WISP Client Router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
sasanka
Początkujący użytkownik forum

WISP Client Router

Post autor: sasanka »

Witam

chciałam kupić router, który będzie działał jako "Range Extender" - obecnie mam router skonfigurowany na łączu z Dialogu, niestety zasięg WIFI jest zbyt mały i chciałabym go rozszerzyć. Zanim zdecyduję się na zakup chciałam się upewnić, czy do rozszerzenia zasięgu WIFI (i rozdzielenie WiFi dla kilku urządzeń) potrzebny będzie router z funkcją "WISP Client Router" czy wystarczy "Range Extender", chodzi mi o poniższe routery:

http://www.x-kom.pl/p/81778-access-poin ... mb-s.html#

albo:

http://www.x-kom.pl/p/17593-access-poin ... 4mb-s.html
http://www.x-kom.pl/p/17593-access-poin ... 4mb-s.html

który z tych routerów wybrać w moim wyżej opisanym przypadku? dodam, że chodzi o rozszerzenie zasięgu WIFI z Dialogu (PPPoE) z jakiegoś dialogowego WIFI routera (Thomson)

dziękuję i pozdrawiam
Agnieszka
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: WISP Client Router

Post autor: key »

sasanka pisze:który z tych routerów wybrać w moim wyżej opisanym przypadku?
Dowolny. Ale w trybie pracy "acces point".
Nie pomagam na PW.
sasanka

key pisze: Dowolny. Ale w trybie pracy "acces point".
Access Point to tryb pracy dla sieci przewodową. Sprawdziłam. Kupiłam już jednego Access Pointa i odniosłam do sklepu, bo nie działał.
Chodzi o to, że mam już sieć WIFI, tylko chciałam powiekszyć jej zasięg, żeby działała też w innej częsci domu. także w tej innej częsci domu, gdzie jeszcze dochodzi sygnał WIFI chciałam postawić urządzenie, które mi wzmocni tę sieć, z opisu wyczytałam, że nazywa się to "Range Extender", tylko nie bardzo wiem, czy konieczna jest funkcja WISP. Strasznie trudno się w tym wszystkim połapać :) a ze względu na to, że już raz byłam w sklepie kupić i później oddać acces pointa proszę bardzo o pomoc, bo sama jakoś chyba tego nie rozgryzę :)

Którego z powyższych trzech kupić (ewentualnie jakiegos innego) i jak go skongigurować (Repeater, Bridge itd)

z góry dziękuję bardzo za pomoc :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

sasanka pisze:Chodzi o to, że mam już sieć WIFI, tylko chciałam powiekszyć jej zasięg, żeby działała też w innej częsci domu.
Dobrze wiem o co ci chodzi. Kup AP i podlacz go kablem do routera ktory juz masz. Nie kombinuj z WISP, range extender czy repeater - sa to marketingowe bajki ktore w praktyce sprawiaja same problemy.
Nie pomagam na PW.
moher
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: moher »

Jak nie możesz puścić kabla to Homeplug (czy tam inne PLC) + AP.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Z możliwych rozwiązań to jeszcze AirLive G.Duo. Ma dwa radia , jednym odbiera WiFi z routera Dialogu, drugim sieje dalej.Minusem , że ma tylko 54Mbps Kolejne to zakup urządzenia z AP Client i podłączenie do niego po LAN zwykłego AP. Koszt ok.120-160 zł, prędkości 150Mbps lub 300Mbps. rozwiązania z kablem,PLC pewniejsze i stabilne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

matek451 pisze:.Minusem , że ma tylko 54Mbps
Nastepny minus to ze dzielisz siec na dwie, masz niepotrzebny hop i dodatkowy latency.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Powiem tyle, mam router z 2 radiami, przez pewien czas musiał pracować jako repeater. Jeśli oba radia pracowały na 2.4GHz marnie to działało. Mimo niezależnych kanałów radia nadal wzajemnie się zakłócały, pasmo było straszliwie obcięte. Dopiero przełączenie jednego radia na 5GHz dawało wyniki takie jak po podpięciu kabla do ww urządzenia.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Rozwiązanie z PLC można zastosować bez dodatkowego AP. Kupując coś takiego http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... WPA4220KIT ale to koszt 380 zł. W zamian małe, dyskretne i ponoć wg. producenta działa. Może ktoś ma i się wypowie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

