Problem siecią z 5MHz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem siecią z 5MHz
Nazwa urządzenia:NanoStation Loco M5
Tryb sieci:Router
Tryb pracy:Stacja
SSID:xxx_5GHz
Kanał/Częstotliwość:100/ 5500 MHz (DFS)
Szerokość kanału:20 MHz
Odległość:1.5 miles (2.4 km)
Łańcuchy TX/RX :2X2
WLAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 100Mbps-Pełny
AP MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Siła sygnału:-72 dBm
Pionowa / Pozioma:-72/-72dBm
Stopa szumów:-89 dBm
Jakość transmisji CCQ:97.4 %
Prędkość TX/RX:54Mbps/ 54 Mbps !!!i tu zauważyłem rate: TX/RX 54Mbps/54Mbps (chwilami spada do 6/6, 12/6, 12/9, 18/9, 24/9, 36/9, 36,18, 36/36, 48/6, 48/9, 48/18, 48/24, 48/36, 48/48!!!
Prędkość pobierania / wysyłania z zgodnie z umową 5Mb/s / 1Mb/s. Problem w tym iż rzadko udaje się osiągnąć taką prędkość. Prędkość bardzo się waha, o każdej porze dnia. W tej chwili podczas pisania postu osiągam 0,5Mb/s / 0,25Mb/s.
Czym to może być spowodowane? Czekam na rozwiązania.
Tryb sieci:Router
Tryb pracy:Stacja
SSID:xxx_5GHz
Kanał/Częstotliwość:100/ 5500 MHz (DFS)
Szerokość kanału:20 MHz
Odległość:1.5 miles (2.4 km)
Łańcuchy TX/RX :2X2
WLAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 MAC xx:xx:xx:xx:xx:xx
LAN0 100Mbps-Pełny
AP MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
Siła sygnału:-72 dBm
Pionowa / Pozioma:-72/-72dBm
Stopa szumów:-89 dBm
Jakość transmisji CCQ:97.4 %
Prędkość TX/RX:54Mbps/ 54 Mbps !!!i tu zauważyłem rate: TX/RX 54Mbps/54Mbps (chwilami spada do 6/6, 12/6, 12/9, 18/9, 24/9, 36/9, 36,18, 36/36, 48/6, 48/9, 48/18, 48/24, 48/36, 48/48!!!
Prędkość pobierania / wysyłania z zgodnie z umową 5Mb/s / 1Mb/s. Problem w tym iż rzadko udaje się osiągnąć taką prędkość. Prędkość bardzo się waha, o każdej porze dnia. W tej chwili podczas pisania postu osiągam 0,5Mb/s / 0,25Mb/s.
Czym to może być spowodowane? Czekam na rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 16:16 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem siecią z 5MHz
Telefon do operatora albo szklana kula.qwertypol pisze:Czekam na rozwiążania.
-
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi. Pan jako Moderator tego forum powinien to wiedzieć.Patryk pisze:Telefon do operatora albo szklana kula.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-26, 19:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 18:01 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zdecydowanie telefon do operatora. Chyba, że to twoja sieć? 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Poważny problem wymaga poważnych działań a nie żądania zgadywania (bo jak inaczej cokolwiek zrobić ? mamy do Ciebie się teleportować i zbadać sytuację ?) na forum internetowymqwertypol pisze:Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
To to samo co np. żądanie od mechanika telefonicznej diagnozy i dokładnej wyceny naprawy auta, które nie odpala.
-
Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi. Pan jako Moderator tego forum powinien to wiedzieć.Jo_gurt pisze:Zdecydowanie telefon do operatora. Chyba, że to twoja sieć?
A propo to nie nie moja sieć, szukam pomocy, by samemu problem rozwiązać, użytkownicy tego forum też może mają podobne problemy. Czekam na rozwiązania.
[ Dodano: 2013-05-26, 18:37 ]
Właśnie!, na forum informatycznym. Jestem w odpowiednim miejscu. Zadaje pytanie i proszę o pomoc osoby znające podobny problem.Patryk pisze:Poważny problem wymaga poważnych działań a nie żądania zgadywania (bo jak inaczej cokolwiek zrobić ? mamy do Ciebie się teleportować i zbadać sytuację ?) na forum internetowym
To to samo co np. żądanie od mechanika telefonicznej diagnozy i dokładnej wyceny naprawy auta, które nie odpala.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-05-26, 19:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-05-26, 18:02 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Poważna odpowiedź to: Zmień dostawcę na takiego który zapewni prawidłowe działanie sieci po jego stronie.qwertypol pisze:Poważny problem wymaga poważnych odpowiedzi.
Czyją własnością jest wspomniane Nanostation? Czy są jakieś inne routery po drodze?
Nie pomagam na PW!
-
Zmienienie dostawcy nie ma wchodzi w grę. Niema wmej okolicy lepszej altenatywy dostępu do internetu.Ale widzę ze prezentuje Pan konkurencje.wojteks pisze:Poważna odpowiedź to: Zmień dostawcę na takiego który zapewni prawidłowe działanie sieci po jego stronie.qwertypol pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Czyją własnością jest wspomniane Nanostation? Czy są jakieś inne routery po drodze?
