Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Syntax
Początkujący użytkownik forum

Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.

Post autor: Syntax »

Witam serdecznie. Do tej pory podłączałem jeden router ale trafiła się inna opcja z która borykam się już tydzień. Czytam, kombinuję i nic. Mianowicie....

Jeden router (nr 1) działa po Wifi ale że znajomi nie mają zasięgu w domu w którym wynajmujemy pokoje zakupili drugi router (router 2 model netgear WNR2000v2) . Do pokoju podciągnięta jest skrętka z pierwszego routera. Ten że przewód podłączam do routera nr 2. Często zdarza się że jeden laptop łapie wifi z routera nr 2 ale inny laptop czy telefon pokazuje sieć nie zidentyfikowaną plus przydziela jakieś adresy z kosmosu. Wyłączałem DHCP w routerze nr 2 i też lipa. Nie wiem jak zrobić to na sztywno, może się da. Na sztywno w sensie wpisania adresów. NIe wiem jakie dane mam wpisać, z jakiego routera, jaką bramę itd. Jakieś podstawy znam ale zakręciłem się strasznie i nie wiem co z tym fantem zrobić gdzie leży przyczyna błędu. Proszę napiszcie coś jak dalej to konfigurować bo skończyły mi się już pomysły. Pozdrawiam Dominik.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dwa routery w jednej sieci PROBLEM.

Post autor: wojteks »

Podaj IP pierwszego routera (po stronie LAN i WAN), podaj IP drugiego routera po stronie LAN i napisz jak jest podłączony kabel z router1 do router2.
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

trochę odgrzebałem temat, ale mam podobne rozwiązanie
jeden router to tp3420 i na nim mam modem i DHCP oraz włączone wifi

drugi router to Sapido 1842 i ma być połączony skrętka z 3420, do Sapido będą podłączone kolejne dwa urządzenia przewodem do portów LAN

pytania, kabel z LAN 3420 podłączyć do WAN czy LAN Sapido?

te dwa urządzenia do Sapido to do LAN (innej opcji to już nie ma)

Czy włączać DHCP w Sapido (zasadniczo głównym routerem ma być tp3420 i z niego powinny iść adresy IP

Generalnie Sapido ma być przedłużeniem LAN z Tp3420 i rozgałęzieniem na 2 kolejne urządzenia
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

- Sapido DHCP wyłączone
- kabel do gniazda LAN (czyli połączenie LAN-LAN)
- adres Sapido inny niż TP-Link
kmy
Mistrz bezprzewodowy

a kabel LAN-LAN ma być prosty czy skrosowany, bo kupiłem już prosty
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Powinien wystarczyć prosty. Sporo zależy od danego switcha, ale raczej czasy konieczności krosowania minęły.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

dzięki
ODPOWIEDZ