Wyłączenie PIN karty SIM w Orange.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: Wyłączenie PIN karty SIM w Orange.
w internetowych ofertach są białe karty w białych kopertach. Czarne karty były w czarnych kopertach, obecnie są dodawane w starterach ofert na kartę. Nie wiem jak w ofertach abo głosowych... Ale niedługo będę w znajomym salonie to jak nie zapomnę to się dowiem
- M@jkel
- Stały użytkownik forum
Oni w tym orędżu jaja sobie robią. W zeszłym roku kupiłem starter OFnK i nie było problemu z wyłączeniem pinu, w zeszłym tygodniu zamówiłem przez sklep internetowy starter Orange Go dla ciotki, no i pinu wyłączyć się nie da. Szkoda, bo osoba mocno leciwa i jestem przekonany że za tydzień jej się karta zablokuje od złego wbijania kodu. Oba simy czarne.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czemu nie chcesz się podzielić tym na forum? Chyba do tego ono jest aby podzielić się z innymi rozwiązaniem problemu?sklosz pisze: Więcej szczegółów na prywatną wiadomość.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
Właśnie miałem taki problem i rozwiązałem go samodzielnie bez udziału Orange.
Więcej szczegółów na prywatną wiadomość.
Właśnie miałem taki problem i rozwiązałem go samodzielnie bez udziału Orange.
Więcej szczegółów na prywatną wiadomość.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Post wyrównawczy - synchronizacja bazy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Szczegóły na PW bo niestety "poradzenie sobie" wymagało zainwestowania w sprzęt i mogę pomóc za niewielką opłatą. Nie chcę umieszczać na forum czegoś co można traktować jako reklamę. Na PW mogę wytłumaczyć na czym polega ominięcie problemu i ewentualnie umówić się na terenie Warszawy na wyłączenie PIN.YaHooo pisze:A czemu nie chcesz się podzielić tym na forum? Chyba do tego ono jest aby podzielić się z innymi rozwiązaniem problemu?
Obecnie sam używam tego sposobu do wyłączania PIN na abonamentowych kartach orange których używam w urządzeniach telematycznych.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
sklosz w ten sposób. A więc ok 

Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jednak kolega by mógł coś o tym swoim sprzęcie napisać. Chyba, że ten sprzęt to czytnik kart sim za 5zł i jakiś prosty edytor który jest w komplecie, wtedy sami się domyślimy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
I ja uporałem się z kodem PIN na czarnej karcie Prepqaid orange (odebrana z salonu w styczniu 2011) . Aczkolwiek nie inwestowałem bo mam sprzet do tegom, tzn przydał się w końcu poczciwy staruszek 

- wojteks
- *** Administrator ***
Dyskusja bardziej dotyczy białych kart SIM/R-UIM czyli dualnychmajor pisze:z kodem PIN na czarnej karcie
Zdradź troszkę więcej tajemnicy.major pisze:bo mam sprzet do tego
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zrobie screeny jak to zdeaktywowac, moze w weekend mi się uda. jak nie to po prostu opisze.
Białej karty nie mam by sprawdzic, gdzie taką dorwac? na testy moge 10zł wydac o ile za tyle kupie.
Białej karty nie mam by sprawdzic, gdzie taką dorwac? na testy moge 10zł wydac o ile za tyle kupie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie ma możliwości bez zakupu abonamentumajor pisze:Białej karty nie mam by sprawdzic, gdzie taką dorwac?