Za Nanostaion stoi router na 2,4GHz, który śnifuje sygnał bezprzewodowo po domku.
[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-26, 21:49 ]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
qwertypol, skoki szybkości linka mogą wynikać z kilku przyczyn, stąd możemy tylko zgadywać.
Możesz spróbować ustawić linka na sztywno, nie koniecznie 54/54.
Niestety żeby to dobrze zdiagnozować potrzebny jest dostęp do obydwu stron połączenia, dlatego sensowna rada jest jedna: kontakt z operatorem.
Poza tym i tak te np. 6/6 przekraczają prędkość w umowie, więc prawdopodobnie wina leży po stronie sieci operatora.
Możesz spróbować ustawić linka na sztywno, nie koniecznie 54/54.
Niestety żeby to dobrze zdiagnozować potrzebny jest dostęp do obydwu stron połączenia, dlatego sensowna rada jest jedna: kontakt z operatorem.
Poza tym i tak te np. 6/6 przekraczają prędkość w umowie, więc prawdopodobnie wina leży po stronie sieci operatora.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli tak samo jest bez routera 2.4GHz to dzwoń do dostawcy niech to naprawia.qwertypol pisze: Niema wmej okolicy lepszej altenatywy dostępu do internetu
Ponawiam pytanie czyja jest nanostation?
Nie pomagam na PW!
-
obawiam się, iż operator nie może sobie poradzić z problemem.wojteks pisze:Jeżeli tak samo jest bez routera 2.4GHz to dzwoń do dostawcy niech to naprawia.qwertypol pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ponawiam pytanie czyja jest nanostation?
nanostation jest własnością operatora, niedawno zainstalowany nowy sprzęt na maście u mnie czyli klinenta.
[ Komentarz dodany przez: Moderator: 2013-05-26, 21:49 ]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez qwertypol, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż, zmień dostawcę.qwertypol pisze:obawiam się, iż operator nie może sobie poradzić z problemem.
Nie pomagam na PW!
-
Kanał/Częstotliwość:112/5560 MHz (DFS)
Odległość:1.2 miles (2.0 km)
Siła sygnału:-74 dBm
Stopa szumów:-90 dBm
Jakość transmisji CCQ:98.2 %
Prędkość TX/RX:78 Mbps/78 Mbps
Teraz mam nieco bliżej do punktu nadawczego,jeknakże problem występuje nadal; drastyczny spadek prędkości w różnych porach dnia, np. w dzień prędkość max. z umowy tj. 5Mb/s, popołudniu ok. godz. 16.00 spadek do 2,5Mb/s a wieczorem po godz. 22.00 to 1,00Mb a nawet poniżej 0,5Mb/s.
Odległość:1.2 miles (2.0 km)
Siła sygnału:-74 dBm
Stopa szumów:-90 dBm
Jakość transmisji CCQ:98.2 %
Prędkość TX/RX:78 Mbps/78 Mbps
Teraz mam nieco bliżej do punktu nadawczego,jeknakże problem występuje nadal; drastyczny spadek prędkości w różnych porach dnia, np. w dzień prędkość max. z umowy tj. 5Mb/s, popołudniu ok. godz. 16.00 spadek do 2,5Mb/s a wieczorem po godz. 22.00 to 1,00Mb a nawet poniżej 0,5Mb/s.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ewidentnie zwalnia w godzinach szczytu. ISP sobie nie radzi z zapewnieniem odpowiedniej pojemności.
-
Czyli co, za dużo osób podpiętych do wspólnie dzielonego łącza?
- wojteks
- *** Administrator ***
Za dużo lub mających za duże prędkości, ewentualnie gdzieś na szkielecie dostawcy jest wąskie gardło (któreś z łącz między bazami albo z serwerem dostawcy).qwertypol pisze:za dużo osób podpiętych do wspólnie dzielonego łącza?
Receptą na to jest zmiana dostawcy.
Nie pomagam na PW!
-
Żartujesz Szanowny Panie Kolego teraz sobie chyba? Każdy chce w miare szybki internet, jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.wojteks pisze:lub mających za duże prędkości,
A tu o co chodzi?,co masz na myśli?wojteks pisze:ewentualnie gdzieś na szkielecie dostawcy jest wąskie gardło (któreś z łącz między bazami albo z serwerem dostawcy)
Nie!, to nie wchodzi w grę. Jak dotąd przez 5 lat nie mialem powodu narzekania na świadczone usługi tego operatora, problem zawsze był rozwiązywany szybko, sprawnie i ...wojteks pisze:Receptą na to jest zmiana dostawcy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakby była to byś tu nie smęcił. A w umowie pewnie masz magiczne "do".qwertypol pisze: jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.
No to na co czekasz? Zgłaszaj.qwertypol pisze:Jak dotąd przez 5 lat nie mialem powodu narzekania na świadczone usługi tego operatora, problem zawsze był rozwiązywany szybko, sprawnie
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego tak sądzisz?qwertypol pisze:Żartujesz Szanowny Panie Kolego teraz sobie chyba?