matek451 pisze:W zamian małe, dyskretne i ponoć wg. producenta działa.
Nie ma żadnego powodu aby nie działać. W większej wtyczce masz wbudowanego AP'ka.
sasanka

matek451 pisze:Z możliwych rozwiązań to jeszcze AirLive G.Duo. Ma dwa radia , jednym odbiera WiFi z routera Dialogu, drugim sieje dalej.Minusem , że ma tylko 54Mbps Kolejne to zakup urządzenia z AP Client i podłączenie do niego po LAN zwykłego AP. Koszt ok.120-160 zł, prędkości 150Mbps lub 300Mbps. rozwiązania z kablem,PLC pewniejsze i stabilne.
dziękuję bardzo za konkretną i zrozumiałą dla nie odpowiedź :D

zstanawiam sie czy kupić AirLive G.DUO (ok 240 pln)
czy też to drugie rozwiazanie, o którym piszesz.

W przypadku tego drugiego rozwiazania z AP Client i podłączenie do niego kablem zwykłego AP, chciałam się upewnić, czy dobrze zrozumiałam:

1. ustawiam jako AP CLIENT -> TL-WR743ND - moze być ten? najtańszy co na allegro :)
tutaj znajduję WIFI, którę chce wzmocnić i kopiuję jego adres wpisuje hasło itd (tak jak tam kreator w TP Linku prowadzi)

2. do tego powyższego kablem sieciowym podłączam Access Point np. TL-WA701ND
i tutaj ustawiam nazwę drugiego WIFI, które właśnie utworzyłam

to faktycznie troche tansze rozwiązanie, proposzę jeszcze tylko, że te dwa powyższe TPLinki są odpowiednie i czy wszystko dobrze rozumiem :)

dzięki bardzo :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Dobrze zrozumiałaś .AP Clientem może być np.ten TP-Link wr743. Ja używam w tym celu 8level WRT-150, to sprzęt podobny jakościowo do TP-Linka. Ma polski interfejs. Tutaj masz jak go skonfigurować jako AP Clienta http://digileaks.pl/1624-klient-ap-w-wrt-150/ Możesz go kupić za ok.70 zł zł . Na Al... gościu sprzedawał używane po 40 zł http://allegro.pl/8level-wrt-150-smart-i3371854764.html Po konfiguracji podłączasz do AP Clienta po LAN AP. Tę rolę może pełnić dowolny AP np. ten przez Ciebie wymieniony. Możesz jako AP użyć drugiego routera ustawionego jako AP np. ten wymieniony WRT-150. Nie ustawiasz drugiej sieci WiFi, wszystko funkcjonuje pod jedną nazwą tą z routera Dialogu. Użycie routera jako AP da Ci dodatkowe porty LAN. W najtańszej opcji za 100 zł masz sprzęt używany. Nowy to 140zł. To zdecydowanie najtańsze opcje oprócz kabla.
sasanka

dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc :) udało się i sprzęt działa.

czy ktoś używa takiego jak poniżej wzmacniacza? bo zastanawiam się, czy nie zamówić sobie także i tego :)

http://www.ebay.pl/itm/Stronger-2W-33DB ... 4152477db2

http://www.ebay.pl/itm/New-brand-Strong ... 3f22ddc80b
matek451
Guru bezprzewodowy

Takie zabawki w Polsce są zakazane. Można stosować urządzenia o mocy 100mW( 20dBm).

[ Dodano: 2013-07-16, 18:53 ]
Co ostatecznie zakupiłeś i zainstalowałeś?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sasanka pisze:bo zastanawiam się, czy nie zamówić sobie także i tego
Za uruchomienie czegoś takiego to powinien być obowiązkowy kryminał i to bez zawiasów.
sasanka

matek451 pisze:Takie zabawki w Polsce są zakazane. Można stosować urządzenia o mocy 100mW( 20dBm).