-
- Stały użytkownik forum
Jak ktoś z Łodzi to możemy sprawdzic. Chyba ze ktoś duplikat zamówi i starą którą operator wyłączy podesle mi.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
major zobaczę jaka jest u rodziców. Jeżeli biała to możemy sprawdzić.
-
- Stały użytkownik forum
Wiec tak amigos.
http://www.dekart.com/products/card_man ... m_manager/
[ciach]
Tu jest soft który to zrobił na mojej karcie Orange - POP. Karte wsadziłem do GPS Trackera, wiec nie mam jak jej wyjąc. Karte otrzymałem z salonu nie cały rok temu.
Dorwałem drugą karte Orange - 4 letnia, czarna ,no i z tą karta jest problem ;(
Kombinowałem na wszytskie sposoby i lipa.
uzyam 2 czytników wbudowanych w laptopa (jeden do modemu 3G a drugi to do SmartCard Security)
W świeta przekopie inny soft ze zwyklym czytnikiem na COM bo mam tez kilka softów starszych ale obsługują czytniki własnie na COM.
Ew jak mi się uda wyrwać jakiegos POP-a tanio nowego, to przetestuje i dam tu screeny.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-12-13, 13:54 ]
Takich praktyk nie popieramy.
http://www.dekart.com/products/card_man ... m_manager/
[ciach]
Tu jest soft który to zrobił na mojej karcie Orange - POP. Karte wsadziłem do GPS Trackera, wiec nie mam jak jej wyjąc. Karte otrzymałem z salonu nie cały rok temu.
Dorwałem drugą karte Orange - 4 letnia, czarna ,no i z tą karta jest problem ;(
Kombinowałem na wszytskie sposoby i lipa.
uzyam 2 czytników wbudowanych w laptopa (jeden do modemu 3G a drugi to do SmartCard Security)
W świeta przekopie inny soft ze zwyklym czytnikiem na COM bo mam tez kilka softów starszych ale obsługują czytniki własnie na COM.
Ew jak mi się uda wyrwać jakiegos POP-a tanio nowego, to przetestuje i dam tu screeny.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-12-13, 13:54 ]
Takich praktyk nie popieramy.
Ostatnio zmieniony 2011-12-13, 13:53 przez major, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Postarałem się i napisałem do BOK Orange na temat wyłączenia PIN z karty SIM/R-UIM a oto odpowiedź
Zdjęcie kodu PIN jest możliwe tylko z karty STK w ofertach Postpaid i Mix.
Nie ma możliwości usunięcia kodu PIN z kart STK w ofercie Prepaid (na doładowania) oraz kart USIM i RUIM w ofertach Orange Freedom Pro
Wyrażam nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.
-
Reasumując czy ktoś ma sposób jak usunąć konieczność podawania PIN w karcie typu USIM (oferta prepaid)?
Stara karta wyzionęła ducha (coraz rzadziej udawało się ją zobaczyć telefonowi), wymieniłem na nową i tu zonk - nie da się zdjąć blokady pin.
Stara karta wyzionęła ducha (coraz rzadziej udawało się ją zobaczyć telefonowi), wymieniłem na nową i tu zonk - nie da się zdjąć blokady pin.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Niektóre routery i softy potrafią zapamiętywać PIN. W innych wypadkach lepiej po prostu zignorować Orange za te jaja z PINem (i simlockami też).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Orange Ekspert obiecał kiedyś, że rozpatrzą sprawę PIN-u.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Ale jak to się skończyło - na razie widzimy 
A co z procedurą zrobienia tego bez zgody operatora?

A co z procedurą zrobienia tego bez zgody operatora?
-
Ja prosiłem kilka razy i bez rezultatu, powiedziano mi , że na kartę się nie da. Wprawdzie ostatni raz próbowałem we wrześniu, to może od tego czasu cos się zmienło. Dodam, że z tego powodu nie moge skorzystac z najnowszego firmware do tplinka MR3420, gdyż tam nie ma opcji wpisania PIN
-
Potwierdzam powyższe informacje. Przed pięcioma minutami rozmawiałem z "pomocą techniczną" firmy Orange. Dodatkowo w moim przypadku muszą wymienić kartę sim bo na obecnej się nie da wyłączyć kodu. Podobno cała procedura trwa do tygodnia - podobno.wojteks pisze:Niestety żeby wyłączyć PIN karty SIM w Orange musimy pofatygować się do salonu albo wysłać pismo do BOK.
Pismo musi zawierać następujące informacje:
1. imię i nazwisko
2. adres
3. numer telefonu (numer przypisany do internetowej karty SIM czy SIM/R-UIM)
4. czytelny podpis
5. numer telefonu kontaktowego
6. dopisek - "Zostałem poinformowany o zagrożeniach, które mogą zaistnieć w sytuacji gdy moja karta SIM nie jest zabezpieczona kodem PIN i biorę pełną odpowiedzialność za nieautoryzowany dostęp do karty SIM"
Bez takiej treści zgłoszenie nie zostanie rozpatrzone pozytywnie. Informacja na podstawie pisma które dostałem jako odmowę wyłączenia PIN.
-
Napisz proszę jak już będziesz po całej procedurze.
Czy wszystko się udało i dokładnie jakie kroki.
Czy wszystko się udało i dokładnie jakie kroki.