Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi
Witam
mam pytanie, czy jest mozliwosc rozdzielenia internetu Orange na dwa komputery w taki sposob:
mam 2 stacje robocze....do pierwszej jest podlaczony Orange za pomoca modemu na USB, oraz router wifi przez LAN.
I chce udostepnic internet na drugiej stacji roboczej ale bezprzewodowo za pomocą karty WiFi wmontowanej w tamten komputer, ktora bedzie sie komunikowac z routerem
czy da rade cos takiego zrobic? i ewentualnie jak to skonfigurowac??
z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdr
mam pytanie, czy jest mozliwosc rozdzielenia internetu Orange na dwa komputery w taki sposob:
mam 2 stacje robocze....do pierwszej jest podlaczony Orange za pomoca modemu na USB, oraz router wifi przez LAN.
I chce udostepnic internet na drugiej stacji roboczej ale bezprzewodowo za pomocą karty WiFi wmontowanej w tamten komputer, ktora bedzie sie komunikowac z routerem
czy da rade cos takiego zrobic? i ewentualnie jak to skonfigurowac??
z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdr
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Podział Orange Business Everywhere przez Router WiFi
Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.BliSki pisze:Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Wystarczy, ze na komputrze wlaczysz internet connection sharing, i podlaczysz go do routera wifi lanem (router musi miec wylaczone dhcp, bedzie dzialal tylko jako lacznik pomiedzy komputerami).
W drugim kompie ustawiasz w interfejsie wifi automatyczne pozyskiwanie IP (przydzieli je pierwszy komputer) i juz.
-
To czy ma czy nie, to nie wiadomo.am pisze:Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.
W pytaniu padło tylko: "czy jest mozliwosc rozdzielenia internetu Orange na dwa komputery w taki sposob" oraz "czy da rade cos takiego zrobic?", więc zakładam, że to pytanie teoretyczne i podałem wg. mnie najlepsze wyjście. Ale to tylko dowód na to jak ważne jest sprecyzowanie pytania

Jeżeli już ma i to nie działa, to faktycznie należy zrobić jak pisałeś.
Wszystko jest opisane w FAQ

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194
Ale jeżeli chce pracować podczas gdy pierwszy komputer będzie wyłączony, to tylko sposób jaki podałem się sprawdzi

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
oboje zrozumieliscie moj problem, z tym ze dodatkowe koszta na router usb nie wchodzily w gre.... poradzilem sobie z tym po przeczytaniu porad am'a:) wielkie dzieki...moj szef jest zadowolony a ja mam ogromna satysfakcje:) <piwo>am pisze:Przeciez on juz ma router w postaci komputera z usb + routera wifi.BliSki pisze:Jeżeli dobrze odczytuję istotę problemu, to tu powinno być rozwiązanie dla Ciebie -> Vigor 2910G - router dla modemów USB
Wystarczy, ze na komputrze wlaczysz internet connection sharing, i podlaczysz go do routera wifi lanem (router musi miec wylaczone dhcp, bedzie dzialal tylko jako lacznik pomiedzy komputerami).
W drugim kompie ustawiasz w interfejsie wifi automatyczne pozyskiwanie IP (przydzieli je pierwszy komputer) i juz.
-
Tylko niech szef pamięta o tym, że pierwszego kompa nie może wyłączyć. Bo jak go wyłączy i przestanie działać, to jeszcze Ci się za to zbierzemini_dave pisze:moj szef jest zadowolony a ja mam ogromna satysfakcje:) <piwo>

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
jest jeszcze jeden problem.....nie moge udostepnic folderu tak zeby mozna bylo wchodzic z jednego kompa na drugiego i kopiowac dane.....w ogule w opcji "wyswietl komputery grupy roboczej" nie pojawia sie nic, w moich miejscach sieciowych tez nic nie ma pomimo ze wlaczylem udostepnianie na kilku folderach