OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Przepraszam że nie napisałem.
Pracuje na Windowsie XP Sp2 z lutego 2007 poprawki.
Próbowałem już wszystkiego, a kolega przewaks napisał że brak jakiś bibliotek a jeśli można wiedzieć to jakie bliteki i jak ewentualnie to sprawdzić czego brakuje.
Przepraszam za pomyłkę w poprzednim poście więcej sięto nie powtórzy.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.
Pracuje na Windowsie XP Sp2 z lutego 2007 poprawki.
Próbowałem już wszystkiego, a kolega przewaks napisał że brak jakiś bibliotek a jeśli można wiedzieć to jakie bliteki i jak ewentualnie to sprawdzić czego brakuje.
Przepraszam za pomyłkę w poprzednim poście więcej sięto nie powtórzy.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.
Ostatnio zmieniony 2007-08-07, 20:13 przez YUIOP28, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Najlepiej postaw system od nowa bo być może podczas odinstalowywania innego programu (różnie to może być) zostało coś usunięte i teraz ciężko będzie uzupełnić to w systemie.Szukając innego rozwiązania stracisz kilka dni a tak nowy system postawisz w 2 godziny.
-

A jaka jest gwarancja że po instalacji nowego systemu będzie chodzić, wydaje mi się że prawie taka sama jak teraz.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Trzeba próbować, z góry zakładasz że się nie uda, a nie o to w tym chodzi.
Jeśli zainstalujesz nowy system i nadal będzie to samo, to wtedy winę systemu możesz wykluczyć, wtedy szukasz dalej...
Jeśli zainstalujesz nowy system i nadal będzie to samo, to wtedy winę systemu możesz wykluczyć, wtedy szukasz dalej...
- Jaco
Żadna.Yuip28 pisze:![]()
![]()
A jaka jest gwarancja że po instalacji nowego systemu będzie chodzić, wydaje mi się że prawie taka sama jak teraz.
Ponadto czy modem jest widziany w systemie? Jeśli tak to proponuję wykorzystać aplikację @pogara lub zrobić sobie dial-up tyle że tu będzie gorzej bo PIN w Orange nie da się wyłączyć ale aplikacja @pogara poradzi sobie i z pinem.
-
Gdy włożytłem w salonie orange modem Modem Globetrotter Fusion+ to wykrył mi tylko sieć wifi i to wszystkowyskakuje mi komunikt. że program niemoże się uruchomić ponieważ nie ma plików lub pliki zostały przeniesione, zainstaluj na nowo program
- Jaco
Zadałem ci pytanie:
Podpowiedziałem co zrobić bez aplikacji BE.Jaco pisze: czy modem jest widziany w systemie?
-
Witam, m
mam zamiar zakupić router WRT54G3G i kartę z iplusa Option GT MAX 3G, widzę na stronie linksysa ze nie ma tego modemu w urzodzeniach ktore beda dzialaly, ale jest taki Option 3G GT+ (HSDPA), wiec czy te modemy to to samo?
mam zamiar zakupić router WRT54G3G i kartę z iplusa Option GT MAX 3G, widzę na stronie linksysa ze nie ma tego modemu w urzodzeniach ktore beda dzialaly, ale jest taki Option 3G GT+ (HSDPA), wiec czy te modemy to to samo?
Pozdrawiam
koliber1991
koliber1991
-
Sorki że tak długo ale nie mogłem.
Modem jest wykrywany przez system ale nie instaluje się, przeprowadziłem rozmowę w serwisie i pan mi powiedział że karta nie dostaje odpowiedniego napięcia i dlatego tak się może dziać. Dlatego cały dzisiejszy dzień poświęcam na zabawe i będę wgrywał system na nowo, zrobie obraz czystego systemu i systematycznie będę wgrywał sterowniki zobaczymy wtedy.
Podejmuje nierówną walkę z systemem. pozdrawiam.

Modem jest wykrywany przez system ale nie instaluje się, przeprowadziłem rozmowę w serwisie i pan mi powiedział że karta nie dostaje odpowiedniego napięcia i dlatego tak się może dziać. Dlatego cały dzisiejszy dzień poświęcam na zabawe i będę wgrywał system na nowo, zrobie obraz czystego systemu i systematycznie będę wgrywał sterowniki zobaczymy wtedy.
Podejmuje nierówną walkę z systemem. pozdrawiam.