Założę się że do serwera dostawcy taka będzie tylko nie masz jej jak sprawdzić.qwertypol pisze:jak operator zapewnia taka prędkość, to taka powinna chyba być świadczona do punktu końcowego tj. klienta.
Teoretycznie tak ale wtedy dostawca dopłacałby do interesu. Prosty przykład:
Dostawca ma łącze 50Mbps i tylko 100 klientów z łączem w umowie 5Mbps (bardzo optymistyczny przykład, przeważnie na takie łącze będzie z 200-300 klientów). Policz sobie ile pasma każdy z klientów dostanie wieczorami kiedy każdy klient jest aktywny, ogląda yt czy inne filmy online.
Dokłądnie o to co napisałem, dostawca gdzieś ma serwer, ten serwer jest kablem/radiem połączony z kolejnymi bazami a te z kolejnymi, może gdzieś tam się coś zatyka (brakuje pasma) i stąd takie spowolnienie (ale stawiam na pierwszy problem).qwertypol pisze:A tu o co chodzi?
Może jednak nadszedł ten rok w którym problemy przerosły dostawcę (np. zwolnił się z pracy administrator sieci czy któryś z bardziej zorientowanych monterów/techników).qwertypol pisze:Jak dotąd przez 5 lat
Ale zacząłeś a w związku z tym to chyba pora na zmianę dostawcy albo pogodzenie się z tym co masz. Żaden dostawca nie zagwarantuje Ci prędkości z umowy poza swoją sieć a jeżeli pojawi się taka możliwość to będziesz płacił duuuuże pieniądze za to.qwertypol pisze:nie mialem powodu narzekania
Zdalnie przez forum nie da się naprawić problemów w sieci dostawcy (albo zmienić jego polityki wobec klientów). Tutaj trzeba głosować gotówką czyli odejście klientów powinno dać mu do myślenia.
Nie pomagam na PW!
-
Tak, ale to nie znaczy chyba, że mam mieć drastycznie zaniżoną prędkość.Jo_gurt pisze:A w umowie pewnie masz magiczne "do".
Zgłaszam, ale widocznie operator nie potrafi wykryć problemu.Jo_gurt pisze:No to na co czekasz? Zgłaszaj.
To po co mam płacić za 5Mb/s jak mogę płacić za 0,5Mb/s bo taką prędkość ostatnio jest mi świadczona.wojteks pisze:Założę się że do serwera dostawcy taka będzie tylko nie masz jej jak sprawdzić.
Teoretycznie tak ale wtedy dostawca dopłacałby do interesu. Prosty przykład:
Dostawca ma łącze 50Mbps i tylko 100 klientów z łączem w umowie 5Mbps (bardzo optymistyczny przykład, przeważnie na takie łącze będzie z 200-300 klientów). Policz sobie ile pasma każdy z klientów dostanie wieczorami kiedy każdy klient jest aktywny, ogląda yt czy inne filmy online.
Tak myślałem, z tym szkieletem i wąskim gardłem.wojteks pisze:Dokłądnie o to co napisałem, dostawca gdzieś ma serwer, ten serwer jest kablem/radiem połączony z kolejnymi bazami a te z kolejnymi, może gdzieś tam się coś zatyka (brakuje pasma) i stąd takie spowolnienie (ale stawiam na pierwszy problem).
Operator kiedyś sam był sobie servisantem, rozbudowa sieci zmusiła go zatrudnienia servisanta. Za ręki samego operatora wszystko zawsze ładnie śmigało.wojteks pisze:Może jednak nadszedł ten rok w którym problemy przerosły dostawcę (np. zwolnił się z pracy administrator sieci czy któryś z bardziej zorientowanych monterów/techników).
Ze co proszę? Umowa do czegoś zobowiążuje obie strony. Mam 5Mb/s a nie mogę strony nawet otworzyć, bo tu internet kula się zaledwie 0,5Mb/sqwertypol pisze:nie mialem powodu narzekania
Ale zacząłeś a w związku z tym to chyba pora na zmianę dostawcy albo pogodzenie się z tym co masz. Żaden dostawca nie zagwarantuje Ci prędkości z umowy poza swoją sieć a jeżeli pojawi się taka możliwość to będziesz płacił duuuuże pieniądze za to.
- wojteks
- *** Administrator ***
Już pisałem dlaczego się tak dzieje w godzinach szczytu, nie podoba Ci się to więc zmień dostawcę na takiego który da Ci te 5Mbps zawsze (ja wiem że nie ma takiego).qwertypol pisze:To po co mam płacić za 5Mb/s jak mogę płacić za 0,5Mb/s bo taką prędkość ostatnio jest mi świadczona.
I zaczęły się problemy?qwertypol pisze:rozbudowa sieci zmusiła go zatrudnienia servisanta.
Oczywiście, jeżeli jednak nie jesteś z jakości usługi zadowolony to taką umowę należy rozwiązać, zrobisz to Ty albo dostawca bo będziesz zbyt uciążliwy ze swoimi żądaniami.qwertypol pisze:Umowa do czegoś zobowiążuje obie strony
Nie pomagam na PW!