Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mini_dave
Początkujący użytkownik forum

Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi

Post autor: mini_dave »

Witam
mam pytanie, czy jest mozliwosc rozdzielenia internetu Orange na dwa komputery w taki sposob:

mam 2 stacje robocze....do pierwszej jest podlaczony Orange za pomoca modemu na USB, oraz router wifi przez LAN.
I chce udostepnic internet na drugiej stacji roboczej ale bezprzewodowo za pomocą karty WiFi wmontowanej w tamten komputer, ktora bedzie sie komunikowac z routerem

czy da rade cos takiego zrobic? i ewentualnie jak to skonfigurowac??
z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdr
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi

Post autor: zDaleKi »

Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
am

Post autor: am »

BliSki pisze:Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.

Wystarczy, ze na komputrze wlaczysz internet connection sharing, i podlaczysz go do routera wifi lanem (router musi miec wylaczone dhcp, bedzie dzialal tylko jako lacznik pomiedzy komputerami).
W drugim kompie ustawiasz w interfejsie wifi automatyczne pozyskiwanie IP (przydzieli je pierwszy komputer) i juz.
zDaleKi

am pisze:Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.
To czy ma czy nie, to nie wiadomo.
W pytaniu padło tylko: "czy jest mozliwosc rozdzielenia internetu Orange na dwa komputery w taki sposob" oraz "czy da rade cos takiego zrobic?", więc zakładam, że to pytanie teoretyczne i podałem wg. mnie najlepsze wyjście. Ale to tylko dowód na to jak ważne jest sprecyzowanie pytania ;)
Jeżeli już ma i to nie działa, to faktycznie należy zrobić jak pisałeś.
Wszystko jest opisane w FAQ ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194

Ale jeżeli chce pracować podczas gdy pierwszy komputer będzie wyłączony, to tylko sposób jaki podałem się sprawdzi ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mini_dave

am pisze:
BliSki pisze:Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.

Wystarczy, ze na komputrze wlaczysz internet connection sharing, i podlaczysz go do routera wifi lanem (router musi miec wylaczone dhcp, bedzie dzialal tylko jako lacznik pomiedzy komputerami).
W drugim kompie ustawiasz w interfejsie wifi automatyczne pozyskiwanie IP (przydzieli je pierwszy komputer) i juz.
oboje zrozumieliscie moj problem, z tym ze dodatkowe koszta na router usb nie wchodzily w gre.... poradzilem sobie z tym po przeczytaniu porad am'a:) wielkie dzieki...moj szef jest zadowolony a ja mam ogromna satysfakcje:) <piwo>
zDaleKi

mini_dave pisze:moj szef jest zadowolony a ja mam ogromna satysfakcje:) <piwo>
Tylko niech szef pamięta o tym, że pierwszego kompa nie może wyłączyć. Bo jak go wyłączy i przestanie działać, to jeszcze Ci się za to zbierze :lol:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
mini_dave

jest jeszcze jeden problem.....nie moge udostepnic folderu tak zeby mozna bylo wchodzic z jednego kompa na drugiego i kopiowac dane.....w ogule w opcji "wyswietl komputery grupy roboczej" nie pojawia sie nic, w moich miejscach sieciowych tez nic nie ma pomimo ze wlaczylem udostepnianie na kilku folderach
ODPOWIEDZ