Merlin U740 vs. GT Max 3g iPlus (zamienił stryjek...)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Adaho

Merlin U740 vs. GT Max 3g iPlus (zamienił stryjek...)

Post autor: Adaho »

Witam,

Problem wygląda tak:
Posiadałem dotychczas modem Merlin U740 w iPlusie. Sprawował sie bez zarzutu ale wkurzało mnie że wystawał z laptopa na 4 cm, więc zdecydowałem się go zmienić na Optiona GT Max 3g prosto z plusa.
Chwilowo posiadam oba modemy i sytuacja wygląda tak: w tym samym miejscu korzystając z Merlina speed - 215-230 kb/s (bez anteny zewnetrznej) , Gt Max - rekord: 130 kb/s. Z anteną zewnętrzną dokładnie tak samo tylko Merlin czasem łapie UMTS z Gdańska (mieszkam w Pruszczu gdańskim). Korzystam z iPlus managera. Ktoś z Was wie czemu sa takie różnice ? Z tego co czytałem na tym forum to większość zachwala GT maxa ale ja zastanawiam się czy nie wrócic do merlina. Nie testowałem jeszcze HSDPA na gt maxie ale merlin w warszawce hulał na 1.4Mb. Może macie jakis pomysł jak ożywić optiona gt max.
(gt max 3G, merlin u740, lenovo 3000 n100 core2duo)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Merlin U740 vs. GT Max 3g iPlus (zamienił stryjek...)

Post autor: Jaco »

Czy GT Max ma najnowsze oprogramowanie .
Adaho

hmmm - korzystam z iPlus managera - podobno ma najnowsze stery dl tego GT maxx - v. 1.91

--
poprawa ort
Awatar użytkownika
Jaco

Nie chodzi mi o stery tylko o oprogramowanie do HSDPA.
Adaho

Ok - inaczej - wyciągnąłem go z opudełka dziś (wczoraj) o 15.30 bo o tej godzinie Polkomtel dostarczył mi ten modem (nota bene zamówiony dzień wcześniej) - tak na prawde nic o nim nie wiem. Zainstalowałem ponownie iPlus managera i wsadziłem go do Pcimci. Korzystam na zmiane z Merlina i Optiona. I pomiary są powtarzalne (speedtest, numion).
Awatar użytkownika
Jaco

Spróbuj dial-up zrobić.Niekiedy aplikacje blokują możliwości modemu.Zrób tak jak tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Managera iPlusa proponuję wyrzucić - spowalniasystem i internet. Czysty dial-up jest znacznie lepszym rozwiązaniem. Upgrate samego modemu najnowszym softem potrafi czynić cuda. Tylko trzeba uważać bo może skończyć się stratą modemu...
Adaho

wywaliłem iPlus managera zrobiłem dialupa i....transfer na GTmax skoczył do 179kb/s. Kontrolnie zainastalowałem iPlus managera znowu i ... transfer też ok 160 do 180kb/s. Ale na merlinie niezmiennie 215-225kb/s. Jest 1 w nocy ruch troche zelżał na BTSach ale wychodzi mi że merlin lepiej sobie alokuje kanały - chyba że polkomtel jakiś firmware stary ładuje do gt-ków? Nie kumam. Jutro potrenuje obie karty w gdańsku na 3g i hsdpa. dzięki
Awatar użytkownika
Jaco

Wszystko jest możliwe.Jak po testujesz to napisz co i jak.
Adaho

Mineło 10 strzałów znikąd....

No i po testach :) Wszystko związane jest z czułością GT Maxa - Merlin bez anteny zewnętrznej działa jak Gt max z krótką anteną zewnętrzną - taką przyczepianą na rzepa do laptopa :) Z "motylkiem" jest o 1-2 kreski mniej niż na tejże antence. To wszystko na edge w pruszczu gdańskim. Sprawę rozwiązał zakup antenki z firmy bluconnect ( www.allegro.pl/show_user.php?uid=3605244 ) taką samą zreszta używałem do merlina (inne złącze tylko). Teraz w Pruszczu na obu modemach mam tak samo, nie mniej jednak jeśli komuś nie przeszkadza wystający na 4 cm modem i nie ma ochoty na targanie ze sobą antenki z 3 m kablem polecam Merlina. Poza tym sygnalizacja połączenia w merlinie jest duż bardziej wymowna niz te błyski w gt maxie (merlin:czerwony-brak sieci; zielony-gprs;różowy-edge; niebieski-umts; żółty-hsdpa).
Co do umts i hsdpa - dokładnie to samo co w przypadku edga.
p.s. na merlinie nadal łapię umts/hsdpa z gdańska (zazwyczaj wieczorem) - gt max nie splamił się tą umiejętnościa

pozdrawiam :) i wole merlina
paff
Początkujący użytkownik forum

Re: Mineło 10 strzałów znikąd....

Post autor: paff »

Adaho pisze:No i po testach :) Wszystko związane jest z czułością GT Maxa - Merlin bez anteny zewnętrznej działa jak Gt max z krótką anteną zewnętrzną - taką przyczepianą na rzepa do laptopa :)
to teraz wam zadam ćwieka.
Jestem z Gdańska, w pracy dostałem lapka z blueconnectem GT max. Kolega nie potrzebował w tej chwili, więc do domu po tygodniu zabrałem drugi modem z drugą kartą (taki sam model GT max).
Na moim w mieszkaniu nie łapię nigdzie umtsa, ledwo na balkonie. Na modemie od kolegi (firma kupiła partię lapków za złotówkę ery) umts prawie wszędzie oprócz łazienki. Wymieniałem karty SIM, anteny (tylko te w modemie, nie posiadam zewnętrznej, a ta z modemu jest wyjmowalna), różne kombinacje, ale okazuje się, że to sam modem jest mniej lub bardziej czuły.

Czyli teoria o Merlinie całkowicie odpada. Po prostu trafiłeś na słabszą wersję GT max. Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że wymienię modem. Jeszcze kilka nie zostało rozdanych.

pozdrawiam
Paweł

P.S. miałem jeszcze dodać, że nie używam magicznych systemów windows, a na Ubuntu stosuję te same skrypty gsm-owe dla obu modemów.
ODPOWIEDZ