2.4 vs 5gz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
2.4 vs 5gz
Witam czy ktoś mógłby mi napisać które pasmo jest lepsze i jakie są jego zalety i wady ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: 2.4 vs 5gz
Nie ma czegoś takiego jak "lepsze". Pokrótce różnice:
2,4GHz:
+ lepsza przenikalność i mniejsza podatność na zakłócenia terenowe
+ tańszy sprzęt
+ bardziej popularne - lepsza kompatybilność
- zasyfione (dużo innych urządzeń pracuje na tym paśmie poza i tak dużą ilością wifi)
- tylko 3 niezachodzące na siebie kanały
- ograniczenie do 100mW EIRP
5GHz:
+ mniej syfu
+ do 1W EIRP
+ więcej kanałów
- drożej
- mniej popularny sprzęt
- większa podatność na zakłócenia
2,4GHz:
+ lepsza przenikalność i mniejsza podatność na zakłócenia terenowe
+ tańszy sprzęt
+ bardziej popularne - lepsza kompatybilność
- zasyfione (dużo innych urządzeń pracuje na tym paśmie poza i tak dużą ilością wifi)
- tylko 3 niezachodzące na siebie kanały
- ograniczenie do 100mW EIRP
5GHz:
+ mniej syfu
+ do 1W EIRP
+ więcej kanałów
- drożej
- mniej popularny sprzęt
- większa podatność na zakłócenia
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dodałbym jeszcze na plus 5GHz dużo większą wydajność pakietową oraz w linkach p2p 

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
Troszkę odejdę od tematu
Myślę że korzystnym dla mnie rozwiązaniem będzie przejście na 5GHz
Jaki sprzęt byście polecili do 200PLN
Myślę że korzystnym dla mnie rozwiązaniem będzie przejście na 5GHz
Jaki sprzęt byście polecili do 200PLN
- wojteks
- *** Administrator ***
Dołóż trochę do puli. za 200zł na 5GHz nic rozsądnego nie zrobisz.jackass1989 pisze:Jaki sprzęt byście polecili do 200PLN
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=produkt,2468
albo taka antena i AP
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=produkt,1376
http://cyberbajt.com.pl/cyber.php?get=produkt,1501
Nie pomagam na PW!
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wszystko zależy co chcesz za te 200zł kupić, o chyba nie sprzęt na bazę 

jutro to dzis... tyle że jutro 

-
Temat trochę stary ale dodam jeszcze że 5GHz da się połączyć bezpośrednio do 50 km
- wojteks
- *** Administrator ***
Zbylos pisze:ale dodam jeszcze że 5GHz da się połączyć bezpośrednio do 50 km

Nie pomagam na PW!
-
Kilka lat temu użytkowałem CB-Radio w paśmie 40MHz. Na jakimś tanim radiu i modowanej antenie 1/2 fali miałem łączność z Odessą. W linii prostej może z 1700km. Ja miałem moc wyjściową 6W, a Rosjanin 1700W i antenę siatkową, kierunkową własnej konstrukcji.
W WiFi pewnie też się da "trochę" zwiększyć zasięg za pomocą odpowiedniej końcówki mocy i anten kierunkowych z zakazem lotu gołębi w strefie widzenia się anten
W WiFi pewnie też się da "trochę" zwiększyć zasięg za pomocą odpowiedniej końcówki mocy i anten kierunkowych z zakazem lotu gołębi w strefie widzenia się anten

Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
Link polecający: http://db.tt/s2XP93Hh
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko zapomniałeś o normach ERIP, po zastosowaniu anten kierunkowych trzeba zmniejszać moc radia. Jeśli UKE by się uparł to po kontrolach zlikwidował by pewnie więcej niż 90% ISP działających w paśmie 2.4GHz.chrisowaty pisze:W WiFi pewnie też się da "trochę" zwiększyć zasięg za pomocą odpowiedniej końcówki mocy i anten kierunkowych z zakazem lotu gołębi w strefie widzenia się anten
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Nie zapomniałem.krystianb pisze: Tylko zapomniałeś o normach ERIP, po zastosowaniu anten kierunkowych trzeba zmniejszać moc radia. Jeśli UKE by się uparł to po kontrolach zlikwidował by pewnie więcej niż 90% ISP działających w paśmie 2.4GHz.
Moc nadajników w pasmie 40MHz też jest ograniczona prawnie do 4W dla urządzeń stacjonarnych i bodajże 2W dla mobilnych. Oczywiście tego typu regulacje nie dotyczą Rosji.
Zapraszam do skorzystania z DropBoxa czyli dysku w chmurze. Za free otrzymujesz 2GB dysku w chmurze a korzystając z linku polecającego dodatkowo 0,5GB
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wziąłem pod uwagę, że jeśli pisząc trochę miałeś na myśli dystans przy którym trzeba uwzględniać krzywiznę ziemi, a Ty chciałbyś ją pominąć to się mylisz. Przy łączności krótkofalarskiej możliwe są odbicia od jonosfery, a słyszałem, że ponoć rosjanie przy użyciu swoich pieców i z księżyca korzystają, ale ile w tym ostatnim prawdy to nie wiem. Z mikrofalami takie odbicia się nie udadzą.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W służbie lotniczej moce są takie:
W amatorskiej wg pytań UKE coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
Radiostacje lotnicze VHF pracują z mocą około 20 W.
Radiostacje lotnicze zakresu HF pracują z mocą około 400 W.
Odbicie fali przestrzennej od jonosfery jest wykorzystywane w dalekosiężnej łączności w paśmie HF.
Kod: Zaznacz cały
37. Jaka jest maksymalna moc wyjściowa radiostacji amatorskiej w przypadku pozwolenia kategorii 1 uzyskanego po raz pierwszy?
B. 150 watów
38. Jaka jest maksymalna moc wyjściowa radiostacji amatorskiej w przypadku pozwolenia kategorii 1 uzyskanego w wyniku posiadania pozwolenia teje kategorii co najmniej przez 10 lat?
C. 500 watów
39. Jaka jest maksymalna moc wyjściowa radiostacji amatorskiej w przypadku pozwolenia kategorii 3?
B. 50 watów
40. Jaka jest moc maksymalna wyjściowa radiostacji amatorskiej w przypadku pozwolenia kategorii 5?
A. 50 watów dla nadajnika poniżej 30MHz a 10 watów da nadajnika powyżej 30MHz
41. Jaka jest maksymalna moc wyjściowa radiostacji w przypadku pozwolenia tymczasowego, wydawanego w celu przeprowadzenia eksperymentu technicznego lub udziału w zawodach lub konkursach międzynarodowych?
C. 1500 watów
-
O krzywiźnie pamiętałem, dlatego napisałem "trochę"krystianb pisze:przy którym trzeba uwzględniać krzywiznę ziemi, a Ty chciałbyś ją pominąć to się mylisz. Przy łączności krótkofalarskiej możliwe są odbicia od jonosfery, a słyszałem, że ponoć rosjanie przy użyciu swoich pieców i z księżyca korzystają, ale ile w tym ostatnim prawdy to nie wiem. Z mikrofalami takie odbicia się nie udadzą.
Pisząc o mocy 4 i 2W miałem na mysli amatorskie pasmo 26-27MHz (nie jak napisałem 40MHz) w modulacji AM/FM, przy modulacji wstęgowej radia homologowane miały moc 10W i to spokojnie wystarczyło by przy dobrej propagacji porozmawiać z Brazylią czy Kanadą. Przy użyciu tzw dopałki 20W w okręgu od 20-100m byłem słyszalny we wszystkich odbiornikach radiowych i telewizyjnych oraz w słuchawkach telefonicznych. Rosjanin z Odessy przy 1700W pewnie był słyszalny przez osoby niesłyszące i we wszelkich urządzeniach elektrycznych z odkurzaczami włącznie

To że byłem słyszalny i zrozumialny w Odessie to czysty fart.
Od księżyca Rosjanie to se mogli odbić ale światło słońca. Fale metrowe są dobrze odbijane przez jonosferę.
W Moskwie był (może jeszcze żyje) krótkofalowiec który miał antenę siatkową rozpiętą pomiędzy dwoma wieżowcami. Nie pamiętam dobrze jej wymiarów, ale miała chyba 30mx40m. Moc nadajnika mak 25W i to w zupełności mu wystarczyło (w którą stronę miał skierowaną antenę to nie wiem)
Fale centymetrowe nie odbijają się od jonosfery. Kiedy natrafią na elementy o większej gęstości; budynki, drzewa, obfity deszcz czy śnieg następuje odbijanie fal lub ich tłumienie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Odległość konkretna ale sam mając CB w samochodzie łączyłem się z pod Krakowa z okolicami Biłgoraja.chrisowaty pisze:To że byłem słyszalny i zrozumialny w Odessie to czysty fart.
Nie tylko Rosjanie, Amerykanie, Polacy i wielu innych zapaleńców krótkofalowców tez posługuje się łącznościami z odbicia od księżyca w paśmie 450MHz (70cm).chrisowaty pisze:Od księżyca Rosjanie to se mogli odbić ale światło słońca.
Ale mogą się odbijać od powierzchni np. czaszy anteny, budynku czy innego obiektu.chrisowaty pisze:Fale centymetrowe nie odbijają się od jonosfery.
Nie pomagam na PW!