Problem: Globetrotter GT MAX i laptop HP Pavilion dv5135 eu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem: Globetrotter GT MAX i laptop HP Pavilion dv5135 eu
Modem OPTION GTmax EMEA (GA) (brandowany na T-mobile, bez simlocka), Firmware 3.19, drivery z serii 2.1 (najnowsze pobrane z BlueConnect).
Laptop HP Pavilion dv5135 eu, Win XP Home.
GTMM v.4.4.0.492
karta Iplusdata.
Problem:
GTMM "widzi" modem, działa funkcja "diagnostic".
Działa wysyłanie i odbiór SMS-ów.
System WinXP zgłasza błąd niemozliwości uruchomienia urzadzenia (kod 10) w menedżerze urzadzeń (żółty wykrzyknik) - a przez to nie jest możliwe nawiazanie połączenia internetowego przez ten modem. (Po prostu system nie widzi modemu.) Interfejsy diagnostyczny i aplikacji modemu nie zgłaszają błędów i są przypisane do portów COM8 i COM9.
Chcę korzystać z połączenia UMTS (G3) - (jestem w zasięgu-Warszawa).
Czy może to być problem z dystrybucją zasobów komputera (IRQ)?
W systemie są zainstalowane (fabrycznie) jeszcze dwa modemy:
AC97 Soft Data Fax Modem with SmartCP
oraz Modem standard a 33600 bp.
Sterownik portu PCMCIA to Texas Instruments PCIxx21 Cardbus Controller.
Wyłaczanie w menedżerze urządzeń tych dwóch modemów nie dało rezultatu.
Podmiana driverów na inne (starsze) też nieskuteczna.
Bardzo proszę o sugestie rozwiązania tego problemu. (Tu WIELKI usmiech do BliSkiego )
Przeszukałem net skrupulatnie (tak mi się wydaje) w poszukiwaniu rozwiązania, ale bez efektu...
Pozdrawiam.
Ondras
Laptop HP Pavilion dv5135 eu, Win XP Home.
GTMM v.4.4.0.492
karta Iplusdata.
Problem:
GTMM "widzi" modem, działa funkcja "diagnostic".
Działa wysyłanie i odbiór SMS-ów.
System WinXP zgłasza błąd niemozliwości uruchomienia urzadzenia (kod 10) w menedżerze urzadzeń (żółty wykrzyknik) - a przez to nie jest możliwe nawiazanie połączenia internetowego przez ten modem. (Po prostu system nie widzi modemu.) Interfejsy diagnostyczny i aplikacji modemu nie zgłaszają błędów i są przypisane do portów COM8 i COM9.
Chcę korzystać z połączenia UMTS (G3) - (jestem w zasięgu-Warszawa).
Czy może to być problem z dystrybucją zasobów komputera (IRQ)?
W systemie są zainstalowane (fabrycznie) jeszcze dwa modemy:
AC97 Soft Data Fax Modem with SmartCP
oraz Modem standard a 33600 bp.
Sterownik portu PCMCIA to Texas Instruments PCIxx21 Cardbus Controller.
Wyłaczanie w menedżerze urządzeń tych dwóch modemów nie dało rezultatu.
Podmiana driverów na inne (starsze) też nieskuteczna.
Bardzo proszę o sugestie rozwiązania tego problemu. (Tu WIELKI usmiech do BliSkiego )
Przeszukałem net skrupulatnie (tak mi się wydaje) w poszukiwaniu rozwiązania, ale bez efektu...
Pozdrawiam.
Ondras
Ondras
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Problem: Globetrotter GT MAX i laptop HP Pavilion dv5135
Nie wiem czy robiłeś już kompletne odinstalowanie tego modemu? Często właśnie odinstalowanie, że tak to nazwę do zera a następnie instalacja najnowszych sterowników może coś tu poprawić.
Poszukaj w szukajce postów Jaco ze słowem odinstalować. Wiem, że parę razy o tym pisał.
Poszukaj w szukajce postów Jaco ze słowem odinstalować. Wiem, że parę razy o tym pisał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem: Globetrotter GT MAX i laptop HP Pavilion dv5135 eu
Modemy fabrycznie zainstalowane nie mają tu nic wspólnego.Odinstalowując modem musisz usunąć wszystkie foldery z nim związane.W C:\Documents and Settings\xxxxx\Dane aplikacji masz również folder związany z modemem i jego aplikacją.Jego trzeba też usunąć.
Ja robiłem to w ten sposób.Że po wyczyszczeniu kompa ze wszelkich folderów związanych z modemem robiłem restart.Wcześniej ściągnąłem sobie stery z Ery(jak miałem GT Max to robił mi bluesceren).
Nie instaluj MM.
Włóż modem do gniazda i otworzy się kreator to podaj mu sterowniki z tych ściągniętych. Zrób restart. Jeśli używasz iPlusa to wyłącz PIN na karcie aby karta po starcie systemu sama się logowała do sieci.
Teraz połączenie. Możesz do tego użyć aplikacji @pogara (znajdziesz ją tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241 ) lub samemu stworzyć dial-up według tej instrukcji http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
Napisz czy coś się zmieniło.
Ja robiłem to w ten sposób.Że po wyczyszczeniu kompa ze wszelkich folderów związanych z modemem robiłem restart.Wcześniej ściągnąłem sobie stery z Ery(jak miałem GT Max to robił mi bluesceren).
Nie instaluj MM.
Włóż modem do gniazda i otworzy się kreator to podaj mu sterowniki z tych ściągniętych. Zrób restart. Jeśli używasz iPlusa to wyłącz PIN na karcie aby karta po starcie systemu sama się logowała do sieci.
Teraz połączenie. Możesz do tego użyć aplikacji @pogara (znajdziesz ją tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241 ) lub samemu stworzyć dial-up według tej instrukcji http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
Napisz czy coś się zmieniło.
-
BliSki i Jaco Wielkie Dzięki!
Spróbuję zrobić tak, jak radzicie.
Odezwę się za jakieś dwa dni (muszę teraz wyjechać) i "zamelduję" o wynikach.
Serdecznie Was pozdrawiam.
Ondras.
Spróbuję zrobić tak, jak radzicie.
Odezwę się za jakieś dwa dni (muszę teraz wyjechać) i "zamelduję" o wynikach.