[ Dodano: 2013-07-16, 18:53 ]
Co ostatecznie zakupiłeś i zainstalowałeś?
już własciwie zdecydowałam się na zestaw "AP zestaw N.DUO Hot-Spot + Antena WESTA 17dBi 5m" dostepny na http://allegro.pl/ap-zestaw-n-duo-hot-s ... 72057.html
ale w ostatniej chwili doczytałam, że w AirLive G.DUO można ustawić wyższy poziom mocy, tak więc zrobiłam tak:

Tryb pracy "WISP + AP"
Regulatory Domain: South America
Ustawienia WiFi-> Poziom Mocy Tx: about 26dB

i zaraz tutaj ktoś napiszę, że pójdę siedzieć :) jakby co to podam adres i wysyłajcie mi paczki, jak mnie zamkną :)

Teraz sygnał mam wszędzie - u dzieciaków na tabletach, w TV w sypialni i jeszcze do sąsiadów daje radę :) chyba muszę zainwestować w łącze o większej przepustowości :)

a sama konfiguracja AirLive G.DUO była tak prosta, że aż sama była zaskoczona, bo zazwyczaj to nie jestem biegła w zawiłościach technologicznych i troche sie musze namęczyć, zanim coś ustawię, a tym razem cała konfigracja trwała może z 3 minutki :)
moher

Legalność legalnością, ale przekraczając dozwoloną moc w dajmy na to bloku mieszkalnym, jesteś po prostu burakiem(buraczką?).
sasanka

moher pisze:Legalność legalnością, ale przekraczając dozwoloną moc w dajmy na to bloku mieszkalnym, jesteś po prostu burakiem(buraczką?).
Drogi Moherze Specjalista bezprzewodowy-seniorze

wolę chyba jednak być buraczką, niż moherówą :)
a tak poważnie, to nie uważam, żeby zwiększenie mocy mojego routera o 25% komukolwiek zaszkodziło. Nie mieszkam w bloku, dookoła mojej posesji jest las, a do najbliższego sąsiada też dość daleko (może ze 100m może więcej), kolejny sąsiad jeszcze dalej. Jeśli więc komukolwiek moja większa o 25% moc routera przeszkadza, to tylko zrzędzącym, złośliwym Moherom, które we wszystkim upartują problemów, bo swoich problemów mają tak wiele, że sobie z nimi sami poradzić nie potrafią.

Pozrawiam, Moherze :D
moher

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, tym razem ze zrozumieniem. Chyba jednak nieświadomie trafiłem z tym buractwem - to odnośnie czepiania się nicka.
matek451
Guru bezprzewodowy

Typowo polskie podejście, ja mam choćby po trupach. Odkąd to mieszkasz w Południowej Afryce? Skoro tak chętnie korzystasz z 500mW to zobacz czy nie masz opcji 30dBm(1000mW). Poczujesz się jak w Ameryce Południowej, tam jest to legalne. Będziesz mogła rozsyłać neta na całe osiedle, nie szyfruj, dokup szybsze łącze, niech ludzie mają. A tak na poważnie nie przyszło Ci na myśl, że obok ktoś chce korzystać ze swojej sieci obok Ciebie a ty możesz mu ją zakłócać. Sieć domowa to nie tylko internet, służy do innych celów. Czasami żałuję, że pomagam takim ludziom jak ty. Wstyd :dobani:

[ Dodano: 2013-07-16, 22:06 ]
Nie zwiększyłaś mocy o 25% tylko o 500%, mimo prawidłowej konfiguracji routera jesteś nadal dyletantem w tych kwestiach. Przemawia przez Ciebie bezczelność, buta i arogancja. Obrażasz innych, rozwiązałaś swój problem nielegalnie i jesteś z tego dumna. Nie widząc nic złego w łamaniu prawa, ważny jest czubek twego nosa. Chcesz być przykładem dla innych. Jakie to żałosne. Gdybyś żyła za naszą zachdnią granicą , sąsiad zawiadomił by odpowiednie służby i byłoby pozamiatane, skończyłoby się cwaniakowanie. Nie zaglądaj na to forum, mam nadzieję że nikt Ci tutaj już nie pomoże.
sasanka

