Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.
Witam serdecznie. Do tej pory podłączałem jeden router ale trafiła się inna opcja z która borykam się już tydzień. Czytam, kombinuję i nic. Mianowicie....
Jeden router (nr 1) działa po Wifi ale że znajomi nie mają zasięgu w domu w którym wynajmujemy pokoje zakupili drugi router (router 2 model netgear WNR2000v2) . Do pokoju podciągnięta jest skrętka z pierwszego routera. Ten że przewód podłączam do routera nr 2. Często zdarza się że jeden laptop łapie wifi z routera nr 2 ale inny laptop czy telefon pokazuje sieć nie zidentyfikowaną plus przydziela jakieś adresy z kosmosu. Wyłączałem DHCP w routerze nr 2 i też lipa. Nie wiem jak zrobić to na sztywno, może się da. Na sztywno w sensie wpisania adresów. NIe wiem jakie dane mam wpisać, z jakiego routera, jaką bramę itd. Jakieś podstawy znam ale zakręciłem się strasznie i nie wiem co z tym fantem zrobić gdzie leży przyczyna błędu. Proszę napiszcie coś jak dalej to konfigurować bo skończyły mi się już pomysły. Pozdrawiam Dominik.
Jeden router (nr 1) działa po Wifi ale że znajomi nie mają zasięgu w domu w którym wynajmujemy pokoje zakupili drugi router (router 2 model netgear WNR2000v2) . Do pokoju podciągnięta jest skrętka z pierwszego routera. Ten że przewód podłączam do routera nr 2. Często zdarza się że jeden laptop łapie wifi z routera nr 2 ale inny laptop czy telefon pokazuje sieć nie zidentyfikowaną plus przydziela jakieś adresy z kosmosu. Wyłączałem DHCP w routerze nr 2 i też lipa. Nie wiem jak zrobić to na sztywno, może się da. Na sztywno w sensie wpisania adresów. NIe wiem jakie dane mam wpisać, z jakiego routera, jaką bramę itd. Jakieś podstawy znam ale zakręciłem się strasznie i nie wiem co z tym fantem zrobić gdzie leży przyczyna błędu. Proszę napiszcie coś jak dalej to konfigurować bo skończyły mi się już pomysły. Pozdrawiam Dominik.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.
Podaj IP pierwszego routera (po stronie LAN i WAN), podaj IP drugiego routera po stronie LAN i napisz jak jest podłączony kabel z router1 do router2.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
trochę odgrzebałem temat, ale mam podobne rozwiązanie
jeden router to tp3420 i na nim mam modem i DHCP oraz włączone wifi
drugi router to Sapido 1842 i ma być połączony skrętka z 3420, do Sapido będą podłączone kolejne dwa urządzenia przewodem do portów LAN
pytania, kabel z LAN 3420 podłączyć do WAN czy LAN Sapido?
te dwa urządzenia do Sapido to do LAN (innej opcji to już nie ma)
Czy włączać DHCP w Sapido (zasadniczo głównym routerem ma być tp3420 i z niego powinny iść adresy IP
Generalnie Sapido ma być przedłużeniem LAN z Tp3420 i rozgałęzieniem na 2 kolejne urządzenia
jeden router to tp3420 i na nim mam modem i DHCP oraz włączone wifi
drugi router to Sapido 1842 i ma być połączony skrętka z 3420, do Sapido będą podłączone kolejne dwa urządzenia przewodem do portów LAN
pytania, kabel z LAN 3420 podłączyć do WAN czy LAN Sapido?
te dwa urządzenia do Sapido to do LAN (innej opcji to już nie ma)
Czy włączać DHCP w Sapido (zasadniczo głównym routerem ma być tp3420 i z niego powinny iść adresy IP
Generalnie Sapido ma być przedłużeniem LAN z Tp3420 i rozgałęzieniem na 2 kolejne urządzenia
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
- Sapido DHCP wyłączone
- kabel do gniazda LAN (czyli połączenie LAN-LAN)
- adres Sapido inny niż TP-Link
- kabel do gniazda LAN (czyli połączenie LAN-LAN)
- adres Sapido inny niż TP-Link
-
- Mistrz bezprzewodowy
a kabel LAN-LAN ma być prosty czy skrosowany, bo kupiłem już prosty
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Powinien wystarczyć prosty. Sporo zależy od danego switcha, ale raczej czasy konieczności krosowania minęły.
-
- Mistrz bezprzewodowy