3G a 2G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Re: 3G a 2G

Post autor: adziu82 »

key pisze:Miliony much jedza kupe. Wezniesz to jako wyznacznik twojej diety?
key przykład ,,ni w kij ni w oko '' mucha to mucha a człowiek to człowiek. Mucha je kupę bo musi, ja kupiłem sprzęt bo chciałem :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

No i dobrze. Tylko nie placz jak dostaniesz mandat za uzywanie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

adziu82 pisze:Nie zgodzę się z Tobą, napisałem że tego jest dużo, dużo więcej niż 4 lata temu, on nie chce chyba raczej tego wypchnąć, tylko mu to schodzi i bierze następne bo ludzie się chyba o to pytają,
Bo w naszym kraju panuje swoboda gospodarcza i co nie jest zabronione jest dozwolone. Także szukanie jeleni, którym można sprzedać coś z czego nie będą mieli prawa korzystać. Jeśli jest na coś popyt to czemu nie sprzedawać, jeśli za wprowadzenie do obrotu nie ma żadnych kar.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Rozumiem key, ale powiedz jak oni mają to wykryć, np na moich terenach, od kilku lat nikogo tu nie było, żeby był na nadajniku, ostatnio byli jak włączali 3G. Antenka jak antenka, do modemu, czy radiówki jest taka sama, musieli by chodzić po domach i sprawdzać każdą. Ale wiem że zaraz napiszesz że mają urządzenia, którymi mogą namierzyć. Ewentualnie dobry sąsiad może pomóc, ale wątpię, bo jak ja tego nie wiedziałem, to chyba tym bardziej sąsiad który ma już swoje latka.

[ Dodano: 2013-06-01, 17:37 ]
krystianb pisze:Jeśli jest na coś popyt to czemu nie sprzedawać, jeśli za wprowadzenie do obrotu nie ma żadnych kar.
Święte słowa krystianb, key napisał , że sprzedaż noża jest legalna, ale użycie jego do jakiegoś morderstwa już tak.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:Rozumiem key, ale powiedz jak oni mają to wykryć, np na moich terenach, od kilku lat nikogo tu nie było,
Wydaje Ci się. Problem wykryją zdalnie.
adziu82 pisze: Antenka jak antenka, do modemu, czy radiówki jest taka sama
Teraz to żeś palną, yaga na 900MHz ma inne wymiary niż na 2.4GHz.
adziu82 pisze:musieli by chodzić po domach i sprawdzać każdą.
A co ja pisałem? Wystarczy że zrobią pomiar zza Twojego płotu i już będą dokładnie wiedzieć, że to Ty generujesz syf w eterze.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Rozumiem key, ale powiedz jak oni mają to wykryć
Maja odpowiedni sprzet.
krystianb pisze:Oczywiście nie wiesz tego, że zasięg zakłócający jest przynajmniej 10 razy większy od skutecznego?
........
Przypuśćmy, że ten twój wynalazek ma działa do 100m od anteny wewnętrznej, to jeszcze kilometr dalej "słyszalny" jest jego szum w eterze.
A to dziadostwo "dzwiga" wszystko co jest na pasmie ktore wzmacnia, n.p. zaklocenia z sprzetu AGD. N.p. masz TV, ktory w pasmie GSM jest na granicy dozwolonej emisji, to po przejsciu przez repeater walisz z moca 50 dB (wzmacniacz) + 12 dB (antena) w kierunku BTSa. To jest prawie ze 16 milionow razy wiecej niz dozwolone.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Teraz to żeś palną, yaga na 900MHz ma inne wymiary niż na 2.4GHz.
krystianb chodzi mi o wygląd tylko. Nie o częstotliwość. Ja wiem, że mogą wykryć, to jest tylko głupia spekulacja. Pomału po Waszej rozmowie, zastanawiam się o tym żeby odłączyć to, ale co jak ja w domu nie mam zasięgu a to mi pomaga. Key zaraz napisze to niech Ci operator zamontuje.
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Key zaraz napisze to niech Ci operator zamontuje.
Nie stac cie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze: Nie stac cie.
Oj,już się nabijasz. A zaraz będziesz pisał, że masz ale nie masz, albo masz ale nie kupisz, czyli cię nie stać ;)
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:krystianb chodzi mi o wygląd tylko.
Antenę yagi-uda na oko bez problemu można rozpoznać czy jest na 450, 900 czy 2100MHz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Oj,już się nabijasz.
Nie, pisze fakty.
adziu82 pisze:A zaraz będziesz pisał,
Ja nie potrzebuje.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Antenę yagi-uda na oko bez problemu można rozpoznać czy jest na 450, 900 czy 2100MHz.
No tak, ale na oko nie wiesz czy ja mam podłączoną ja pod modem czy pod wzmacniacz i pod co jeszcze można ja podłączyć.
RAW
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

