Brak HSDPA w AC850, T-Mobile LONDYN
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Brak HSDPA w AC850, T-Mobile LONDYN
Mam problem z modemem AC850 pracującym w sieci T-Mobile UK.
Gdy byłem jeszcze w Polsce, modemik pracował bez zarzutu w HSDPA i średnio wyciągał w iPlusie 1Mbit/s. Po odpaleniu modemu w T-Mobile UK modem loguje się tylko w UMTS:( Próbowałem w kilku miejscach we wschodnim Londynie i rezultat taki sam:( Chcę zaznaczyć, że używam karty Pre-Paid i kosztuje mnie to 1funta dziennie:) Pytałem się w punkcie obsługi klienta T-Mobile o zasięg HSDPA i powiedziano mi że HSDPA jest wszędzie tam gdzie jest UMTS. (Bardzo ciekawa teoria...). Drążyłem dalej i konsultant doszedł do wniosku że nie wie z jakiego serwisu korzystam, gdyż nie mogę używać netu na karcie Pre-Paid. (Druga ciekawa teoria). Proszę więc o pomoc na forum, może ktoś używa w Londynie karty AC850 z Pre-Paid w T-Mobile i ma HSDPA???
Mam antenę zewnętrzną, zaktualizowny firmware i nowe sterowniki.
Zasięg 4 kreski z 5ciu, czasami 5/5 i nadal tylko UMTS.
Czy powodem może być jakaś blokada HSDPA dla kart Pre-Paid?
Pozdrawiam
Gdy byłem jeszcze w Polsce, modemik pracował bez zarzutu w HSDPA i średnio wyciągał w iPlusie 1Mbit/s. Po odpaleniu modemu w T-Mobile UK modem loguje się tylko w UMTS:( Próbowałem w kilku miejscach we wschodnim Londynie i rezultat taki sam:( Chcę zaznaczyć, że używam karty Pre-Paid i kosztuje mnie to 1funta dziennie:) Pytałem się w punkcie obsługi klienta T-Mobile o zasięg HSDPA i powiedziano mi że HSDPA jest wszędzie tam gdzie jest UMTS. (Bardzo ciekawa teoria...). Drążyłem dalej i konsultant doszedł do wniosku że nie wie z jakiego serwisu korzystam, gdyż nie mogę używać netu na karcie Pre-Paid. (Druga ciekawa teoria). Proszę więc o pomoc na forum, może ktoś używa w Londynie karty AC850 z Pre-Paid w T-Mobile i ma HSDPA???
Mam antenę zewnętrzną, zaktualizowny firmware i nowe sterowniki.
Zasięg 4 kreski z 5ciu, czasami 5/5 i nadal tylko UMTS.
Czy powodem może być jakaś blokada HSDPA dla kart Pre-Paid?
Pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Brak HSDPA w AC850, T-Mobile LONDYN
Zakładam, że mówisz o sytuacji, kiedy aktywny jest transfer danych? Dopiero wówczas działa HSDPA. Kiedy modem jest połączony ale nic nie wysyła/odbiera, tryb pracy zawsze zmienia się na UMTS.arab79 pisze:Czy powodem może być jakaś blokada HSDPA dla kart Pre-Paid?
Osobiście z czymś takim się nie spotkałem. Nie jestem też znawcą budowy sieci GSM/3G. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to sprawdzić czy HSDPA będzie działać na innej karcie SIM (np. abonamentowej) - może ktoś z Twoich znajomych korzysta z takiego rozwiązania. Ostatecznie można też włożyć SIM-a z telefonu jeśli nikt nie ma abonamentu na Internet. Istnieje też możliwość, choć szczerze w to wątpię, że T-Mobile zablokowało HSDPA dla klientów pre-paid. Proponuję poeksperymentować.
-
- Użytkownik forum
W trakcie przesyłu danych nic się nie zmienia, cały czas jest 3G. W iPlusie zmieniało się z 3G na HS i internet chodził jak burza...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Arab79, spróbuj jak radził kolega Przewaks z inną kartą i opisz nam co wyszło z eksperymentów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
Próbowałem z innymi kartami z T-Mobile ale tylko Pre-Paid.
Wyniki identyczne. Niestety nikt z moich znajomych nie ma abonamentowego
T-Mobile, tak więc nie mogę sprawdzić jak się zachowuje na abonamencie:(
Może jest ktoś na forum kto ma HSDPA z T-Mobile w UK??
