Problem siecią z 5MHz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qwertypol
Początkujący użytkownik forum

Problem siecią z 5MHz

Post autor: qwertypol »

Nazwa urządzenia:NanoStation Loco M5
Tryb sieci:Router
Tryb pracy:Stacja
SSID:xxx_5GHz
Kanał/Częstotliwość:100/ 5500 MHz (DFS)
Szerokość kanału:20 MHz
Odległość:1.5 miles (2.4 km)
Łańcuchy TX/RX :2X2
WLAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 100Mbps-Pełny
AP MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Siła sygnału:-72 dBm
Pionowa / Pozioma:-72/-72dBm
Stopa szumów:-89 dBm
Jakość transmisji CCQ:97.4 %
Prędkość TX/RX:54Mbps/ 54 Mbps !!!i tu zauważyłem rate: TX/RX 54Mbps/54Mbps (chwilami spada do 6/6, 12/6, 12/9, 18/9, 24/9, 36/9, 36,18, 36/36, 48/6, 48/9, 48/18, 48/24, 48/36, 48/48!!!

Prędkość pobierania / wysyłania z zgodnie z umową 5Mb/s / 1Mb/s. Problem w tym iż rzadko udaje się osiągnąć taką prędkość. Prędkość bardzo się waha, o każdej porze dnia. W tej chwili podczas pisania postu osiągam 0,5Mb/s / 0,25Mb/s.
Czym to może być spowodowane? Czekam na rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 16:16 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem siecią z 5MHz

Post autor: Patryk »

qwertypol pisze:Czekam na rozwiążania.
Telefon do operatora albo szklana kula.
qwertypol

Patryk pisze:Telefon do operatora albo szklana kula.
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi. Pan jako Moderator tego forum powinien to wiedzieć.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-26, 19:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 18:01 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zdecydowanie telefon do operatora. Chyba, że to twoja sieć? :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

qwertypol pisze:Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi.
Poważny problem wymaga poważnych działań a nie żądania zgadywania (bo jak inaczej cokolwiek zrobić ? mamy do Ciebie się teleportować i zbadać sytuację ?) na forum internetowym :]

To to samo co np. żądanie od mechanika telefonicznej diagnozy i dokładnej wyceny naprawy auta, które nie odpala.
qwertypol

Jo_gurt pisze:Zdecydowanie telefon do operatora. Chyba, że to twoja sieć? :hyhy:
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi. Pan jako Moderator tego forum powinien to wiedzieć.
A propo to nie nie moja sieć, szukam pomocy, by samemu problem rozwiązać, użytkownicy tego forum też może mają podobne problemy. Czekam na rozwiązania.

[ Dodano: 2013-05-26, 18:37 ]
Patryk pisze:Poważny problem wymaga poważnych działań a nie żądania zgadywania (bo jak inaczej cokolwiek zrobić ? mamy do Ciebie się teleportować i zbadać sytuację ?) na forum internetowym :]

To to samo co np. żądanie od mechanika telefonicznej diagnozy i dokładnej wyceny naprawy auta, które nie odpala.
Właśnie!, na forum informatycznym. Jestem w odpowiednim miejscu. Zadaje pytanie i proszę o pomoc osoby znające podobny problem.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-26, 19:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 18:02 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

qwertypol pisze:Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi.
Poważna odpowiedź to: Zmień dostawcę na takiego który zapewni prawidłowe działanie sieci po jego stronie.

Czyją własnością jest wspomniane Nanostation? Czy są jakieś inne routery po drodze?
Nie pomagam na PW!
qwertypol

wojteks pisze:
qwertypol pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Poważna odpowiedź to: Zmień dostawcę na takiego który zapewni prawidłowe działanie sieci po jego stronie.

Czyją własnością jest wspomniane Nanostation? Czy są jakieś inne routery po drodze?
Zmienienie dostawcy nie ma wchodzi w grę. Niema wmej okolicy lepszej altenatywy dostępu do internetu.Ale widzę ze prezentuje Pan konkurencje.
Za Nanostaion stoi router na 2,4GHz, który śnifuje sygnał bezprzewodowo po domku.

