Czas oczekiwania na rozpoczęcie wczytywania stron
Moderator: Moderatorzy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Czas oczekiwania na rozpoczęcie wczytywania stron
Od dość dawna występuje u mnie bardzo denerwujące zjawisko długiego czasu oczekiwania na rozpoczęcie wczytywania się stron Proszę nie mylić z czasem wczytywania się stron bo jest on zazwyczaj dość szybki
Po kliknięciu na jakiś link wskaźnik kręci się w lewo nawet kilkanaście sek. a jak już załapie to zmienia kolor na zielony i kręci się w prawo i po chwili strona jest wczytana
Sprawdzałem to na różnych stronach i nie mogę znaleźć jakiejś zależności Bywa że strona tego forum wczytywana jest od razu ale też jest że muszę czekać kilka sek. aż zaskoczy Ogólnie czas oczekiwania jest długi na większość stron Najmniej czekam na elektroda.pl ale bywa że i tam trzeba "odstać w kolejce"
Próbowałem różnych sposobów z ustawieniami zaawansowanymi przeglądarki ale raczej nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów
Dlaczego jest tak długi czas oczekiwania?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zmienić?
Po kliknięciu na jakiś link wskaźnik kręci się w lewo nawet kilkanaście sek. a jak już załapie to zmienia kolor na zielony i kręci się w prawo i po chwili strona jest wczytana
Sprawdzałem to na różnych stronach i nie mogę znaleźć jakiejś zależności Bywa że strona tego forum wczytywana jest od razu ale też jest że muszę czekać kilka sek. aż zaskoczy Ogólnie czas oczekiwania jest długi na większość stron Najmniej czekam na elektroda.pl ale bywa że i tam trzeba "odstać w kolejce"
Próbowałem różnych sposobów z ustawieniami zaawansowanymi przeglądarki ale raczej nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów
Dlaczego jest tak długi czas oczekiwania?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zmienić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Czas oczekiwania na rozpoczęcie wczytywania stron
Dodam że wymuszenie ruchu w tle (pingowanie) nie przynosi poprawy
[ Dodano: 2013-04-03, 14:55 ]
Nigdy nie zmieniałem ustawień TCP/IP więc nie mam w tym doświadczenia
[ Dodano: 2013-04-03, 16:10 ]
Kiedyś musi być ten pierwszy raz
Zmieniłem na:
Ogromna poprawa
Zostać przy tych czy szukać lepszych?
[ Dodano: 2013-04-03, 14:55 ]
Nie Wszystko mam domyślnie ustawioneJo_gurt pisze:Sprawdzałeś inny DNS?
Nigdy nie zmieniałem ustawień TCP/IP więc nie mam w tym doświadczenia
[ Dodano: 2013-04-03, 16:10 ]
Kiedyś musi być ten pierwszy raz

Zmieniłem na:
Kod: Zaznacz cały
Preferowany serwer DNS: 208.67.222.222
Alternatywny serwer DNS - 208.67.220.220

Zostać przy tych czy szukać lepszych?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja osobiście jak mam problem z serwerami DNS, to biorę zazwyczaj OpenDNS. Jeszcze nikt nie miał problemów. Więc można zostawić.Andrzejz78 pisze: Zostać przy tych czy szukać lepszych?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
No to zostajeYaHooo pisze:Więc można zostawić

Sprawdzałem najlepsze serwery przy pomocy programu namebench Zrobiłem kilka kolejnych po sobie testów i za każdym razem najlepszy był inny
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jak już chcesz się pobawić, to wystarczy puścić pinga do każdego serwera. Można wybrać ten z najmniejszym pingiem. Tu wyniki powinny być powtarzalne.Andrzejz78 pisze: Sprawdzałem najlepsze serwery przy pomocy programu namebench Zrobiłem kilka kolejnych po sobie testów i za każdym razem najlepszy był inny
Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ping jest mało miarodajny.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A co myślicie o modyfikacji tych parametrów?
W necie spotkałem się z różnymi opiniami a tu zawsze można dostać jakieś sensowne rady 
Kod: Zaznacz cały
- network.http.pipelining
- network.http.proxy.pipelining
- network.http.pipelining.maxrequests