Serdecznie Was pozdrawiam.
Ondras.
Ondras
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zapomniałem dodać że folder Dane Aplikacji jest folderem ukrytym ale myślę że jak nawet teraz dodałem to sam również sie zorientujesz.
-
Witam po powrocie!
Zastosowałem Wasze rady i ... bez skutku
Ale idąc tropem "czyszczenia systemu" wziąłem się za rejestr. "Wykastrowałem" go z wszelkich wpisów na temat Globetrottera.
Następnie wymusiłem proces instalacji "nieznanego sprzętu"...
I tu pojawiła się wskazówka. O ile się nie mylę, ten modem do poprawnej instalacji wymaga WOLNYCH TRZECH KOLEJNYCH portów COM.
Ponieważ wcześniej na tym laptopie był nieumiejętnie instalowany adapter Bluetooth Toshiby, który "zarezerwował sobie" chyba z dziesięć portów COM, to przy instalacji Optiona wywalało błąd (10).
Po zablokowaniu w menedżerze urządzeń portów używanych przez Toshibę Globtrotter zainstalował się BEZ PROBLEMóW!
Po sprawdzeniu których portów używa (w moim przypadku to COM8, 9 i 10),
odblokowałem resztę portów
drapieżnej" Toshibie
Następnie zwyczajnie zainstalowałem GTMM, skonfigurowałem połączenie i... śMIGA Aż MIłO!
Działa wszystko, bez problemów.
Ufff...
To była fajna zabawa!
BliSki i Jaco:
Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki, które naprowadziły mnie na rozwiązanie!
Mam nadzieję, że ten post pomoże komuś w "walce" z instalacją Globetrotterów...
Myślę, że można zamknąć temat...
Serdecznie pozdrawiam!
Ondras
Zastosowałem Wasze rady i ... bez skutku

Ale idąc tropem "czyszczenia systemu" wziąłem się za rejestr. "Wykastrowałem" go z wszelkich wpisów na temat Globetrottera.
Następnie wymusiłem proces instalacji "nieznanego sprzętu"...
I tu pojawiła się wskazówka. O ile się nie mylę, ten modem do poprawnej instalacji wymaga WOLNYCH TRZECH KOLEJNYCH portów COM.
Ponieważ wcześniej na tym laptopie był nieumiejętnie instalowany adapter Bluetooth Toshiby, który "zarezerwował sobie" chyba z dziesięć portów COM, to przy instalacji Optiona wywalało błąd (10).
Po zablokowaniu w menedżerze urządzeń portów używanych przez Toshibę Globtrotter zainstalował się BEZ PROBLEMóW!
Po sprawdzeniu których portów używa (w moim przypadku to COM8, 9 i 10),
odblokowałem resztę portów
drapieżnej" Toshibie

Następnie zwyczajnie zainstalowałem GTMM, skonfigurowałem połączenie i... śMIGA Aż MIłO!

Działa wszystko, bez problemów.
Ufff...
To była fajna zabawa!
BliSki i Jaco:
Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki, które naprowadziły mnie na rozwiązanie!
Mam nadzieję, że ten post pomoże komuś w "walce" z instalacją Globetrotterów...
Myślę, że można zamknąć temat...
Serdecznie pozdrawiam!
Ondras
Ondras
-
Witam!Miałem karteHAUWEI e630 w erze i oddałem do serwisu na gwarancji, bo gubiła zasięg, dostałem zastępczą OPTION GTmax EMEA ale bez żadnej płytki, pani z ERY kazała mi ściągnąć sterowniki z internetu, ale nie mogę nic znaleźć.Możemi ktoś pomuc?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Spójrz kolego do przyklejonych wątków u góry, masz przynajmniej 2 ze sterownikami do tego modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!