Witam,
niedawno założyłem internet komórkowy iPlus i działał raczej beznadziejnie (zasięg miałem rzędu 1-2 kresek, a transfery ok 1KB/s, oczywiście gprs), kupiłem zewnętrzną antenkę atk-20 i po ustawieni jej na najbliższego bts troszkę się to wszystko poprawiło (kresek mam 6, a ściąganie koło 3KB/s).
Mam 3 pytanka:
1) na jaką odległość moja antena będzie mogła odszukiwać btsów jeżeli jest na wysokości ok 15m, a teren dookoła jest mocno zalesiony
2)Jak mogę sprawdzić procentowo zasięg
3)Podczas chodzenia po necie często spotykam takie ostrzeżenie "serwer ... zbyt długo nie odpowiada", czym jest on spowodowany i w jaki sposób mogę zminimalizować częstotliwość jego pojawiania.
kilka problemów odnośnie zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: kilka problemów odnośnie zasięgu
Powinieneś najpierw poczytać nasz FAQ, szczególnie cały rozdział : ANTENY, NADAJNIKI, ZASIĘG
Nie napisałeś jaki posiadasz modem
Jeśli rzeczywiście jest na wysokości 15m to powinna dostawać sygnał z kilku nadajników. Np u mnie okazało się, że jest ich chyba z 7, ale to zawsze zależy od lokalizacji
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=36838#36838
Nie napisałeś jaki posiadasz modem

Jeśli rzeczywiście jest na wysokości 15m to powinna dostawać sygnał z kilku nadajników. Np u mnie okazało się, że jest ich chyba z 7, ale to zawsze zależy od lokalizacji

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=36838#36838
-
- Początkujący użytkownik forum
Na FAQ nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na postawione przez mnie pytania.
Modem posiadam comander 2.
Jeszcze co do nadajników to oprócz tego, z którego odbieram teraz to najbliższe mam w odległości 10-15km od miejsca zamieszkania i nie wiem czy jest sens w ogóle próbować odbierać z innych.
Największy problem jednak mam z tym ostrzeżeniem podczas otwierania stron gdyż uniemożliwia mi to skutecznie chodzenie po stronach
Modem posiadam comander 2.
Jeszcze co do nadajników to oprócz tego, z którego odbieram teraz to najbliższe mam w odległości 10-15km od miejsca zamieszkania i nie wiem czy jest sens w ogóle próbować odbierać z innych.
Największy problem jednak mam z tym ostrzeżeniem podczas otwierania stron gdyż uniemożliwia mi to skutecznie chodzenie po stronach

-
- Mistrz bezprzewodowy
Bo słabo szukałeś. Ten wątek na pewno ci się przyda:tomk7 pisze:Na FAQ nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na postawione przez mnie pytania.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Warto pokręcić tą anteną, bo 3kB/s to trochę mało na obecne czasy, a tak może cie przełączy na BTS-a z EDGE. Spróbuj, , sprawdź wszystkie kierunki ustawienia anteny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.