-
Modem Globetrotter
Witam ponownie.
Po wielu próbach jestem szczęśliwym posiadaczem karty jak w temacie. Problem mój polegał na tym, że sterowniki od skanera HP 4470c gryzły się ze sterami z katyy Modem Globetrotter Combo.
Teraz już mam neta z Orange. Zrobiłem to tak może się komuś przyda jak będzie miał podobny problem.
Wgrałem nowego i czystego Windowsa XP Sp2 z najnowszymi jakiego znalazłem w necie poprawki do sierpnia 2007, następnie wgrałem program obsługujący krtę Modem Globetrotter zrobiłem obraz dysku. Karta zadziałała, więc po kolei wrzucałem sterowniki i za każdym razem sprawdzałem czy program obsługuje kartę. Troszkę to trwało ale opłacało się dzięki pomocy i doradztwie kolegów z forum, którym bardzo dziękuje.
Ale nastąpił dziwny moment gdy ściągnąłem uaktualnienie do Windowsa XP SP2 z strony majkrosoftu 45 uaktualnien program się nie odpalał i nie widział karty więc wróciłem do stanu sprzed aktualizacji i na razie dziękować wszystko chodzi cacy więc nie grzebie w systemie.
DZIĘKUJE WSZYSTKIM KOLEGOM Z FORUM ZA POMOC I WYROZUMIAŁOŚĆ PODCZAS MOJEJ WALKI Z KARTĄ I WASZĄ POMOC ABY TAK DALEJ DO ŚWIAT BĘDZIE ZBAWIONY
--
Poprawa ort.
Po wielu próbach jestem szczęśliwym posiadaczem karty jak w temacie. Problem mój polegał na tym, że sterowniki od skanera HP 4470c gryzły się ze sterami z katyy Modem Globetrotter Combo.
Teraz już mam neta z Orange. Zrobiłem to tak może się komuś przyda jak będzie miał podobny problem.
Wgrałem nowego i czystego Windowsa XP Sp2 z najnowszymi jakiego znalazłem w necie poprawki do sierpnia 2007, następnie wgrałem program obsługujący krtę Modem Globetrotter zrobiłem obraz dysku. Karta zadziałała, więc po kolei wrzucałem sterowniki i za każdym razem sprawdzałem czy program obsługuje kartę. Troszkę to trwało ale opłacało się dzięki pomocy i doradztwie kolegów z forum, którym bardzo dziękuje.

Ale nastąpił dziwny moment gdy ściągnąłem uaktualnienie do Windowsa XP SP2 z strony majkrosoftu 45 uaktualnien program się nie odpalał i nie widział karty więc wróciłem do stanu sprzed aktualizacji i na razie dziękować wszystko chodzi cacy więc nie grzebie w systemie.

DZIĘKUJE WSZYSTKIM KOLEGOM Z FORUM ZA POMOC I WYROZUMIAŁOŚĆ PODCZAS MOJEJ WALKI Z KARTĄ I WASZĄ POMOC ABY TAK DALEJ DO ŚWIAT BĘDZIE ZBAWIONY
--
Poprawa ort.
-
Problem z GlobeTrotter 1st Generation (WP)
Witam !
Jestem laik jezeli chodzi o modemy tego typu.
Mam problem z modemem GlobeTrotter 1st Generation (WP)
To ze jest to taki dowiedziałem sie po numerze seryjnym
Zainstalowalem modem zainstalowalem oprogramowanie
ogolnie wyszystko jest ok ale....
Modem mam z sieci VoodaFone doszedlem do tego ze nie ma simlocka wedle opisu na poczatku postu.
Odpalam program Glooptroter Traveler czy jakos tak
ten od firmpy Option
sorki za błedy. Modem widzi ale... ustawiam polaczenie importujac to ca ma w programie (ustaswienia na ERE) ale obok jak jest sygnal GPS pokazuje mi tylko przekreslony krzyzyk i brak sygnalu, nie wiem dlaczego ale takza nie moge wysylac smsow wyglada na to ze nie widzi mi karty SIm z tego co wynika z komunikatow Sim unfo...cos tam 
Prosze o pomoc Pozdrawiam Jacek Moje GG: 33769
EDIT
Aha jeszcze jedno dioda miga niebieska raczej nie zaszybko zawsze tak samo. Migniecia tak co sekunde moze troszke dluzej
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco
Jestem laik jezeli chodzi o modemy tego typu.
Mam problem z modemem GlobeTrotter 1st Generation (WP)
To ze jest to taki dowiedziałem sie po numerze seryjnym

