Mam problem z konfiguracją routera DI 524. Jestem zupełnym laikiem i walczę z tym od miesiąca (rzadko bywam w domu

Moderator: Moderatorzy
Rozumiem, że podłączyłeś to do portu oznaczonego jako WAN lub Internet?deli pisze:Podłączam neta do routera przez RJ45
Jaką kartę wkładasz do laptopa? Nie masz tam karty fabrycznej?do laptopa wkładam kartę sieciową
Co dokładnie wklepujesz?wklepuję wszystko wg załączonej instrukcji i nic...
Czyli będziesz w nim używał karty WiFi na USB?deli pisze:Co do laptopa, to jest dosyć stary (prawie 3 lata, haha), więc nie ma wbudowanej karty wi-fi.
OK, czekamy na infodeli pisze:Jutro będę próbował wg Twoich wskazówek. Dzięki, mam nadzieję, że się uda.
Zauważ, że adres bramy domyślnej jak też Twojego routera jest taki sam i to może się pogryźć. Ale przede wszystkim adresy sieci są te same a nie mogą być.deli pisze:(na karcie sieciowej wbudowanej do laptopa [...]wyświetla mi się następująca konfiguracja:
Adres fizyczny: *******
IP:192.168.0.*
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.0.1
[...]
Potem połączyłem internet do portu WAN w routerze, a kabel z routera z portu 1 kablem RJ 45 do gniazda na laptopie. Wszedłem na stronę konfiguracyjną routera (tj. http://192.168.0.1)
deli pisze:Pisząc o adresie routera w sieci lokalnej masz na myśli LAN?
Tak, to zostaw, bo jest OK.Co z WAN (zostawić tak jak pisałem wcześniej?).
Ale zmieniłeś adres routera po stronie LAN i adresy wszystkich kart sieciowych, bo togo do końca nie napisałeś?Po wyrzuceniu wszystkich kabli jest trochę lepiej niż było
We właściwościach połączenia bezprzewodowego w rubryce wysłane i odebrane są liczby rzędu kilku tysięcy, ale dalej nie można odpalić przeglądarki internetowej.
...masz takie same MAC'ki, to faktycznie też może się coś gryźć.deli pisze:Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale adresy MAC LAN i Wireless są takie same, zaś adres MAC WAN jest inny.
No to superdeli pisze:Yes, yes, yes. Działa.
Sądzę, że sklonowanie MAC było ostatecznym kluczem w tej sprawiedeli pisze:do tego sklonowałem MAC i... działa.
Ciężko teraz tu prorokować. Napisz jaką szybkość masz a jaka powinna być i czy to jest przy działającym (zasysającym) jednym kompie czy przy wszystkich?deli pisze:Tylko chodzi jakoś tak wolno. Można coś z tym zrobić
Polecamy się na przyszłośćdeli pisze:PS. Dzięki za wszystkie dotychczasowe porady!! Bez tego dalej byłbym głęboko w lesie.
Pingi dobre, wynik testu też OK...deli pisze:Wlazłem na stronkę, gdzie można przetestować prędkość łącza i wyszło, że jest 963 kb/s, więc chyba nie jest źle, tylko co zrobić z tym, że połączenie zrywa się co chwilę.
A może jest tak, że ktoś (np. Twój sąsiad) nadaje na tym samym kanale WiFi, dlatego taka mała prędkość jak też zrywanie transmisji.deli pisze:Teraz znowu się coś pokopało, bo połączenie wifi zrywa się dosłownie co kilka sekund.
Jest taka możliwość. Zasilacz może emitować jakieś pole elektromagnetyczne, wiec nigdy nic nie wiadomo. Potestuj i napisz co i jak.deli pisze:Może to pole z zasilacza zakłóca pracę routera i dlatego zrywa się połączenie??
Kto, co?deli pisze:Skąd masz wersję 3.02??
Zapraszamy serdecznie w razie czego.deli pisze:Teraz zajmę się zabezpieczaniem mojej mini-sieci, więc może niedługo znowu będę potrzebował pomocy