Problem z przeciążonym nadajnikiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Problem z przeciążonym nadajnikiem
Post wydzielony z tematu Zerwanie umowy Moderator-> Fanta
Różnica w km tez jest bo zmieniłem lokalizacje. ale to o niczym nie świadczy bo biorąc laptopa do innej miejscowości smiga pięknie.
Różnica w km tez jest bo zmieniłem lokalizacje. ale to o niczym nie świadczy bo biorąc laptopa do innej miejscowości smiga pięknie.
Ostatnio zmieniony 2007-08-10, 20:50 przez magnum_pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z przeciążonym nadajnikiem
A więc jest to problem z nadajnikiem. Sądzę, że za szybko się poddajesz. Masz dwie anteny i modem pozwalający na wymuszanie częstotliwości. Widzę, że już z tego korzystałeś:magnum_pl pisze: Różnica w km tez jest bo zmieniłem lokalizacje. ale to o niczym nie świadczy bo biorąc laptopa do innej miejscowości smiga pięknie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=29833#29833
Nie wierzę, że nie możesz z tym sprzętem po prostu złapać innego, sprawnego BTS-a z EDGE (podobno Orange ma praktycznie wszystkie nadajniki z EDGE

Proponuję następującą terapię. Ustawiasz na konkretną częstotliwość np. 900 MHz i kręcisz anteną kierunkową, patrząc w hyperterminalu czy cię przełączy na coś ciekawego. Później ustawiasz na 1800 i powtarzasz procedurę. Postaraj się też załatwić telefon z netmonitorem- to by wyjaśniło sytuacje. A właśnie, co to za tefefony, które posiadasz

Rozwiązanie umowy poprzez reklamacje na pewno nie będzie proste ani przyjemne znając Orange.

PS. Co to za antena kierunkowa?
-
- Użytkownik forum
Moj telefonto motka a780 z edge. próbowałem sztuczek z anteną kierunkową. Jest jeden nadajnik oddalony o 10km odemnie i wiem ze dziala poprawnie bo specjalnie tam pojechalem z lapkiem ale mam problem z tym ze modem mi sie loguje zawsze do tego bliskiego. Gdyby dało sie wymusić bts na gc89 to problem by był rozwiązany. Ale chyba sie nie da, przynajmniej tak to wynika z dokumentacji modemu. Antena kierunkowa jest to moja konstrukcja obliczona na 1800mhz o wzmocnieniu bodajże 11db z tego co pamietam. A czy jest możliwość w jakiś sposób odseparowac antene tak aby łapała tylko sygnał z miejsca na które jest skierowana?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wymuszanie nadajników najłatwiej robić netmonitorem w nokiach, przy modemach musisz korzystać z półśrodków. To czy uda ci się złapać tamten nadajnik anteną zależy od paru rzeczy: rozmieszczenia nadajników, odległości, terenu, (co się przekłada na różnice siły tych sygnałów), czestotliwości pracy tego wadliwego nadajnika i tego dobrego, oraz częstotliwości pracy i ustawienia anteny kierunkowej. Żeby to zbadać najlepszy byłby netmonitor, chociaż po CID-ach i parametrze CSQ też można sporo ustalić. Mógłbyś na przykład ustalić jak daleko od twojego miejsca włącza się ten dobry nadajnik.Jeśli nie jest to zbyt duża odległość i nic nie zasłania jest spora szansa na sukces. Dowiedz się więcej o tych dwóch nadajnikach.
-
- Użytkownik forum
A więc tak: BTS znajdujący się tu gdzie mieszkam (teraz wszyscy już wiedzą gdzie) :
te dane zebralem teraz na szybko korzystając z małej antenki gc12 od modemu bo jestem w pracy i nie mam kierunkowej przy sobie.
CID 5086
900mhz
creg = 5657 C6AF
csq = 29
cgclass B
*mrinfo 3 – gprs i edge
sektory 1,2,3 = 900mhz
1800
creg = 5657 C6B2
csq = 18-20
cgclass B
*mrinfo 3 -gprs i edge
sektory 4,5,6 = 1800mhz
ten drugi bardziej oddalony to ma CID 2431 ale na razie nic więcej na jego temat nie powiem poza tym ze ma też 6 sektorów.
te dane zebralem teraz na szybko korzystając z małej antenki gc12 od modemu bo jestem w pracy i nie mam kierunkowej przy sobie.
CID 5086
900mhz
creg = 5657 C6AF
csq = 29
cgclass B
*mrinfo 3 – gprs i edge
sektory 1,2,3 = 900mhz
1800
creg = 5657 C6B2
csq = 18-20
cgclass B
*mrinfo 3 -gprs i edge
sektory 4,5,6 = 1800mhz
ten drugi bardziej oddalony to ma CID 2431 ale na razie nic więcej na jego temat nie powiem poza tym ze ma też 6 sektorów.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie no to nie ma szans, to dwupasmowy nadajnik. Liczyłem, że będzie jednopasmowy, tak to cie blokuje na obu pasmach. Do tego te CSQ=29 na standardowej antence- bardzo silny sygnał. Jakbyś nie ustawił anteny i co byś nie robił- zawsze cie ściągnie.
Jedyne techniczne rozwiązanie to nokia z netmonitorem i wymuszenie tego drugiego BTS-a, albo czekasz, aż coś zrobią.
W takiej sytuacji jesteś skazany na wadliwie działający nadajnik korzystając z modemu dostarczonego przez operatora i żadne anteny tutaj nic nie pomogą. To powinien być rzeczywiście jakiś argument do zerwania umowy.

W takiej sytuacji jesteś skazany na wadliwie działający nadajnik korzystając z modemu dostarczonego przez operatora i żadne anteny tutaj nic nie pomogą. To powinien być rzeczywiście jakiś argument do zerwania umowy.