moher pisze:Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, tym razem ze zrozumieniem. Chyba jednak nieświadomie trafiłem z tym buractwem - to odnośnie czepiania się nicka.
rozumiem w jakim konteksie uważasz kogoś za buraka, pomijając i pozostawiajac w domyśle sytuację oddmieną, tzn nie związaną z mieszkaniem w bloku, gdzie sygnały nie mogą sie zakłócać, co też nie powinno nikomu przeszkadzać.
Ironicznie napisałam w kontekście twojego moherowego nicka celując w twój brak kultury. Bo sugerowanie komuś, że jest potencjonalnie, ze względu na zamieszkanie w bloku i zakłócanie innymyć ich sieci WIFI "burakim" tzn osobą przede wszystkim chamską i niezrównoważoną uwazam za twój brak kultury (co nazwałabym "zniewoleniem moherowym") :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Proszę o spokój, bo się bany posypią za wyzwiska :cwaniak:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
moher

Burak to według mnie właśnie osoba m.in. pozbawiona kultury w kontakcie z innymi ludźmi.

Czy nazwiesz kulturalną osobę, która świadomie nie przestrzega zasad życia w społeczeństwie (o przepisach nie wspomnę) i potencjalnie zakłóca innym wifi?

Mieszkasz na "odludziu" i Twój sygnał nie dociera do innych? IMHO "wolnoć Tomku w swoim domku".
Ostatnio zmieniony 2013-07-16, 21:25 przez moher, łącznie zmieniany 1 raz.
sasanka

matek451 pisze: [ Dodano: 2013-07-16, 22:06 ]
Nie zwiększyłaś mocy o 25% tylko o 500%, mimo prawidłowej konfiguracji routera jesteś nadal dyletantem w tych kwestiach. Przemawia przez Ciebie bezczelność, buta i arogancja. Obrażasz innych, rozwiązałaś swój problem nielegalnie i jesteś z tego dumna. Nie widząc nic złego w łamaniu prawa, ważny jest czubek twego nosa. Chcesz być przykładem dla innych. Jakie to żałosne. Gdybyś żyła za naszą zachdnią granicą , sąsiad zawiadomił by odpowiednie służby i byłoby pozamiatane, skończyłoby się cwaniakowanie. Nie zaglądaj na to forum, mam nadzieję że nikt Ci tutaj już nie pomoże.
Nie mieszkam na osiedlu, tylko za miastem, gdzie nikt nikomu nie przeszkadza WIFI, bo jest poprostu zbyt daleko.
wydajesz się być zgorzkniały, a ja z takimi jak i innymi moherami nie mam ochoty prowadzic rozmowy. Nie będę się zniżać do waszego poziomu. Wasze kolejne wpisy tutaj będę ignorowała. A za wcześniejszą pomoc jeszcze raz dziekuję :padam: i mimo wszystko życzę wszystkiego najlepszego i przede wszystkim dużo optymizmu i mniej agresji wobec innych. :brawa:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sasanka pisze:Nie mieszkam na osiedlu, tylko za miastem, gdzie nikt nikomu nie przeszkadza WIFI, bo jest poprostu zbyt daleko.
Nawet nie masz pojęcia jak daleko tak rozkręcony router może siać zakłóceniami, których nie widać w skanowaniu wifi. Taki zasięg to minimum 10 razy dalej niż sięga widzialność Twojej sieci.
matek451
Guru bezprzewodowy

Posądzasz mnie o agresję, to chyba żart. Z twoich wypowiedzi bije nienawiść do ludzi normalnych, przestrzegających prawa. Kto pozwolił Ci mnie etykietować, nazywać obraźliwie zgorzkniałym moherem( Dla ateisty to potwarz) . Mój poziom dyskusji do twojego to kosmos.Ty sięgnełaś dna. Uzyskałaś pomoc a teraz sobie kpisz, po co te emotikony? Tut chodzi o zasady a nie o to gdzie mieszkasz. Ty ich nie przestrzegasz, zacznij jeździć lewą stroną, mieszkasz przecież za miastem. Ruch pewnie mały to nikogo nie rozjedziesz, nie skrzywdzisz. Postępuj tak dalej.Wszystkiego dobrego w cwanym życiu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Widzę, że wątek idzie w złą stronę.
Zamykam.
Zablokowany