Huawei E3131 + Orange Free + Szczęśliwe godziny

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Huawei E3131 + Orange Free + Szczęśliwe godziny

Post autor: dobrygosc2 »

Witam.
Mój system to Windows 7 64 Bit; modem Huawei E3131; karta SIM 3G/R-UIM.
Problem mam taki, że w nocy - zwykle koło 3 w nocy pojawia się żółty wykrzyknik na ikonie systemowej Dostęp do Internetu (top net_info). Uruchamiam wtedy Diagnostykę Sieci Windows i dostaję komunikat: serwer DNS nie odpowiada. Wpisywałem także adresy serwerów DNS OPEN DNS - ale sytuacja ponownie się powtarza. Miałem zgłosić reklamację do Orange, ale pomyślałem, że to może wina mojego sprzętu i postanowiłem WAS wpierw zapytać o zdanie i opinię.
Po ręcznym kliknięciu rozłącz i połącz znowu działa dobrze. Medytuję od kilku dni jak sobie poradzić z tym problemem. Zastanawiam się, czy to nie wina mojego pendriva, gdyż ON jest rozpoznawany jako urządzenie USB 1.0, a jest USB 2.0 - myślę, że to wina mojej starej płyty głównej (ASUS P5B); Pendrive to 16GB Toshiba Trans Memory (ma 6 msc). Kilkukrotne włożenie pendrive skutkuje brakiem komunikatu: To urządzenie może działać szybciej, jeśli podłączysz je do portu USB 2.0).

Zastanawiam się czy TNI ma gdzieś opcję "zresetuj połączenie" jeśli ruch sieciowy nie jest wykrywany, ale nie mogę znaleźć tego w programie. Zastanawiam się także nad używaniem programu Auto Connect (używałem, go rok temu gdy korzystałem z Play Online na kartę)
Proszę o pomoc - wskazówki - wyjaśnienie.
Dziękuję bardzo bardzo.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E3131 + Orange Free + Szczęśliwe godziny

Post autor: YaHooo »

dobrygosc2 to co opisujesz moim zdaniem sugeruje na błąd w sieci operatora. Bo to za duży zbieg okoliczności żeby ciągle o tej samej porze Ci się internet rozłączał/zawieszał. Jednak można by sprawdzić jak sobie z tym poradzi oryginalny menadżer od Huawei. Co do Auto Connetca to pytanie czy Twój modem jest widoczny jako modem. Tylko wtedy można go użyć. Ale jeśli z powodzeniem używasz TNI to raczej tak jest.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