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja ustawiłem, specjalnych różnie nie stwierdzam.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
HTTP Pipelining
W praktyce nie udało mi się zaobserwować przetwarzania potokowego http (pipeliningu) z Firefox. Używałem sniffera smartsniff (ppm html report).Andrzejz78 pisze:co myślicie o modyfikacji tych parametrów?
Połączenia trwałe tcp/ip (persistent) to owszem są bardzo częste, ale wewnątrz połączenia trwałego zawsze miałem sekwencje http: żądanie1-odpowiedź1, żądanie2-odpowiedź2
a pipelining polega na: żądanie2,żądanie1 odpowiedź1,odpowiedź2 - a tego wcale nie uświadczyłem pomimo kombinowania z ustawieniami w about:config
Brian R. Bondy - What you should know about HTTP pipelining
en.wikipedia.org/wiki/HTTP_pipelining
Does Apache webserver process http pipelined requests in parallel?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko jak ping do serwera DNS masz 100-200ms to na nic się zda jego szybkośćJo_gurt pisze:Ping jest mało miarodajny.

Pozdrawiam YaHooo 

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Ping 60B do 208.67.222.222 wynosi 80ms a do 8.8.8.8 wynosi 60ms
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak masz 5ms to nie znaczy, że szybko odpowiada na zapytania DNS.YaHooo pisze:Tylko jak ping do serwera DNS masz 100-200ms to na nic się zda jego szybkość
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A jak to najlepiej sprawdzić?Jo_gurt pisze:szybko odpowiada na zapytania DNS
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Myślę, że to:
jednak robi coś więcej niż ping. Ale to moje zgadywanie.Andrzejz78 pisze:Sprawdzałem najlepsze serwery przy pomocy programu namebench
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W zasadzie mała różnica.Andrzejz78 pisze:Ping 60B do 208.67.222.222 wynosi 80ms a do 8.8.8.8 wynosi 60ms
To na pewno. Nie mniej jednak nie chciałbym korzystać z DNS'ów do których mam pingi po 200ms. Za długo by trzeba było czekać.Jo_gurt pisze: A jak masz 5ms to nie znaczy, że szybko odpowiada na zapytania DNS.
Pozdrawiam YaHooo 

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Wątpię czy to jest związane z rozwiązywaniem nazw domen bo:Andrzejz78 pisze:Sprawdzałem to na różnych stronach i nie mogę znaleźć jakiejś zależności Bywa że strona tego forum wczytywana jest od razu ale też jest że muszę czekać kilka sek. aż zaskoczy Ogólnie czas oczekiwania jest długi na większość stron Najmniej czekam na elektroda.pl ale bywa że i tam trzeba "odstać w kolejce"
1. przeglądarka ma cache DNS, więc opóźnienie powinno wystapić tylko jeden raz na network.dnsCacheExpiration [sekund]
2. system operacyjny ma także cache DNS
Dlatego aby potwierdzić/zaprz. rolę DNS powinieneś dodać kilka wpisów adresów i nazw do pliku hosts, a wtedy jeśli opóźnienie w przeglądarce nadal wystąpi to znaczy że nie ma ono związku z DNS.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
KrissTofferr, Ogólnie wpisanie wybranych DNSów poprawiło trochę czas oczekiwania Jednak są wyjątki Dla przykładu: forum-laptopu.info.pl przeważnie bez oczekiwania, bez-kabli.pl raz czekam a raz od razu wczytuje się, peleon.pl tu zawsze długo czekam
Wpis do pliku hosts tej ostatniej nie przyniósł żadnej zmiany Pingi do tej ostatniej 70-80ms
Zastanawia mnie taka różnica między pierwszym i ostatnim przykładem
Wpis do pliku hosts tej ostatniej nie przyniósł żadnej zmiany Pingi do tej ostatniej 70-80ms
Zastanawia mnie taka różnica między pierwszym i ostatnim przykładem
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tu ja też długo czekam w UPC. To już nie jest związane z samym połączeniem a raczej z serwerem WWW.Andrzejz78 pisze: peleon.pl tu zawsze długo czekam
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
A już myślałem że to tylko tak u mnie jestJo_gurt pisze:Tu ja też długo czekam w UPC

Często tam zaglądam i bardzo denerwujące jest długie czekanie po każdym kliknięciu