Aero2 + LTE Plusa jeden modem ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Harimaa
Początkujący użytkownik forum

Aero2 + LTE Plusa jeden modem ?

Post autor: Harimaa »

Witam czekam własnie na kartę Aero2 (filmy i seriale) do tego chciałem załatwić sobie LTE z plusa , interesuje mnie umowa na czas nieokreślony bez modemu (głównie do gier MMO/LOL liczę na niski PING). Lokacja to środek Częstochowy ulica Piłsudskiego i nie wiem jaki mam szukać modem. Nie będzie problemów z przekładaniem kart i konfiguracją na jednym modemie ? Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście coś polecili bo jestem całkiem zielony w tych sprawach :niepewny: Co do anteny to dopiero będę szukał jak już będę miał Aero2 ale modem musi posiadać wyjście .

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2013-04-16, 17:56 ]
Poprawa tematu
Ostatnio zmieniony 2013-04-16, 16:55 przez Harimaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Aero2 + LTE Plusa jeden modem ?

Post autor: pogodabartek »

Huawei E398 oraz Huawei E3276 i po kłopocie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Harimaa pisze: Nie będzie problemów z przekładaniem kart i konfiguracją na jednym modemie ?
Konfigurację da się załatwić bardzo łatwo zakładając używanie połączeń RAS. Niestety częste przekładanie kart niesie z sobą ryzyko szybszego uszkodzenia modemu bądź samych kart.
pogodabartek pisze:Huawei E398 oraz Huawei E3276
Po kiego grzyba proponujesz 2 modemy LTE? Aero'we lte nie wiadomo kiedy powstanie, nie mówiąc już o tym, że nie ma żadnej pewności, że którykolwiek z dzisiejszych modemów będzie w stanie obsłużyć pasmo 38 w konfiguracji TDD 50MHz...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
emigrant
Stały użytkownik forum

Post autor: emigrant »

Podepnę się pod temat. Podobna sytuacja. Chcę mieć coś via 3g/LTE jako emergency(zapasowy) w domu. Aero2 aby był kontakt ze światem bez limitów, lecz wiadomo uwalone do 512kbps. LTE w razie potrzeby dużego downstreamu i upstreamu i niskiego pingu, więc Plusowy pre-paid LTE.

Tutaj chyba nie ma za dużego wyboru. Na oku mam dwa modemy: Huawei E3276 i Huawei E398.
Modem będzie pracował tylko pod OS X, nie mam nigdzie Windowsów, ale chyba oba modemy mają pełen support pod OS X. Nie wiem jak to jest odnośnie automatycznego wznawiania połączenia w Aero2 pod OS X, czy tutaj system ma jakiekolwiek znaczenie.

Hmm Huawei E3276 ma chyba nowszy(szybszy) chip LTE? Chociaż to najmniej ważne raczej. Pytanie który ma lepszą czułość(zasięg) wbudowanej anteny. Lepiej wykodzony driver i lepszą stabilność działania.

Za to Huawei E398 jest bardziej uniwersalny, drivery mają nawet lodówki do niego ;). Oczywiście żartuję, ale z tego co widzę to masa sprzętu i systsemów Unix-like ma driver do E398.

Co byście polecili tak już czystego praktycznego punktu?. Chyba, że jeszcze inny model? Cena nie gra za bardzo roli, ale bez przesady, więc te max 300-350pln.

pozdrawiam
Harimaa

Post autor: Harimaa »

Pożyczyłem od kolegi modem Vodafona K3520 i przetestowałem wszytko prócz Aero2 , szału nie ma ale i tragedii też transfery 1-4 mbps tylko pingi bolą bo 120-350 średnio ~200 na speed test.pl a na ping test c+ miałem tylko kilka razy (d+ prawie zawsze). Zasięgi to Era ~80% play 90% a taki plus to ponad 95% RSSI pokazuje mi ~82 dBm i tu mam do was pytanie czy lepszy modem + antena (wewnętrzna/zewnętrzna) poprawi mi pingi ? , jest taka opcja ?

jako ciekawostkę powiem że najwolniejsza ERA z najgorszymi pingami chodzi mi najstabilniej ... gdzie taki play(4mbps) potrafi zamulić tak że strona się nie wczyta .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Harimaa, łącznie zmieniany 1 raz.
7ukasz

Post autor: 7ukasz »

Harimaa pisze:...czekam własnie na kartę Aero2 ....
Cześć. AERO2 to jest jedna wielka ściema. przyszła do mnie karta ale nie działa. Okazała się zwykłą atrapą. Nawet nie pokazuje zasięgu. Zastanawiało mnie to, że w Polsce przecież nie ma nic za darmo, a mino tego dałem się nabrać. Dobrze, że straciłem tylko 27zł.
7ukasz
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

7ukasz pisze:AERO2 to jest jedna wielka ściema
nie ściema, tylko działająca usługa, sam już używam od roku
7ukasz pisze:Okazała się zwykłą atrapą.
a zamawiałeś tak, jak piszą tu :
http://aero2.pl/aktualnosci-2013-02-27.html
7ukasz pisze:Nawet nie pokazuje zasięgu
a jesteś w ogóle w zasięgu nadajników aero2?
7ukasz pisze:że straciłem tylko 27zł
kaucję za kartę otrzymasz (20zł)

a tak na marginesie to chyba jesteś pierwszy i jedyny, który jest nie zadowolony
usługa aero2 to żaden kit, to na prawdę działa :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

7ukasz pisze: Okazała się zwykłą atrapą. Nawet nie pokazuje zasięgu.
To nie jest atrapa, do czego ją wkładasz?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

7ukasz pisze: Nawet nie pokazuje zasięgu.
Zasieg pokazuje modem, nie karta SIM. Kazdej sieci, niezaleznie od tego, co w nim siedzi. Jak nie ma zasiegu to jest to wina modemu lub miejsca gdzie mieszkasz.
Nie pomagam na PW.
7ukasz

Post autor: 7ukasz »

Włożyłem do telefonu HTC Desire HD i nie działa. Nawet nie widzi karty. Inny telefon Nokia też nie widzi. Mam modem Huawei K3770 ale to modem kupiony w Egipcie i oprogramowanie ma od vodafona więc nie będzie działać. Ja mam telefon z plusa i jest zasięg na maxa. Mieszkam na 9tym piętrze w wieżowcu i zasięg jest bardzo dobry. Wyślę in to badziewie po majówce i będę tylko stratny na przesyłkach.
7ukasz
DaBomb
Użytkownik forum

Post autor: DaBomb »

Zasięg Plusa nie świadczy o zasięgu Aero2 mimo, że oba przedstawiają się jako Plus.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

7ukasz pisze:Nawet nie widzi karty.
Czytales z czym ten SIM jest kompatybilny, zanim zamowiles?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

7ukasz pisze:HTC Desire HD
Brak UMTS900.
7ukasz pisze:K3770
Brak UMTS900.
7ukasz pisze:Inny telefon Nokia też nie widzi.
Pewnie jak wyżej. W jakiż to sposób objawia się to niewidzenie karty?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