Pozdrawiam
Wyniki identyczne. Niestety nikt z moich znajomych nie ma abonamentowego
T-Mobile, tak więc nie mogę sprawdzić jak się zachowuje na abonamencie:(
Może jest ktoś na forum kto ma HSDPA z T-Mobile w UK??
Pozdrawiam
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Normalnie modem pracuje w trybie ciągłym HSDPA nie przechodząc w stanie spoczynku do UMTS-u. Najprawdopodobniej jest to ustawienie T-Mobile dla kart pre-paid'owych. Czasami, nawet chyba którejś naszej sieci była możliwość ściągnięcia dużej ilości danych na karcie pre-paid. Podsumowanie kosztów było realizowane po rozłączeniu z netem. Przy HSDPA byłaby to gratka nie lada
Ktoś się może podzieli swoimi doświadczeniami w tej kwestii...

-
- Użytkownik forum
Pojawily sie nowe problemy:(
Aplikacja 3G Watcher przestala dzialac, nie widzi wcale modemu.
Przy instalacji w/w karty instaluja sie 2 modemy:
-Sierra Wireless 3G modem
-Sierra Wireless HSDPA modem.
Omijam Watchera korzystajac z 3g modem, i wszystko chodzi normalnie, tzn po UMTS. Niestety wystepuje problem z modemem HSDPA, nie widze go wcale, porty COM sa nieaktywne:(
Czy ktos wie czy to moze byc przyczyna braku HSDPA?
I jak odpalic modem HSDPA bez aplikacji 3G Watcher? (Wkurza mnie strasznie...)
Pozdrawiam
Aplikacja 3G Watcher przestala dzialac, nie widzi wcale modemu.
Przy instalacji w/w karty instaluja sie 2 modemy:
-Sierra Wireless 3G modem
-Sierra Wireless HSDPA modem.
Omijam Watchera korzystajac z 3g modem, i wszystko chodzi normalnie, tzn po UMTS. Niestety wystepuje problem z modemem HSDPA, nie widze go wcale, porty COM sa nieaktywne:(
Czy ktos wie czy to moze byc przyczyna braku HSDPA?
I jak odpalic modem HSDPA bez aplikacji 3G Watcher? (Wkurza mnie strasznie...)
Pozdrawiam
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Poczytaj:arab79 pisze:jak odpalic modem HSDPA bez aplikacji 3G Watcher?
Konfiguracja połączenia dial-up przez modem lub telefon
Jak konfigurować program Mój Mobility Manager @pogara
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...3G Watcher musi być dopasowany do typu modemu. Do 850-tki jest inny a do np 875 inny... Powinien zainstalować się jako modem i nowa karta sieciowa (czyli odwójnie)...arab79 pisze:Aplikacja 3G Watcher przestala dzialac, nie widzi wcale modemu.
...Czasami odinstalowanie i ponowna instalacja "leczy" sytuację i znowu można pracować... Jak dotąd tylko raz przeinstalowywałem modem, choć używałem dość długo 860-tki a teraz 875...
-
- Użytkownik forum
Modem zaczął znów rozmawiać z Watcherem:)
Sprawa dotycząca HSDPA się rozwiązała.
HSDPA jest dostępny tylko w abonamencie w T-Mobile UK, niestety trzeba się o niego prosić w call centre:( Przy odrobinie szczęścia w chwili podpisania umowy dostanie się SIM HSDPA Activated. Rozmowa z biurem obsługi jest bardzo ciężka, gdyż często nie wiedzą co to HSDPA i co się z tym wiąże.
Niestety w związku z posiadaniem SIM Pre-Paid nie mam nawet po co dzwonić, gdyż mi jej nie aktywują. Pozostaje mi tylko siedzenie na zwykłym UMTS.
Pozdrawiam
Sprawa dotycząca HSDPA się rozwiązała.
HSDPA jest dostępny tylko w abonamencie w T-Mobile UK, niestety trzeba się o niego prosić w call centre:( Przy odrobinie szczęścia w chwili podpisania umowy dostanie się SIM HSDPA Activated. Rozmowa z biurem obsługi jest bardzo ciężka, gdyż często nie wiedzą co to HSDPA i co się z tym wiąże.
Niestety w związku z posiadaniem SIM Pre-Paid nie mam nawet po co dzwonić, gdyż mi jej nie aktywują. Pozostaje mi tylko siedzenie na zwykłym UMTS.
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
No to niezły kwas, aż się wierzyć nie chce. Może z czasem wycofają się z tego ograniczenia.