ZTE MF190 - komputer nie wykrywa modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Harnas26
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF190 - komputer nie wykrywa modemu

Post autor: Harnas26 »

Witam mam problem z moim modemem ZTE MF190 z sieci O2.
Kupiłem internet na kartę sim w play. Po podłączeniu do modemu nie łączył się z siecią. Modem miał założony simlock. Ściągnąłem go programem dc unlocker.
Wszystko działało ( dioda świeciła na zielono, łączył się z siecią play) ale z internetem nie chciał się połączyć. Szukając rozwiązania problemu pobrałem update do modemu z sieci MOVISTAR w wersji 1.00.00.
Niestety instalacja nowego oprogramowania w modemie nie powiodła się i od tej pory komputer nie wykrywa modemu.
Oprogramowanie pobrałem z tej strony: http://www.dc-files.com/files/zte/modems/MF190/

Czy jest możliwość uratowania tego modemu? Bardzo proszę o napisanie mi metody ratunkowej. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Michał.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: ZTE MF190 - komputer nie wykrywa modemu

Post autor: YaHooo »

Harnas26 przede wszystkim czy modem jest wykrywany normalnie na innym komputerze? Jeśli tak to znaczy, że nie jest uszkodzony na 100%. Rozumiem, że wgrywałeś firmware? Bo wgranie złej wersji (jeśli modem był brandowany to i firmware mógł być też brandowany, wtedy wgrywamy albo czysty soft, albo z takim samym brandem) może uszkodzić modem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Harnas26
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Harnas26 »

Niestety ale modem nie jest wykrywany na innym komputerze. Wgrywałem firmware innej sieci ponieważ nie znalazłem czystego. Szukałem trochę w internecie i dowiedziałem się że jest możliwość uratowania modemu poprzez RIFF JTAG http://www.jtagbox.com/jtag-news/riff-j ... supported/ Niestety nie posiadam takiego urządzenia, a z tego co wiem jest to dość drogie. I teraz pytanie czy to jedyny sposób uratowania modemu czy istnieje jakieś inne wyjście z sytuacji ? Czy serwisy gsm są wstanie naprawić coś takiego ? Ile mniej więcej kosztowałaby taka usługa ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Harnas26 pisze:czy istnieje jakieś inne wyjście z sytuacji
Kupić nowy modem.
Harnas26 pisze:Czy serwisy gsm są wstanie naprawić coś takiego
Może niektóre tak, musisz zapytać.
Harnas26 pisze:Ile mniej więcej kosztowałaby taka usługa ?
Pewnie tyle co nowy/inny modem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Harnas26 pisze:Niestety ale modem nie jest wykrywany na innym komputerze.
No to sam tego nie naprawisz raczej. Jeśli już to jak kolega wojteks napisał cenowo podobnie będzie kupić coś nowego.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