LTE + Ruter WIFI

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzychu9501
Użytkownik forum

LTE + Ruter WIFI

Post autor: krzychu9501 »

Witam, kupilem ruter TL-MR3220 ale on nie wykrywa mojego modemu (huawei e3276). Moje pytanie brzmi, czy da se podlaczyc internet z ruterem tak: Modem>komputer>ruter>wifi?

Dane:
ruter TL-MR3220
modem huawei e3276 LTE PLUS
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: LTE + Ruter WIFI

Post autor: YaHooo »

krzychu9501 da się. Słowo klucz to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i do tego warto wyłączyć na routerze DCHP i ręcznie ponadawać adresy IP dla każdego komputera w sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

krzychu9501 pisze:Moje pytanie brzmi, czy da se podlaczyc internet z ruterem tak: Modem>komputer>ruter>wifi?
IMO nie ma sensu, rozwiązaniem będzie choćby http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti ... nt/ar71xx/ tylko ściągnąć do odpowiedniej wersji: inny są do v1 a inny do v2
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krzychu9501
Użytkownik forum

Otoz probowalem juz sie bawic z tym softem co podales ale ruter mi nadal nie wykrywa modemu (juz szczerze mowiac nie chce mi sie bawic z tym) i wlasnie dlatego chcialem podlaczyc modem do komputera a pozniej komputer do rutera i zrobic siec WiFi.
Czyli da sie, tak? A jest jakis poradnik jak to zrobic? Bo w tym linku co wyslales jest opisane jak podlaczyc dwa komputery (czy z ruterem jest tak samo? przepraszam, ale jestem poczatkujacy).

Ok, juz cos tam wiem, ale mam jeszcze problem z kablem. Gdy podlaczam ruter z pc przez lan jest wszystko dobrze ale gdy przekladam kabel do WAN komputer podaje ze urzadzenie jest niezindefikowane czy to wina kabla? Jezeli tak jaki powinienem miec?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krzychu9501, może w windows 7 całkowicie router pominąć i użyć swojej karty wifi.
http://www.pcformat.pl/Wi-Fi-bez-routera,a,870,strona,1
Działa. Sprawdzałem.
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, dzieki ale to chyba musze miec jakas specjalna karte sieciowa z wifi czy nie?
Jezeli tak to juz chcialbym wykorzystac ten ruter jak go kupilem, wiec prosze o pomoc jak mam go skonfigurowac i jaki kabel wybrac.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, do tego co podałeś musisz mieć kartę WiFi w komputerze.

[ Dodano: 2013-04-29, 00:57 ]
Nie potrzeba do tego routera. Modem + komputer z WiFi.
krzychu9501
Użytkownik forum

Jak patrze na allegro to duzo jest kart sieciowych usb, taka karta sie nada zebym mogl udostepniac wifi czy tylko do odbioru? Jezeli nie to prosze o zaproponowanie jakies taniej.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem czy jest sens kupna karty skoro masz router. Lepiej z nim powalczyć. W zasadzie każda nowsza karta WiFi powinna się nadawać, ale nie dam gwarancji bo nie wiem jaka jest specyfikacja tego mechanizmu w Windows 7.
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, dzieki za odpowiedzieli ale mam jeszcze jedno pytanie.. Gdy podlaczam ruter przez wejscie "lan" wszystko jest ok (moge logowac sie na stronie rutera) ale gdy przekladam je do "wan"jest napisane ze siec jest niezidentyfikowana czy wina kabla czy konfiguracji? Naprawde jestem juz zdesperowany :(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Rozumie, że chcesz użyć komputera do łączenia się z internetem, udostępnienia go przez podłączenie routera przez wejście sieciowe w komputerze?

Dwie opcje z czego jednej nie jestem pewien.
Najpierw musisz zrobić to co napisał YaHooo czyli udostępnić połączenie modemu karcie sieciowej (LAN w komputerze).

Dalej dwie opcje.

Pierwsza, której nie jestem pewien, to podłączyć po prostu komputer do wejścia WAN w routerze. Router powinien wtedy sam ustawiać IP dla sieci, a pobierać połączenie z komputera. Jak napisałem, nie jestem pewien czy to zadziała. W momencie ustawiania udostępnia Windows 7 nadaje stały IP karcie lan w komputerze.

Druga opcja to podłączyć komputer do wejścia LAN w routerze. Następnie w routerze wpisać adres bramy czyli IP karty LAN w komputerze (tej przez, którą jest udostępniane połączenie). Jeśli router nie będzie przydzielać poprawnego adresu bramy (komputera) jak wyjścia na świat pozostaje tylko ustawianie stałych adresów IP na urządzeniach, które podłączają się przez sieć wifi i jako adres bramy oczywiście IP komputera (karty LAN komputera).

Myślę, że koledzy jeszcze coś więcej będą mogli pomóc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krzychu9501 pisze:Ok, juz cos tam wiem, ale mam jeszcze problem z kablem. Gdy podlaczam ruter z pc przez lan jest wszystko dobrze ale gdy przekladam kabel do WAN komputer podaje ze urzadzenie jest niezindefikowane czy to wina kabla? Jezeli tak jaki powinienem miec?
W takim wypadku port WAN pozostaje pusty. Wszystko podłączasz pod porty LAN.
ja.michal pisze:Pierwsza, której nie jestem pewien, to podłączyć po prostu komputer do wejścia WAN w routerze.
Ja raz tak próbowałem i niestety nie udało się.
ja.michal pisze:Jeśli router nie będzie przydzielać poprawnego adresu bramy (komputera) jak wyjścia na świat pozostaje tylko ustawianie stałych adresów IP na urządzeniach, które podłączają się przez sieć wifi i jako adres bramy oczywiście IP komputera (karty LAN komputera).
Dla pewności lepiej wszystko ustawić na sztywno moim zdaniem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, to wpinam ruter przez lan i jakie adresy ip mam wpisac?

http://oi41.tinypic.com/34gqe0l.jpg

http://oi39.tinypic.com/2a0qpe.jpg
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Na wstępie takie dane pokazujemy tekstowo jak np tu na samum końcu posta <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> Wygodniej się to czyta.

