Sprawa wygląda tak, że brat wybudował się 500 m ode mnie. Problem polega na tym, że ja mam dostęp do internetu przez kabel a on już nie, więc chcemy spróbować zestawić połączenie przez WiFI. Docelowo chcę zrobić coś takiego:

Za AP3 ma robić laptop z linuxem z modemem WiFI i GSM. Ma to działać na tej zasadzie, że w razie utraty połączenia z internetem u mnie, co się dość często zdarza, łączylibyśmy awaryjnie przez Aero2. Powiem szczerze, że nie mam prawie żadnego doświadczenia z antenami i generalnie połączeniem bezprzewodowym na większe odległości dlatego mam kilka pytań.
Problem pierwszy to dobór anten i AP2 do zestawienie połączenia WiFI.
Google podaje dokładnie 536m odległości w linii prostej:

Jak widać jest troszkę po drodze domów i drzew, ale wydaje się, że jak wystawię troszkę wyżej antenę to anteny powinny się zobaczyć, ewentualnie jedyną przeszkodą będzie jedno drzewo. Widok z mojego dachu prezentuje się tak:

Ewentualnie zastanawiam się czy nie dałoby się wykorzystać gór do odbicia sygnału, ale wtedy odległość wzrosłaby do jakiś 2-3km. Jest coś takiego w ogóle możliwe? Wiem, ze jak skierowałem antenę kierunkową na góry to sygnał DVB-T skoczył mi do 100%, mimo, że nadajnik znajduje się w przeciwnym kierunku.
Poczytałem trochę i mam problem z doborem anten. Po pierwsze nie chcę siać bez sensu sygnałem po okolicy i zaśmiecać częstotliwość. Po drugie nie może to być zbyt mocno kierunkowa antena, ponieważ o ile u mnie mam łatwy dostęp do anteny i mogę ją dość dokładnie ustawić, o tyle u brata już tak łatwo z dostępem nie ma. Dokładnie rzecz biorąc anteny będą zamontowane na samym czubku dachu przez panów z podnośnikiem i ja już nie będę miał do nich dostępu, dlatego antena u brata musi mieć dość szeroki kąt tak, żebym mógł ustawić ją mniej więcej na mój dom więc wszystkie Yagi odpadają chyba. Do tego często u nas bardzo mocno wieje więc dobrze by było jakby antena nie stawiała zbyt dużego oporu dla wiatru. Do tego jakiś tani ap, który wpiąłbym do swojej sieci, a po drugiej stronie jakiś modem USB działający pod linuxem i mający możliwość podpięcia anteny.
Druga sprawa to antena do Aero2, ale najlepiej żeby była wielozakresowa i z dość dużym kątem. Jak już pisałem nie będę miał łatwej możliwości zmiany anteny i jej ustawienia dlatego chciałbym zakupić coś na przyszłość. Dom znajduje się praktycznie w najwyższym punkcie i bez problemu widać wszystkie nadajniki z góry. Odległość od BTSów Aero2 wynosi ok. 8km, a reszty operatorów ok. 1.5km.
http://imageshack.us/a/img689/6030/jy1a.png
Wydaje mi się, że przy takich odległościach i widoczności bez żadnych przeszkód terenowych powinna wystarczyć jakaś wielozakresowa, byle tylko miała dość szeroki kąt żeby objąć te wszystkie nadajniki.
Jeśli ktoś jest w stanie doradzić jakiś dobry niezbyt drogi zestaw to będę niezmiernie wdzięczny

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-08-04, 19:32 ]
Mapki na forum dajemy jako link.