Konfiguracja Edimax LT-6408n & Asmax AP-604G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gadas
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja Edimax LT-6408n & Asmax AP-604G

Post autor: gadas »

Witam,

Mam zestaw urządzeń jak w temacie. Jako, że router stoi w rogu domu to zasięg jego WiFi jest słaby w przeciwległej części domu. Chciałbym wzmocnić ten sygnał wykorzystując acces point.

Skonfigurowałem access point tak, aby działał jako AP i uniwersal repeater (tak jestem przynajmniej przekonany ;-)). I mimo to czy podłączę access point do ethernetu z routera czy też pozostawię go bez podłączenia, to nie działa on jako wzmacniacz sygnału lub AP/repeater.
W takiej konfiguracji w ogóle jest kłopot z połączeniem z access point.

W związku z tym potrzebuję pomocy/porady:
1) czy taki zestaw ma możliwość takiej konfiguracji aby w efekcie uzyskać sygnał WiFi z routera w odległym od niego miejscu?
2) jeśli odpowiedź na pytanie nr 1 jest "tak" to jak powinienem skonfigurować zestaw?
3) jeśli odpowiedź na pytanie nr 1 jest "nie", to czy jest jakieś urządzenie, które będzie współpracowało z routerem w kontekście rozszerzenia zasięgu WiFi?

Pozdrawiam.
liske1
Stały użytkownik forum

Re: Konfiguracja Edimax LT-6408n & Asmax AP-604G

Post autor: liske1 »

jeżeli po kablu możesz go podłączyć to tak jeżeli chcesz po wifi to też tak jednak jest to odradzane (universal reapter to taka magia która raz działa raz nie i wgl. spowalnia wifi także jest to niepolecane)

Jak skonfigurować po kablu?
- Podłączasz AP kablem do routera
- Ustawiasz opcję AP
- Dajesz IP takie jakie ma tamten DHCP (ten router) czyli jak router ma ip 192.168.1.1 to ty dasz np. 192.168.1.254
- Ustawiasz nazwę sieci oraz hasło (pamiętaj, o tym, żeby najlepiej dać mu zabezpieczenie WPA2)
- Sprawdzasz czy wszystko działa
- Jak działa to cieszysz się, że udało ci się to zrobić :D
gadas
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gadas »

dzięki :-)

tak też robiłem, ale niestety albo jest problem z połączeniem WiFi z AP a jak już się połączę to nie ma dostępu do internetu. :-(
liske1
Stały użytkownik forum

Post autor: liske1 »

a sprawdź czy jak się połączysz to widzisz tamten router (pinguj do niego).
Oraz spróbuj (jeżeli na tym sprzęcie się da) ustawić takie coś jak DNS ręcznie na tym AP.
ODPOWIEDZ