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-26, 21:49 ]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qwertypol, skoki szybkości linka mogą wynikać z kilku przyczyn, stąd możemy tylko zgadywać.
Możesz spróbować ustawić linka na sztywno, nie koniecznie 54/54.
Niestety żeby to dobrze zdiagnozować potrzebny jest dostęp do obydwu stron połączenia, dlatego sensowna rada jest jedna: kontakt z operatorem.
Poza tym i tak te np. 6/6 przekraczają prędkość w umowie, więc prawdopodobnie wina leży po stronie sieci operatora.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qwertypol pisze: Niema wmej okolicy lepszej altenatywy dostępu do internetu
Jeżeli tak samo jest bez routera 2.4GHz to dzwoń do dostawcy niech to naprawia.

Ponawiam pytanie czyja jest nanostation?
Nie pomagam na PW!
qwertypol

wojteks pisze:
qwertypol pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jeżeli tak samo jest bez routera 2.4GHz to dzwoń do dostawcy niech to naprawia.

Ponawiam pytanie czyja jest nanostation?
obawiam się, iż operator nie może sobie poradzić z problemem.
nanostation jest własnością operatora, niedawno zainstalowany nowy sprzęt na maście u mnie czyli klinenta.

[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-26, 21:49 ]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qwertypol pisze:obawiam się, iż operator nie może sobie poradzić z problemem.
No cóż, zmień dostawcę.
Nie pomagam na PW!
qwertypol

Kanał/Częstotliwość:112/5560 MHz (DFS)
Odległość:1.2 miles (2.0 km)
Siła sygnału:-74 dBm
Stopa szumów:-90 dBm
Jakość transmisji CCQ:98.2 %
Prędkość TX/RX:78 Mbps/78 Mbps

Teraz mam nieco bliżej do punktu nadawczego,jeknakże problem występuje nadal; drastyczny spadek prędkości w różnych porach dnia, np. w dzień prędkość max. z umowy tj. 5Mb/s, popołudniu ok. godz. 16.00 spadek do 2,5Mb/s a wieczorem po godz. 22.00 to 1,00Mb a nawet poniżej 0,5Mb/s.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ewidentnie zwalnia w godzinach szczytu. ISP sobie nie radzi z zapewnieniem odpowiedniej pojemności.
qwertypol

Czyli co, za dużo osób podpiętych do wspólnie dzielonego łącza?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qwertypol pisze:za dużo osób podpiętych do wspólnie dzielonego łącza?
Za dużo lub mających za duże prędkości, ewentualnie gdzieś na szkielecie dostawcy jest wąskie gardło (któreś z łącz między bazami albo z serwerem dostawcy).

Receptą na to jest zmiana dostawcy.
Nie pomagam na PW!
qwertypol

wojteks pisze:lub mających za duże prędkości,
Żartujesz Szanowny Panie Kolego teraz sobie chyba? Każdy chce w miare szybki internet, jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.
wojteks pisze:ewentualnie gdzieś na szkielecie dostawcy jest wąskie gardło (któreś z łącz między bazami albo z serwerem dostawcy)
A tu o co chodzi?,co masz na myśli?
wojteks pisze:Receptą na to jest zmiana dostawcy.
Nie!, to nie wchodzi w grę. Jak dotąd przez 5 lat nie mialem powodu narzekania na świadczone usługi tego operatora, problem zawsze był rozwiązywany szybko, sprawnie i ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

qwertypol pisze: jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.
Jakby była to byś tu nie smęcił. A w umowie pewnie masz magiczne "do".
qwertypol pisze:Jak dotąd przez 5 lat nie mialem powodu narzekania na świadczone usługi tego operatora, problem zawsze był rozwiązywany szybko, sprawnie
No to na co czekasz? Zgłaszaj.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qwertypol pisze:Żartujesz Szanowny Panie Kolego teraz sobie chyba?
Dlaczego tak sądzisz?
qwertypol pisze:jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.
Założę się że do serwera dostawcy taka będzie tylko nie masz jej jak sprawdzić.

