e169 + Aero2 = błąd 678

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bluemartin
Początkujący użytkownik forum

e169 + Aero2 = błąd 678

Post autor: bluemartin »

witam

już trzeci dzien "walczę" by móc korzystać z AERO2 przez modem Huawei E169 i stosując się do różnych rad zawrtych na forum trochę zdziałałem lecz nadal nie mam możliwości łączenia się przez Aero2....

modem jest e169, a nie e169g
nie ma już simlocka (zdjąłem)
i miga mi zielona dioda (niebieskiej nie miałem)
jako, że był on zakupiony w play to ustawiłem go wg wskazówek (załącznik)
czytałem że powinien być na przedłużaczu gdy zasięgu nie łapie i rzeczywiście to pomogło - zasięg jest wskazywany ale czasem go gubi (CID wskazuje czasem a czasem jest bd we wszystkich pozycjach)

korzystam z programu Top_netinfo v. 3.65 (najnowszy)
i tu też zdejmowałem locka (z sukcem - załącznik)

w jednym poście wyczytałem że należy wyłączyć wymuszanie sprzętu (miałem takie same komunikaty) więc to zrobiłem (ale wcześniej było na auto i tez nie dzialało)

teraz pokazuje mi błąd dial-up nr 678 (there is not answer)
modem był restartowany (AT+CFUN=1,1) i nie pomogło

korzystam z win7 64-bit
karta Aero2 jest nowa (sprzed tygodnia) więc wnioskuję że już nowego typu

jest ktoś w stanie mi pomóc i wskazać co jest nie tak, co zmienić w ustawieniach?

ps. w trakcie pisania postu odłączałem modem (brak danych CID) i ponownie podłączałem (CID wskazywały dane) i po chwili dane CID znikały (a propos -co oznacza te cid bo wraz z utrata danych cid nie mam zasięgu wg wskazań graficznych bo moc sygnalu jest wskazana...)

z góry dzięki za info i pomoc :)

[ Dodano: 2013-04-09, 12:40 ]
nie wgrał mi załączników i mimo kolejnych prób mi sie nie udaje więc tu jest link gdzie są dostepne, zawierają informacje o wyswielanych będach oraz o ustawieniach w netinfo i o samym modemie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: e169 + Aero2 = błąd 678

Post autor: krystianb »

bluemartin pisze:i miga mi zielona dioda (niebieskiej nie miałem)
Dla mnie to jest jedyna rzecz zrozumiała z Twojego posta. Dopóki nie zacznie migać na niebiesko, nie jesteś zalogowany do sieci. W TNI musi się pojawić w polu Operator Plus albo Aero2

Próbowałeś wyłączyć obsługę innych częstotliwości niż UMTS900 w modemie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bluemartin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bluemartin »

wiem że dioda powinna migać na niebiesko dlatego opisalem jak najwięcej informacji dot. moich ustawień, systemu etc.

przy "operator" mam "brak danych" więc ziolone miganie potwierdza tylko brak zalogowania i nadal nie wiem co zrobić by "widział" vel. zalogował sie do Aero2

co do wyłączania częstotliwości to szczerze pisząc nie wiem gdyz przyzanję iz nie wiem gdzie to się zmienia (które to opcje)-prosiłbym o podpowiedź, wskazówki.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

bluemartin pisze:teraz pokazuje mi błąd dial-up nr 678
U mnie jest ten sam błąd i zaniki sygnału między 16.00 a 23.00. "Zwykłe" przeciążenie stacji, pewnie twoja jest przeciążona non stop i mała szansa że się zalogujesz. Musiałbyś swój sprzęt sprawdzić pod inną stacją.
ODPOWIEDZ