 10Mb/s, a nawet niżej
godles

jak przystało na amatora zapytam wprost...... co to jest hub?

budżet do 200zł wymagania to działający net mobilny z plusa plus antena zewnętrzna. modem zte mf821. jak by ktoś mógł coś polecić gdzie nie będzie trzeba nic dokupić itd. tp link mam u rodziców jako router na necie domowym (radiówce) od 3 lat sprawuje się dobrze i chyba tej firmy bym się trzymał. dziś zobaczę jaki to dokładnie router bo jeden jest w zapasie. ale pewnie małe szanse aby obsługiwał mój modem... jak pisałem router ma przynajmniej 3 lata.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

godles pisze:co to jest hub?
prosto: rozgałęziacz portu USB, podłączasz do jednego portu USB w komputerze a w urządzeniu masz np 4 porty i możesz podłączyć zamiast jednego to 4 urządzenia USB
sa pasywne, czyli bez zasilacza, korzystają z zasilania komputera i aktywne z zasilaczem, który zasila podłączane urządzenia do HUB'a bez obciążania tu akurat routera
koszt średniego z zasilaczem około 50 zł
godles

kmy pisze:prosto: rozgałęziacz portu USB, podłączasz do jednego portu USB w komputerze a w urządzeniu masz np 4 porty i możesz podłączyć zamiast jednego to 4 urządzenia USB

dalej nie rozumiem o co chodzi :/

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-03-08, 17:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-03-08, 17:17 przez godles, łącznie zmieniany 1 raz.
Gasol
Stały użytkownik forum

kmy, a czy użycie aktywnego huba nie powoduje konieczności wyjmowania modemu, gdyby router nie zdołał zresetować modemu softwarowo? Nie miałem nigdy aktywnego huba, więc nie wiem, czy taki hub wykryje reset zasilania portu USB do którego jest podłączony i odpowiednio zareaguje odcinając zasilanie po swojej stronie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Gasol pisze:gdyby router nie zdołał zresetować modemu softwarowo?
Softwarowy reset przebiega bez wylaczania zasilania. Nie znam routera ktory by resetowal sprzet potpiety do usb hardwarewo - znaczy wylaczajac z pradu.
Nie pomagam na PW.
Gasol
Stały użytkownik forum

key, Co prawda nie podłączałem miernika, ale LT-6408n robi taki reset - tak wynika też z moich testów - jeśli softwarowo z jakichś powodów sie nie uda. Z tego, co wiem, to któryś router Dovado robi podobnie.
ODPOWIEDZ