Wybór anteny.Zasięg w Niemczech

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Wybór anteny.Zasięg w Niemczech

Post autor: SQ08 »

Więc tak, mieszkam w Niemczech i mam modem Fusion UMTS/GPRS z sieci eplus. Gdy zakupiłem ową kartę dostałem antenę zwykłą, nie kierunkową z zyskiem 2 dB gdy ją podłącze pojawia się UMTS ale tylko przy oknie w jednym miejscu w domu i mam 1 na 5 kresek, zasięg jest raczej stabilny chociaż nie do końca, gdy odłączę antenę mam max 4 na 5 kresek GPRS. UMTS mam tylko przy oknie, w ogóle mieszkam na wsi gdzie niema DSL itp...więc zostaje internet mobilny. Teraz nie wiem czy inwestować w jakąś antenę itp, nie wiem też jak daleko jest BTS ode mnie. Myślę nad antena, ale nie wiem czy się opłaca itp jak tak to jaką? Muszę też dodać, że czasami UMTS lubi się przełączyć na GPRS nawet z anteną, ale to rzadko...
Ostatnio zmieniony 2007-08-21, 21:40 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Co robić

Post autor: Jaco »

Co to za tytuł tematu. Za pomocą opcji Obrazek zmień tytuł inaczej post wyleci w śmietniku.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Wybór anteny.Zasięg w Niemczech

Post autor: Fanta »

Na początek ta lektura:
Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu?

Co do anteny to na pewno kierunkowa.

Jeśli masz laptopa to weź go pod pachę i za pomocą komend AT spróbuj namierzyć BTS'a z UMTS.

Do tego polecam:

KLIK
KLIK
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Fanta, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Jutro pojadę z laptopami i zobaczę...Jednak przed chwilą rozmawiałem ze znajomym i dowiedziałem się o pewnym BTS oddalonym max 5 km w linii prostej, muszę to sprawdzić. Mieszkam w terenie górzystym, więc różnie może być, może są jakieś przeszkody bo gdy wezmę laptopa i pojadę autem jakieś niecały 1km w dół wioski to mam stabilne 2 kreski UMTS. Prawdopodobnie ten BTS może mieć HSDPA, ale moja karta nie obsługuje tej technologi. Jeżeli ma być to antena kierunkowa to z jakim zyskiem?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Jeśli na 5 km to szukaj czegoś mocnego, może panelowa, na pewno ponad 10 dBi.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Dzisiaj sprawdziłem odległość i do BTS według licznika w aucie mam dokładne 5,8 km (w lini prostej będzie gdzieś 5 km). Teraz zamierzam kupić antenę kierunkową, raczej panelową i myślę ze 2-3 UMTS kreski się pojawią. Pod BTS wiadomo full zasięg a i już wiem, że jest tez na nim HSDPA bo pożyczyłem od kolegi N95 i był zasięg HSDPA :). Obecnie szukam anteny macie jakieś konkretne propozycje tzn: linki, modele, może sklepy itp...
Bo chyba aby zakupić tutaj to tylko przez internet np www.ebay.de lub jakieś sklepy internetowe :D
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Przejrzyj Anteny GSM i problemy z zasięgiem jest tutaj mnóstwo opisanych anten, opinie użytkowników, zysk itp.
ODPOWIEDZ