Udostępnienie sieci komórkowej przez WiFi laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TheArt
Stały użytkownik forum

Udostępnienie sieci komórkowej przez WiFi laptopa

Post autor: TheArt »

Witam,
w laptopie mam modem Huaweii i w nim Internet Play, chciałbym ten Internet udostępnić przez WiFi laptopa do innych urządzeń w domu np tableta czy komórki. Czytałem że można to łatwo zrobić (mam Windows 7) ale kiedy wybieram Skonfiguruj nowe połączenie lub nową sieć a nastepnie Skonfiguruj bezprzewodową sieć ad-hoc i wpisuję nazwę oraz klucz to wyskakuje komunikat:

Obrazek

i bez różnicy czy mam połączenie aktualnie czy je rozłączam. Czy wiecie co może być przyczyną? Jak sprawdzić czy karta sieciowa współpracuje z tym elementem systemu, mam standardową Intel Pro Wireless.

Dzieki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnienie sieci komórkowej przez WiFi laptopa

Post autor: YaHooo »

TheArt pisze: Czy wiecie co może być przyczyną? Jak sprawdzić czy karta sieciowa współpracuje z tym elementem systemu, mam standardową Intel Pro Wireless.
Być może masz po prostu zainstalowane oprogramowanie Intela do zarządzania sieciami WiFi? Szukaj czegoś w stylu Intel PROSet/Wireless. Tam bez problemu utworzysz połączenie ad-hoc.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
TheArt
Stały użytkownik forum

W ccleaner byłoby to widać, natomiast nawet polecenie netsh zwraca niedostępność obsługiwanego zasobu więc moja karta WiFi nie działa, mimo że w biosie jest włączona, wiesz jak ją zmusić do pracy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

TheArt a system Windows wykrywa jakieś sieci? Próbowałeś uruchamiać jakiś linux LiveCD? Jak on nie wykryje karty może to oznaczać jej uszkodzenie. Ewentualnie musisz włączyć za pomocą skrótu Fn+coś, albo przełącznika. Do tego być może potrzeba dodatkowego oprogramowania dostępnego na stronie producenta laptopa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
TheArt
Stały użytkownik forum

Włączyłem kartę WiFi :facepalm: był suwak na laptopie :facepalm:

Stworzyłem nową sieć ad-hoc, raz z zabezpieczeniami raz bez zabezpieczeń, iPad tę sieć widzi ale nie można się do niej podłączyć.

Wygląda to tak:

laptop -> modem usb dostarczający Internet (na nim mam włączone udostępnianie) -> adhoc przez kartę WiFi z laptopa (skonfigurowane z poziomu kreatora Windows)

sieć jest widoczna, w Windowsie pokazuje się Play połączono oraz siecwifi oczekuje na komputery a potem połaczono ale urządzenia nie mają neta, nawet nie chcą się z tą siecią połączyć

------------------------------------------------

Inny sposób to Connectify, ponoć łatwo tym udostępniać Internet przez punkt dostępu którym staje się laptop. Usunąłem więc wcześniej stworzoną sieć przez Windows i zainstalowałem Connectify. W momencie zainstalowania Connectify przy oznakowaniu sieci Play pojawia się wykrzyknik i komputer mimo połączenia z Play traci dostęp do Internetu. Connectify jakby to blokuje? Gdy go odinstalowuje (Connectify) to wykrzyknik znika i jest Internet w laptopie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

TheArt pisze:Włączyłem kartę WiFi :facepalm: był suwak na laptopie :facepalm:
Czasem się tego nie zauważa ;)
TheArt pisze: Stworzyłem nową sieć ad-hoc, raz z zabezpieczeniami raz bez zabezpieczeń, iPad tę sieć widzi ale nie można się do niej podłączyć.
Z tego co kojarzę to iPad chyba nie obsługuje połączeń ad-hoc jak Android.
TheArt pisze: sieć jest widoczna, w Windowsie pokazuje się Play połączono oraz siecwifi oczekuje na komputery a potem połaczono ale urządzenia nie mają neta, nawet nie chcą się z tą siecią połączyć
Adresy/bramy/DNS'y ustawione na sztywno?
TheArt pisze:Gdy go odinstalowuje (Connectify) to wykrzyknik znika i jest Internet w laptopie.
Być może zmienia ustawienia sieci, bramy itp. Sprawdź czy wyniki <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>/all się różnią bez oraz z tym programem.
TheArt
Stały użytkownik forum

Włączyłem od nowa sieć adhoc z Windowsa i co ciekawe iPad się połączył i skonfigurował, inna rzecz że to jednak złom i leci spowrotem do sklepu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

TheArt pisze:Włączyłem od nowa sieć adhoc z Windowsa i co ciekawe iPad się połączył i skonfigurował
No i bardzo dobrze :ok:
ODPOWIEDZ