Modem do wiekowego komputera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do wiekowego komputera
Witam,
Mam prośbę o pomoc w wyborze modemu. Modem chciałbym podpiąc do wiekowego już komputera (brak gnizada USB) przez port szeregowy RS-232. Komputer pracuje na openSuse. Ważne jest aby wspierał komendy AT pozwalajace wysyłanie, odbieranie i zarządzanie wiadomościami SMS.
Co ważne chciałbym kupić modem nowy na gwarancji.
Jakich modemów używacie i co moglibyście polecić ?
Mam prośbę o pomoc w wyborze modemu. Modem chciałbym podpiąc do wiekowego już komputera (brak gnizada USB) przez port szeregowy RS-232. Komputer pracuje na openSuse. Ważne jest aby wspierał komendy AT pozwalajace wysyłanie, odbieranie i zarządzanie wiadomościami SMS.
Co ważne chciałbym kupić modem nowy na gwarancji.
Jakich modemów używacie i co moglibyście polecić ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem do wiekowego komputera
yaap obawiam się, że teraz już nie kupisz nowego oraz na gwarancji modemu posiadającego port COM. Osobiście nie widziałem takiego modemu od baaaardzo dawna.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bo interesujesz się rynkiem konsumenckim.YaHooo pisze:Osobiście nie widziałem takiego modemu od baaaardzo dawna.
Tutaj hasłem jest modem przemysłowy, bez problemu można dostać sprzęt z portem com, no może z jednym małym problemem jakim jest jego cena. Polecić nic nie polecę, bo nie używam.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja używałem modułu opartego na SIM900, można od chinoli dostać z wysyłką za ~150zł, jak chcesz kupić w Polsce to będzie pewnie drożej.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Może wystarczy dokupić przejściówkę USB-RS232?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie widziałem takiej która by w tą stronę działała. No chyba, że mowa o dodatkowym kompie.KrissTofferr pisze:Może wystarczy dokupić przejściówkę USB-RS232?
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Ja niestety też niekrystianb pisze:Nie widziałem takiej która by w tą stronę działała.

W takim razie USB na PCI.
Z tym ze karta PCI compliant 2.1 bo nowsza może nie działać ze starą płytą główną.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O tym nawet nie pomyślałem.Bo interesujesz się rynkiem konsumenckim.
I to by było chyba najlepsze rozwiązanie. Albo kupno modułu i podłączenie tego pod COM.KrissTofferr pisze: W takim razie USB na PCI.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tylko trzeba pamiętać, że do części modułów będzie potrzebny konwerter RS232<->TTL.
-
- Stały użytkownik forum
Można także zaopatrzyć komputer w kartę sieciową (PCI/ISA), modem USB wpiąć do rutera i połączyć kablem sieciowym.
Trudno Ci będzie coś skombinować na RS232.
A po drugie taki modem USB będzie obciążał CPU. Kiedyś podłączyłem modem do kompa Pentium II i Windows 2000 i system zwolnił.
Trudno Ci będzie coś skombinować na RS232.
A po drugie taki modem USB będzie obciążał CPU. Kiedyś podłączyłem modem do kompa Pentium II i Windows 2000 i system zwolnił.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
przemekkk zamiast filozofować przeczytaj dokładnie wymagania. Komend AT w taki sposób nie obsłużysz.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Dlaczego chcesz za wszelką cenę kupić modem droższy od komputera? I jaki to stary openSUSE?
Nowy modem HSPA/HSPA+ na gwarancji to wydatek rzędu 100-120 zł. Oczywiście są tańsze i droższe, zależy jak trafisz. Kontroler USB na PCI to 20-25zł.
Nie lepiej kupić więc jakiegoś kompa Athlon XP/Pentium 4 HT (4-6x USB na pokładzie) za te 120 zł, a za grosze jakiś używany modem?
Nowy modem HSPA/HSPA+ na gwarancji to wydatek rzędu 100-120 zł. Oczywiście są tańsze i droższe, zależy jak trafisz. Kontroler USB na PCI to 20-25zł.
Nie lepiej kupić więc jakiegoś kompa Athlon XP/Pentium 4 HT (4-6x USB na pokładzie) za te 120 zł, a za grosze jakiś używany modem?
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
Modem chciałbym podłączyć do działającego już rozwiązania (na serwerze skonfigurowane usługi do których nie mam dokumentacji) dlatego opcja migracji na inną maszynę odpada.
Znalazłem modem Digi Transport WR21 z portem COM ale z dokumentacji wynika, że modemy tego producenta nie wspierą standardowych komend AT tylko własny zestaw komend
http://www.digi.com/support/kbase/kbaseresultdetl?id=2205
Znalazłem modem Digi Transport WR21 z portem COM ale z dokumentacji wynika, że modemy tego producenta nie wspierą standardowych komend AT tylko własny zestaw komend

http://www.digi.com/support/kbase/kbaseresultdetl?id=2205
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie dziwie się, bo to coś w rodzaju routera jest, zdaje się, że w środku ma złącze minipciE do którego wrzuca się modem zależnie od zapotrzebowania.yaap pisze:Digi Transport WR21 z portem COM ale z dokumentacji wynika, że modemy tego producenta nie wspierą standardowych komend AT tylko własny zestaw komend
Czy na prawdę tak ciężko wujka google zapytać http://www.google.pl/search?client=oper ... el=suggest zaraz w pierwszym linku są modemy do wyboru do koloru.
-
Poszedłem za Twoją radą i korzystając z google znalazłem modem w rozsądnej cenie spełniający moje wymagania. Poniżej info dla zainteresowanychkrystianb pisze:Czy na prawdę tak ciężko wujka google zapytać http://www.google.pl/search?client=oper ... el=suggest zaraz w pierwszym linku są modemy do wyboru do koloru.

http://www.moxa.com/doc/man/OnCell_G211 ... l_v1.1.pdf
http://support.elmark.com.pl/moxa/produ ... nd_Set.pdf
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yaap, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To powinno być dużo tańsze http://m2m.gemalto.com/tl_files/cinteri ... 2T_web.pdf wg specyfikacji obsługuje standardowe komendy Hayes, 3GPP Ts 27.007 and 27.005
-
Znalazłem też polską firmę produkującą modemy (np. Netcom terminal ES75)
http://www.nwm.pl/terminale-netkom.html
Niestety po kontakcie okazało się, że są w stanie upadłości i wysprzedają terminale bez gwarancji.
http://www.nwm.pl/terminale-netkom.html
Niestety po kontakcie okazało się, że są w stanie upadłości i wysprzedają terminale bez gwarancji.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jest kopia/brand albo w najgorszym wypadku skup i odświeżenie starocia siemens es75, z innymi może być podobnie.yaap pisze:np. Netcom terminal ES75