adziu82 pisze:No tak, ale na oko nie wiesz czy ja mam podłączoną ja pod modem czy pod wzmacniacz
To tylko wstępne typowanie, potem sprzęt pomiarowy szybko powie co jest na drugim końcu kabla.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:To tylko wstępne typowanie, potem sprzęt pomiarowy szybko powie co jest na drugim końcu kabla.
Nikt nie szuka anten. Jak na BTSie sie nie zgadza SNR (a jest jednym z monitorowanych parametrow), to jest wysylane auto z antenkami. Oni mierza a nie ogladaja.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adziu82, w jakiej sieci masz telefon? Chodzi tylko o dzwonienie czy internet? Nie myślałeś o ewentualnym założeniu stacjonarnego telefonu GSM? Nie chodzi o ofertę a o sprzęt. Wygląda jak telefon stacjonarny, ale wkładasz kartę SIM do niego. Taki telefon w większości przypadków ma odkręcaną antenę i można ją zastąpić kierunkową, zewnętrzną. Będzie można wtedy normalnie rozmawiać.
Można też użyć routera 3G, np. Optiona, który ma wyjście na analogowy, zwykły telefon i oczywiście złącze na antenę zewnętrzną.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Wykonuję z żoną dużo połączeń, mieszkamy w bunkrze, jesteśmy w trakcie budowy i trzeba dzwonić do wykonawcy do sklepów, sami czekamy na ważne telefony a tu nie ma zasięgu. Trzeba wychylać się przez okno, ludzie słuchają itd. Jak uruchomili 3G u nas, podłączyłem wzmacniacz i jakoś nie mam pojęcia jak , ale ten wzmacniacz zwiększył sygnał 3G do fulla. Pisałem o tym, nikt mi nie odpisał co o tym myśli i jak wzmacniacz GSM, może wzmocnić sygnał.

Teraz jak sygnał 3 G jest mocniejszy, to może skorzystam z 3G, radiówkę mam słaba o określonych godzinach, od 13 do 22 nie pogra sie online, dzieci wracają ze szkół i radiówka nie wytrzymuje.

[ Dodano: 2013-06-02, 08:06 ]
ja.michal pisze:Można też użyć routera 3G, np. Optiona, który ma wyjście na analogowy, zwykły telefon i oczywiście złącze na antenę zewnętrzną.
Możesz jaśniej ja.michal,router 3G? Coś jak wzmacniacz, podepnę się pod niego tym telefonem co opisałeś? A na zewnątrz będzie antenka podpięta pod router? Bo chyba ma to poprawić sygnał, nie wiem czy dobrze Cie rozumiem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Możesz jaśniej ja.michal,router 3G?
Router z wbudowanym lub podpietym pod USB modemem. Michal sugerowal ten:
http://www.option.com/product/globesurfer-iii/

Montujesz na stale, podpinasz antene, zwykly telefon, router robi za przejsciowke miedzy GSM/UMTS a telefonem i internetem.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:router robi za przejsciowke miedzy GSM/UMTS a telefonem i internetem.
Ale czy to jest legalne? Według mnie to jest podobne działanie co wzmacniacz, czy mylę się? Każdy telefon można podpiąć pod ten router? I czy można więcej podpiąć niż jeden telefon?
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Ale czy to jest legalne?
Tak.
adziu82 pisze:Według mnie to jest podobne działanie co wzmacniacz, czy mylę się?
Mylisz sie. Bardzo.
adziu82 pisze:Każdy telefon można podpiąć pod ten router?
Kazdy aktualny przystosowany do dzialania na standartowych liniach telefonicznych.
adziu82 pisze: I czy można więcej podpiąć niż jeden telefon?
Jest opisane w instrukcji: Router potrafi zasilic jeden telefon.

Mozesz n.p. zalozyc telefon DECT i pare sluchawek, mozesz podpiac centralke zasilajaca pare telefonow na kablu.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Mozesz n.p. zalozyc telefon DECT i pare sluchawek, mozesz podpiac centralke zasilajaca pare telefonow na kablu
Key, to nie lepiej założyć stacjonarnego telefonu? Czy z tym co opisujecie, można wyjść np przed dom albo trochę dalej? Kartę sim trzeba włożyć do tego telefonu, a ja np siedzę często na internecie w moim smartfonie, a wątpię żeby ten telefon co opisujesz ma duży wyświetlacz i można latać jak na 4 calach.