Teoretycznie tak ale wtedy dostawca dopłacałby do interesu. Prosty przykład:
Dostawca ma łącze 50Mbps i tylko 100 klientów z łączem w umowie 5Mbps (bardzo optymistyczny przykład, przeważnie na takie łącze będzie z 200-300 klientów). Policz sobie ile pasma każdy z klientów dostanie wieczorami kiedy każdy klient jest aktywny, ogląda yt czy inne filmy online.
qwertypol pisze:A tu o co chodzi?
Dokłądnie o to co napisałem, dostawca gdzieś ma serwer, ten serwer jest kablem/radiem połączony z kolejnymi bazami a te z kolejnymi, może gdzieś tam się coś zatyka (brakuje pasma) i stąd takie spowolnienie (ale stawiam na pierwszy problem).
qwertypol pisze:Jak dotąd przez 5 lat
Może jednak nadszedł ten rok w którym problemy przerosły dostawcę (np. zwolnił się z pracy administrator sieci czy któryś z bardziej zorientowanych monterów/techników).
qwertypol pisze:nie mialem powodu narzekania
Ale zacząłeś a w związku z tym to chyba pora na zmianę dostawcy albo pogodzenie się z tym co masz. Żaden dostawca nie zagwarantuje Ci prędkości z umowy poza swoją sieć a jeżeli pojawi się taka możliwość to będziesz płacił duuuuże pieniądze za to.

Zdalnie przez forum nie da się naprawić problemów w sieci dostawcy (albo zmienić jego polityki wobec klientów). Tutaj trzeba głosować gotówką czyli odejście klientów powinno dać mu do myślenia.
Nie pomagam na PW!
qwertypol

Jo_gurt pisze:A w umowie pewnie masz magiczne "do".
Tak, ale to nie znaczy chyba, że mam mieć drastycznie zaniżoną prędkość.
Jo_gurt pisze:No to na co czekasz? Zgłaszaj.
Zgłaszam, ale widocznie operator nie potrafi wykryć problemu.
wojteks pisze:Założę się że do serwera dostawcy taka będzie tylko nie masz jej jak sprawdzić.

Teoretycznie tak ale wtedy dostawca dopłacałby do interesu. Prosty przykład:
Dostawca ma łącze 50Mbps i tylko 100 klientów z łączem w umowie 5Mbps (bardzo optymistyczny przykład, przeważnie na takie łącze będzie z 200-300 klientów). Policz sobie ile pasma każdy z klientów dostanie wieczorami kiedy każdy klient jest aktywny, ogląda yt czy inne filmy online.
To po co mam płacić za 5Mb/s jak mogę płacić za 0,5Mb/s bo taką prędkość ostatnio jest mi świadczona.
wojteks pisze:Dokłądnie o to co napisałem, dostawca gdzieś ma serwer, ten serwer jest kablem/radiem połączony z kolejnymi bazami a te z kolejnymi, może gdzieś tam się coś zatyka (brakuje pasma) i stąd takie spowolnienie (ale stawiam na pierwszy problem).
Tak myślałem, z tym szkieletem i wąskim gardłem.
wojteks pisze:Może jednak nadszedł ten rok w którym problemy przerosły dostawcę (np. zwolnił się z pracy administrator sieci czy któryś z bardziej zorientowanych monterów/techników).
Operator kiedyś sam był sobie servisantem, rozbudowa sieci zmusiła go zatrudnienia servisanta. Za ręki samego operatora wszystko zawsze ładnie śmigało.
qwertypol pisze:nie mialem powodu narzekania
Ale zacząłeś a w związku z tym to chyba pora na zmianę dostawcy albo pogodzenie się z tym co masz. Żaden dostawca nie zagwarantuje Ci prędkości z umowy poza swoją sieć a jeżeli pojawi się taka możliwość to będziesz płacił duuuuże pieniądze za to.
Ze co proszę? Umowa do czegoś zobowiążuje obie strony. Mam 5Mb/s a nie mogę strony nawet otworzyć, bo tu internet kula się zaledwie 0,5Mb/s
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

qwertypol pisze:To po co mam płacić za 5Mb/s jak mogę płacić za 0,5Mb/s bo taką prędkość ostatnio jest mi świadczona.
Już pisałem dlaczego się tak dzieje w godzinach szczytu, nie podoba Ci się to więc zmień dostawcę na takiego który da Ci te 5Mbps zawsze (ja wiem że nie ma takiego).
qwertypol pisze:rozbudowa sieci zmusiła go zatrudnienia servisanta.
I zaczęły się problemy?
qwertypol pisze:Umowa do czegoś zobowiążuje obie strony
Oczywiście, jeżeli jednak nie jesteś z jakości usługi zadowolony to taką umowę należy rozwiązać, zrobisz to Ty albo dostawca bo będziesz zbyt uciążliwy ze swoimi żądaniami.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