Dzięki antenie łączę się z BTS-em Zegrze (7,7 km) sektor ID 6202, -73 dBm. Jest on najdalej położony względem mojego domu, ale "widzę" go przez lukę w rosnących blisko domu drzewach.
Pierwsze próby wykonywałem w czasie gdy jeszcze nie było liści na drzewach. Byłem z prób zadowolony choć daleko było do teoretycznych możliwości LTE. Liście spwodowały znaczny spadek transferu "up", ok. 250 kbps z ok. 1,5 Mbps. Mimo to duże pliki ściągałem z prędkościami rzędu 600-800 kBps. Przekierowanie anteny na dalszy, ale mniej przesłonięty BTS umożliwiło osiąganie w przybliżeniu symetrycznych transferów rzędu 8 do czasem 15 Mbps. Jednak duże pliki ściągam tylko z transferem ok. 1 MBps. Bezpośrednio pod BTS-em osiągałem transfery na gołym modemie rzędu 25 Mbps. I pliki ściągałem z prędkościami także rzędu 1 MBps. Gdzieś jest lejek?
Podobną sytuację obserwowałem przy innych okolicznych BTS-ach. Górną granicą osiągów w testach było 30 Mbps. Przy możliwościach technicznych do 150 Mbps

Sprowokowało mnie to do dokonania weryfikacji modemu przez próby z pożyczonym modemem E698. Weryfikacji dokonywałem przy BTS-sie w Radzyminie. Rezultaty zbliżone, może nieco niższe, jak z moim modemem. Teoretycznie E698 ma mniejsze możliwości i być może dlatego zaobserwowałem nieco słabsze wyniki, choć równie dobrze mogło to być spowodowane zwykłymi fluktuacjami eteru.
Przy okazji: E 698 i E3276 mają gniazda antenowe w przeciwnej kolejności? E698 ma grubsze średnice tulejek gniazda. Miałem kłopot z wciśnięciem konektorków od E3276.
Zdjęcia są tu:
https://plus.google.com/photos/11194677 ... 8108634593