Oraz, skończmy temat, że to jest nielegalne, bo już mnie umoralniliście. Ale mam pytanie, jak to możliwe że modem GSM obsługuje 3G. Mam za maxa zasięg w telefonie i rozmawia się lepiej niż na 2G, gdzie często nie może się połączyć z 2G, szuka i nic. Wymuszam 3G i od razu wskakuje. Nie ma problemu z wysłaniem esa czy dzwonieniem, a na 2G mam full zasięg ale nikt nie dodzwoni się, a nie ja,a raz idzie się dodzwonic.
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adziu82 pisze:Key, to nie lepiej założyć stacjonarnego telefonu?
Jak masz mozliwosc - kabel jest lepszy od wszelakich radiowek.
adziu82 pisze:Czy z tym co opisujecie, można wyjść np przed dom albo trochę dalej?
Tak. Jesli to zasilisz - to nie ma aku.
adziu82 pisze:Kartę sim trzeba włożyć do tego telefonu,
Sprawdzales linka?
To nie jest telefon. To jest mydelniczka, ktora laczy sie z siecia UMTS/GSM i udostepnia w domu neta przez WiFi oraz telefon po kablu.
adziu82 pisze:a ja np siedzę często na internecie w moim smartfonie
W czym problem? Laczysz sie przez WiFi.
adziu82 pisze:a wątpię żeby ten telefon co opisujesz ma duży wyświetlacz i można latać jak na 4 calach.
To nie jest telefon.
adziu82 pisze:Mam za maxa zasięg w telefonie i rozmawia się lepiej niż na 2G, gdzie często nie może się połączyć z 2G, szuka i nic.
Juz pisalem - 3G i 2G to rozne technologie, czesto rozne czestotliwosci i rozne BTSy - nawet jesli sa na tym samym maszcie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

key pisze:Juz pisalem - 3G i 2G to rozne technologie
Key ja wiem o tym że to są dwie technologie, problem, a raczej zaletą jest to że wzmacniacz nie obsługuje 3G tylko GSM, a ja przy pomocy wzmacniacza mam full zasięg 3G w domu ,gdzie normalnie muszę szukać 1-2 kresek za oknem, wychylając się i trzymać telefon w jednym miejscu.
RAW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To tez juz tlumnaczylem - ten wzmacniacz nie obsluguje zadnej technologi - on po prostu wzmacnia wszystko w danym pasmie. Lacznie z calym syfem, ktory produkuje twoj sprzet AGD.

Porownywalnie: wzmacniaczowi stereo jest obojetne, czy sluchasz pop'u czy klasyki......
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Aha, a to przepraszam że pytam ponownie,ale chyba gdzieś nie doczytałem tego dobrze.

Ale coś mi się wydaje, że ta antenkę do okólną co miałem poprzednio po prostu nie miała na tyle siły żeby te 3G ściągnąć a jak teraz kupiłem mocniejszą antenkę kierunkową to sygnał jest.

Czyli nie może być inaczej , jak piszesz.

Dzięki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Witam.
Odkopię temat który wałkowałem tutaj ;)
Dostałem odpowiedź mailową od Orange z kilkoma repeaterami, które można używać legalnie.
Więc jak to jest, piszecie że są nielegalne a Orange pisze mi że są modele które można używać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:Dostałem odpowiedź mailową od Orange z kilkoma repeaterami, które można używać legalnie.
Ciekawe czy można je kupić ot tak w sklepie. Ja jednak dalej pozostanę przy opinii że nie można jeżeli nie zamontował ich operator.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
adziu82
Mistrz bezprzewodowy

Wojteks, proszę oto odpowiedź od Orange.

,,Witamy,

Dziękujemy za zgłoszenie.

Podajemy kilka przykładowych modeli:

-SIGNAL GSM-305
-GSM-505
-SIGNAL GSM-120.

Ewentualnie zapraszamy na stronę UKE.
http://www.uke.gov.pl/ ''

Napisałem im, czy oni są pewni tego, bo gdzieś na stronie UKE, znalazłem że jednak nie można. Więc ktoś tu kłamie ;)
dexter18

Post autor: dexter18 »

Widać modele podane obsługują GSM a nie będą nadawały się do poprawienia odbioru w 3G.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

adziu82 pisze:SIGNAL GSM-305
Poniżej cytat ze strony http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_repe ... _A6765.htm

Kod: Zaznacz cały

Uwaga dotycząca używania repeaterów: W świetle Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 19 sierpnia 2011 r. (Dz. U. Nr 188 poz. 1122), obowiązującego od 13 marca 2012 roku, każda osoba użytkująca wzmacniacz GSM, nie będąca przedsiębiorcą telekomunikacyjnym posiadającym ogólnopolską rezerwację częstotliwości wykorzystywanych do świadczenia usług za pośrednictwem stacji bazowych, musi uzyskać pozwolenie radiowe.
I ten cytat wszystko wyjaśnia, można pod warunkiem uzyskania pozwolenia radiowego od UKE co nie jest wcale takie proste.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