Po drugie karta na którą udostępniasz internet powinna mieć IP 192.168.0.1 jak to było opisane w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> bez tego nie zadziała. Kolejne adresy dajesz 192.168.0.2, 192.168.0.3 itp
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo, może mieć i inny adres, nawet ten przydzielony domyślnie przez Windows 7. Warunek to, że kolejne muszą być z puli tego pierwszego i adresem bramy ma być IP komputera.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal u mnie nie chciało działać na innym adresie. Być może masz rację. Ostatnio odkryłem, że Windows 7 potrafi sobie nawet sam przydzielić adres w połączeniu ad-hoc z komputerem z Windows XP. A żeby było śmieszniej sieć została założona na WinXP, a Win7 podłączył się do niej później.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:może mieć i inny adres, nawet ten przydzielony domyślnie przez Windows 7
Ba nawet musi, W7 ma już inną klasę adresową przy ICS'ie.
YaHooo pisze:Ostatnio odkryłem, że Windows 7 potrafi sobie nawet sam przydzielić adres w połączeniu ad-hoc z komputerem z Windows XP.
Nie wiem jakie macie systemy, ale u mnie po postawieniu ICS'a zarówno XP jak i W7 w wersji pro, stawiały serwer DHCP, wszystkie podpinane urządzenia dostawały poprawne IP jak i adres bramy.
krzychu9501
Użytkownik forum

Sory ze jestem tak natrętny ale juz tyle nad tym siedze i tyle roznych poradnikow przeczytalem ze juz wszystko mi sie wymieszało w głowie...

Czyli tak:
-wchodze w ustawienia rutera, wyłaczam DHCP (ruter jest podpiety pod lan)
-wchodze w ustawienia sieciowe (rutera) wybieram TPC/IPv4 > wlasciwosci i wpisuje ip 192.168.0.2, maska 255.255.255.0, Brama 192.168.0.1, DNS 8.8.8.8 zapisuje.
-wchodze w ustawienia sieciowe modemu, wybieram TPC/IPv4 > wlasciwosci i wpisuje: IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0, reszte zostawiam pusta

Czy wszytko dobrze robie? Bo po tej operacji polaczenia robia sie niezidentyfikowane.. Wpisuje dobre ip czy co zle robie? Prosze o pomoc poniewaz dostaje juz nerwicy i przepraszam jeszcze raz za moje natręctwo.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krzychu9501 pisze: -wchodze w ustawienia sieciowe modemu, wybieram TPC/IPv4 > wlasciwosci i wpisuje: IP 192.168.0.1, maska 255.255.255.0, reszte zostawiam pusta
Nie. W ustawienia karty sieciowej LAN komputera.
Modem sam dostaje ustawienia od operatora. Musisz włączyć udostępnienie połączenia modemu karcie sieciowej LAN (żeby można było za pomocą karty LAN komputera łączyć się z siecią przez modem).
Masz to w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, jestem na etapie:
http://oi42.tinypic.com/4jkmk9.jpg

(udostepnilem internet modemem i wylaczylem DHCP w ruterze)

Przedtem juz probowalem miliarda kombinacji i nic... Przepraszam ale naprawde do tego nie mam glowy i jeszcze odrazu na głęboka wode wpadlem a chcialbym to w najblizszej przyszlosci zrobic i miec wifi... :(

Wiec teraz mam wejsc we własciwosci połączenia lokalnego > TPC/IPv4 i wpisac ktore ip, maske, bramke itp, a ktore do wlasciwosci modemu?

Nie wiem czy ma to znaczenie ale na wypadek dam:

LAN:
MAC Address:
A0-F3-C1-A4-86-5E

IP Address:
192.168.0.1

Subnet Mask:
255.255.255.0
(informacje ze strony rutera)

Przepraszam jeszcze raz za natręctwo i dziękuje za wyrozumiałość ale musze poznac mechanike tego od podstaw i powoli to opanowac ale na razie chce to skonczyc i miec wifi...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Najpierw udostępnij połączenie modemu karcie LAN.
Może to pomoże. Właśnie skleciłem filmik.
http://youtu.be/mztKYwcInU8
Jak to zrobisz wg wskazówek to napisz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nie. W ustawienia karty sieciowej LAN komputera.
Też nie. Dla windows 7, standardowa podsieć ICS to 192.168.137.1 maska 255.255.255.0, przy prawidłowym konfigurowaniu ustawia się sama, jeśli wcześniej skonfigurujemy ip ręcznie to wyskakuje zapytanie o zmianę adresu. O jest na filmiku post wyżej.
krzychu9501
Użytkownik forum

Ok, wielkie dzieki zrobilem tak jak na filmiku i internet dziala.
(wczesniej tez tak robilem ale pod połaczeniem lokalnym pokazywalo sie ze siec jest niezidentyfikowana ale i tak internet dziala mimo tego tylko nie moge wejsc na strone rutera i sie zalogowac)

Wiec jeszcze raz wielkie dzieki wszystkim i pozdrawiam:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to się cieszę. :)
ODPOWIEDZ