Witam,
Próbuje skonfigurować internet poprzez w.w. router, ale nie udaje mi się, dlatego prosiłbym bardzo o pomoc, bo właściwie jestem laikiem w tej kwestii.
W każdym razie na początku łączę laptop z routerem poprzez kabel RJ45 w trybie routera WISP. Zauważyłem, że tylko ten tryb pozwala mi wpisać dane niezbędne do ustanowienia połączenia (WAN-IP itd), jednak gdy próbuję ustanowić nazwę SSID w opcji Wireless, to otrzymuje komunikat:"Please input WISP's SSID". Jeśli w tym momencie przełączam tryb pracy na AP, to tracę połączenie i nie jestem w stanie dokończyć konfiguracji zapisania ustawień routera. Próbowałem również nie zmieniać nazwy SSID i pozostawić ją taką, jaką sugeruje router, czyli: "TP-LINK_POCKET_3020_C93484", ale po zapisaniu zmian i odłączeniu kabla...internetu w dalszym ciągu nie mam.
Innymi słowy, czy ten model routera pozwala na klasyczne rozdzielnie sygnału: kabel do WAN-WIFI-laptop?
Problemy z konfiguracją TP-LINK MR3020
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Problemy z konfiguracją TP-LINK MR3020
cointreau internet masz od dostawcy radiowego? Bo jeśli tak to nie będziesz tego internetu za pomocą tego sprzętu mógł przesłać do laptopa za pomocą WiFi. Pod jaki port podłączasz się kablem LAN?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Zgadza się, internet mam radiowy i chciałbym podłączyć go poprzez wifi do laptopa, aby wyeliminować kable w mieszkaniu. Internet od dostawcy RJ45 podłączam do jedynego dostępnego gniazda LAN/WAN w tym modelu. Miałem nadzieję, że w zależności od wybranego trybu pracy (3G/WISP/AP(Access Point Mode), złącze to będzie działało jako LAN lub WAN.
Czyżby ten model był dedykowany głównie do 3G, a klasycznego połączenia nie zapewniał? Myślałem, że każdy router oferuje w standardzie takie podstawowe połączenie jak: router-laptop.
Czyżby ten model był dedykowany głównie do 3G, a klasycznego połączenia nie zapewniał? Myślałem, że każdy router oferuje w standardzie takie podstawowe połączenie jak: router-laptop.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zapewnia. Jeśli od dostawcy masz łącze RJ45 to powinno być ok. Musisz podłączyć się kablem LAN aby dostać się do panelu administracyjnego. Następnie w zakładce Network->Internet Access ustawiasz opcję WAN Only - Only use WAN as the access to the Internet. (RJ45 Ethernet Port as WAN). Następnie uruchamiasz sieć WiFi i łączysz się do sieci przez kartę radiową (wcześniej odłącz LAN z komputera). Od teraz powinieneś móc zalogować się do panelu przez WiFi oraz być w stanie ustawić IP/MAC dla WAN.Czyżby ten model był dedykowany głównie do 3G, a klasycznego połączenia nie zapewniał? Myślałem, że każdy router oferuje w standardzie takie podstawowe połączenie: router-laptop.
Pozdrawiam YaHooo