Zainstalowalem modem zainstalowalem oprogramowanie
ogolnie wyszystko jest ok ale....
Modem mam z sieci VoodaFone doszedlem do tego ze nie ma simlocka wedle opisu na poczatku postu.
Odpalam program Glooptroter Traveler czy jakos tak

Prosze o pomoc Pozdrawiam Jacek Moje GG: 33769
EDIT
Aha jeszcze jedno dioda miga niebieska raczej nie zaszybko zawsze tak samo. Migniecia tak co sekunde moze troszke dluzej

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

Jacek W.
- Jaco
A PIN podałeś?To że nie widzi może oznaczać że właśnie nie podałeś PINu.W Erze wyłącz PIN na jakimś fonie.Jeśli na pewno nie ma simlocka to powinno po prawidłowym zrobieniu połączenia połączyć.Proponuję zamiast aplikacji do karty stworzyć sobie dial-up lub użyć programu @pogara. Wszystko znajdziesz w FAQ.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241
-
Pin włączałem i wyłączałem za kazdym razem jest ten sam efekt czyli brak efektu.

Jacek W.
- Jaco
A co mówi diagnostyka modemu? Po otwarciu aplikacji MM jest ikona w pasku systemowym i klikając ją prawym jest opcja diagnostyki.Jeśli karta nie ma simlocka i loguje się do sieci powinien być parametr CSQ . Spróbuj z inną kartą innego operatora.Najlepiej z simdatą w iPlusie.
-
W diagnostyce pusto nic a nic nie wyskakuje 

Jacek W.
- Jaco
Spróbuj jak wcześniej pisałem zrobić sobie dial-up.
-
Ok zabieram sie za to dam znac jak cos wymysle 
Dzieki Jaco

Dzieki Jaco
Jacek W.
- Jaco
Tylko nie spiesz się zbytnio bo o pomyłkę nie trudno i później ciężko to znaleźć i wyprostować dla mniej doświadczonych.
-
Probowalem robic dialup`a ale nie ma zadnych rezultatów.
Wyskakuje tylko że brak sygnalu wybierania błąd 777.
Cos mi sie zdaje ze moge miec tez problem z laptopem gdyz karta muzyczna mi jakos dziwnie przestaje działac po wlozeniu do laptopa karty modemowej.
Bede probowal na inny sprzecie Z gory dziekuje za pomoc
Wyskakuje tylko że brak sygnalu wybierania błąd 777.
Cos mi sie zdaje ze moge miec tez problem z laptopem gdyz karta muzyczna mi jakos dziwnie przestaje działac po wlozeniu do laptopa karty modemowej.
Bede probowal na inny sprzecie Z gory dziekuje za pomoc
Jacek W.
-
Witam Ponownie 
A wiec problem lezal w moim laptopie.
Gryzła sie muzyka z modemem.
Zrobilem dialupa tak jak kazałeś.
Poszło od pierwszego odpalenia ale na innym laptopie.
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam

A wiec problem lezal w moim laptopie.
Gryzła sie muzyka z modemem.
Zrobilem dialupa tak jak kazałeś.
Poszło od pierwszego odpalenia ale na innym laptopie.
Dzieki za pomoc

Pozdrawiam
Jacek W.
-
Witam Ponownie 
Poprzedni problem rozwiązałęm, ale mam natepny.
Znajomy dał mi do testów modem Vodafone Mobile Connect 3G/GPRS
Datacard. Modem ten ma serial number taki:
CL1345B141 Powiedzcie mi co to jest bo w postach nie widze modelu ktory zaczyna sie od liter CL a to jest podstawą zeby zobaczyc co to
Ale nie o to mi chodzi choc chcialbym wiedziec jaki to odpowiednik OPTION bo drugi problem jest taki ze chce zrobic update firware`u bo w tym dzieje sie cos takiego ze obie diody migają rownoczesnie co jakas sekunde.
Ten objaw juz byl ,zeby nie bylo ze popsułem
Pomocy bo nie da sie go w zaden sposob odpalic.
Czy jezeli padniety jest bios na karcie da sie go odtworzyc jezeli tak to jak ??
i co to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest za model ???
Pozdrawiam i zgory dziekuje

