Poddaje sie - chyba przeinstaluje system

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Poddaje sie - chyba przeinstaluje system

Post autor: reilord »

Witam,

mam bardzo irytujacy problem.
Na jedym kompie mam iplus'a przez N6230 i BT, lacze jest udostepnione przez ICS. A na drugim kompie zauwazylem problem. Mianowicie nie chcialo mi klientem pocztowym pobrac poczty, bo czego innego :P No to sie przysiadlem i patrze. Wchodze do FF, no spoko strona glowna (google) wlazla. Kliknalem grupy dyskusyjne itp. i chodzilo, no to dalem spokoj, zabralem sie za eudore. Stwierdzilem, ze moze eudora sie sypnela i importuje konta i poczte do outlook'a, ale outlook tez nie chcial pobrac zadnej poczty. Kuzwa! No to chce sprawdzic program tv, na tv.wp.pl no i ZONK net tez nie chodzi. Tzn. chodzi ale tylko w obrebie google, inne strony moge tylko pingowac (600-1300ms), ale sie nie wyswietlaja (Oczekiwanie na www.XXX.pl). Najzabawniejsze jest to, ze na kompie z ICS (nazwijmy K1) nie mam zadnego antywira, firewalla, ani zadnych aplikacji do manipulacji portami blablabla, ktory moglby ograniczac drugi komputer (K2).
Co moze byc nie tak?
Co Wam podac, byscie mogli mi pomoc?
Czy internet moze dzialac tak wybiorczo?

Czy powinien byc wlaczony Sterownik monitora sieci oraz/czy TCP/IP v. 6 (oczywiscie na obu kompach)?
Czy raczej jest to wina:
1. ustawien polaczenia lokalnego?
2. ustawien polaczenia dial-up?
3. ustawien systemowych (np. uslug):
a) na K1?
b) na K2?

Najbardziej irutyje mnie to, ze od dluzszego czasu nie mam pewnej istotnej opcji. Zniknela z Windy. Chodzi o to, ze jak wchodze w polaczenia sieciowe => telefoniczne => (np.) polaczenie iPlus => Wlasciwosci => Zaawansowane => na samej gorze mam "Zapora systemu Windows", a na dole "Jesli nie masz pewnosci, jak ustawic te wlasciwosci, uzyj Kreatora konfiguracji sieci", a pomiedzy mialem "Udostepnianie polaczenia internetowego", trzy checkbox'y oraz "Dowiedz sie wiecej o udostepnianiu polaczenia internetowego", a teraz juz tego nie mam i musze <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z kreatora :(

Pozdrawiam,
R.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Poddaje sie - chyba przeinstaluje system

Post autor: przewaks »

Z tego co wiem (wyczytałem w mądrych książkach i zasięgnąłem rady dobrych administratorów i ekspertów), trzeba skorzystać z kreatora sieci na obu komputerach (mowa oczywiście o Windows XP). Kreator dokopnuje pewnych ustawień (nikt właściwie nie wie jakich), których nie da się zrobić ręcznie (bo nie wiadomo co trzebaby zrobić :D). Mnie opisany przez Ciebie problem wygląda na złą konfigurację sieci drugiego komputera. Użyj na obu kreatora (na pierwszym, udostępniającym net, wybierz "Ten komputer łączy się z Internetem. Inne komputery łączą się za pomocą tego komputera" a na drugim "Ten komputer łączy się za pośrednictwem innego komputera lub bramy"). Po tej operacji wszystko powinno zadziałać.
Jeśli koniecznie nie chcesz używać kreatora, sprawdź jakie są ustawienia sieci, protokołu TCP/IP. Istotne jest żeby jako brama i DNS był podany adres IP pierwszego komputera udostępniającego nte. Powinno zadziałać.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

reilord pisze: nie mam zadnego antywira, firewalla, ani zadnych aplikacji do manipulacji portami blablabla, ktory moglby ograniczac drugi komputer (K2).
...Brak powyższych programów i praca w necie mogła być powodem "zniknięcia" pewnych istotnych dla systemu rzeczy...
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

...Brak powyższych programów i praca w necie mogła być powodem "zniknięcia" pewnych istotnych dla systemu rzeczy...
To wszystko zostalo wywalone gdy zaczela sie jazda - oczywiscie po przeskanowaniu kompow.

Co do kreatora, to procedura zostala przeprowadzona w ten sposob juz kilkakrotnie.

Nie pasuje mi tylko, ze DNS podstawowy musi byc ustawiony tak jak gateway.
ODPOWIEDZ