Poprzedni problem rozwiązałęm, ale mam natepny.
Znajomy dał mi do testów modem Vodafone Mobile Connect 3G/GPRS
Datacard. Modem ten ma serial number taki:
CL1345B141 Powiedzcie mi co to jest bo w postach nie widze modelu ktory zaczyna sie od liter CL a to jest podstawą zeby zobaczyc co to

Ale nie o to mi chodzi choc chcialbym wiedziec jaki to odpowiednik OPTION bo drugi problem jest taki ze chce zrobic update firware`u bo w tym dzieje sie cos takiego ze obie diody migają rownoczesnie co jakas sekunde.
Ten objaw juz byl ,zeby nie bylo ze popsułem

Pomocy bo nie da sie go w zaden sposob odpalic.
Czy jezeli padniety jest bios na karcie da sie go odtworzyc jezeli tak to jak ??
i co to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> jest za model ???
Pozdrawiam i zgory dziekuje

Jacek W.
- Jaco
Domowymi sposobami nie da się tego zrobić.Trzeba by oddać do serwisu gdzie może się okazać że nie naprawią. Jeśli już ktoś źle przeprowadził aktualizację lub próbował usunąć blokadę simlock mógł uwalić modem.wadowski pisze: Czy jezeli padniety jest bios na karcie da sie go odtworzyc jezeli tak to jak
-
Jak to mowia Siara i wszystko jasne 
Dzieki Jaco
Ale powiedz mi czy te migajace diody to jest uwalony bios ?

Dzieki Jaco
Ale powiedz mi czy te migajace diody to jest uwalony bios ?
Jacek W.
- Jaco
Kiedy miałem GT Combo EDGE z WLAN robiłem mu aktualizację softu i przyblokował mi wtedy modem.Przywrócił simlocka na ERĘ.Ale miałem kod odblokowujący i z pomoca @Bob odblokowałem kartę.Pisał również do mnie kiedyś gościo co miał problem z simlockiem na tej samej karcie co ja miałem i u niego była uwalona karta bo dioda świeciła non stop.Różnie to może być.Spróbuj może na innym sprzęcie z inną kartą sim.
Czesc kolego wadowski ! Mam taki modemik jest to option colt ! 3g/gprs. Śmiga wyśmienicie na sterach które znajdziesz na forum (jest tam podany link-option colt). Działa tylko i wyłącznie na xp na vistę nie ma sterów
. Te dwie diody to normalny objaw - jak wgrasz stery i zalogujesz się do sieci to zacznie palić się jedna. Zielona to gprs a niebieska 3g. Działa bardzo stabilnie najlepiej po dialupie. Te modemy występowały bez simlocka więc śmigają w każdej sieci.

-
To dziwna rzecz sie dzieje z tym modemem gdyz jak wejde pod Hiperterminala i chce sprawdzic czy ma simlocka wyskakuje mi error.
Probowalem na wielu sterach ale objaw jest ten sam no i na dodatek nie widzi karty sim. Wiec sam nie wiem weslug mnie zwalona ale moge sie mylic
Probowalem na wielu sterach ale objaw jest ten sam no i na dodatek nie widzi karty sim. Wiec sam nie wiem weslug mnie zwalona ale moge sie mylic
Jacek W.
- Jaco
A w systemie widnieje jako modem?
-
Tak jak najbardziej. Tylko te diody migaja i nic wiecej.
Robilem dialupy i kiszka zadnej reakcji oprocz tego Erroru.
Robilem dialupy i kiszka zadnej reakcji oprocz tego Erroru.
Jacek W.
- Jaco
Może być tak że jeśli jest simlock to dopóty nie włożysz karty przeznaczonej dla tego modemu i ona nie zaloguje się do sieci nie będziesz mógł sprawdzić czy ma simlocka.Choć w sumie tak nie powinno być. Najprawdopodobniej podczas jej aktualizacji została uszkodzona.
-
Mam karte z Vodafonu ktora bya w tym modemie probowalem na tej karcie tez i powiem ze dup...
nic.
A karta działa bo sprawdzalem.

A karta działa bo sprawdzalem.
Jacek W.