Połączenie dwóch sieci - 540m

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
parasite
Początkujący użytkownik forum

Połączenie dwóch sieci - 540m

Post autor: parasite »

Witam

Sprawa wygląda tak, że brat wybudował się 500 m ode mnie. Problem polega na tym, że ja mam dostęp do internetu przez kabel a on już nie, więc chcemy spróbować zestawić połączenie przez WiFI. Docelowo chcę zrobić coś takiego:
Obrazek
Za AP3 ma robić laptop z linuxem z modemem WiFI i GSM. Ma to działać na tej zasadzie, że w razie utraty połączenia z internetem u mnie, co się dość często zdarza, łączylibyśmy awaryjnie przez Aero2. Powiem szczerze, że nie mam prawie żadnego doświadczenia z antenami i generalnie połączeniem bezprzewodowym na większe odległości dlatego mam kilka pytań.

Problem pierwszy to dobór anten i AP2 do zestawienie połączenia WiFI.
Google podaje dokładnie 536m odległości w linii prostej:
Obrazek
Jak widać jest troszkę po drodze domów i drzew, ale wydaje się, że jak wystawię troszkę wyżej antenę to anteny powinny się zobaczyć, ewentualnie jedyną przeszkodą będzie jedno drzewo. Widok z mojego dachu prezentuje się tak:Obrazek

Ewentualnie zastanawiam się czy nie dałoby się wykorzystać gór do odbicia sygnału, ale wtedy odległość wzrosłaby do jakiś 2-3km. Jest coś takiego w ogóle możliwe? Wiem, ze jak skierowałem antenę kierunkową na góry to sygnał DVB-T skoczył mi do 100%, mimo, że nadajnik znajduje się w przeciwnym kierunku.

Poczytałem trochę i mam problem z doborem anten. Po pierwsze nie chcę siać bez sensu sygnałem po okolicy i zaśmiecać częstotliwość. Po drugie nie może to być zbyt mocno kierunkowa antena, ponieważ o ile u mnie mam łatwy dostęp do anteny i mogę ją dość dokładnie ustawić, o tyle u brata już tak łatwo z dostępem nie ma. Dokładnie rzecz biorąc anteny będą zamontowane na samym czubku dachu przez panów z podnośnikiem i ja już nie będę miał do nich dostępu, dlatego antena u brata musi mieć dość szeroki kąt tak, żebym mógł ustawić ją mniej więcej na mój dom więc wszystkie Yagi odpadają chyba. Do tego często u nas bardzo mocno wieje więc dobrze by było jakby antena nie stawiała zbyt dużego oporu dla wiatru. Do tego jakiś tani ap, który wpiąłbym do swojej sieci, a po drugiej stronie jakiś modem USB działający pod linuxem i mający możliwość podpięcia anteny.

Druga sprawa to antena do Aero2, ale najlepiej żeby była wielozakresowa i z dość dużym kątem. Jak już pisałem nie będę miał łatwej możliwości zmiany anteny i jej ustawienia dlatego chciałbym zakupić coś na przyszłość. Dom znajduje się praktycznie w najwyższym punkcie i bez problemu widać wszystkie nadajniki z góry. Odległość od BTSów Aero2 wynosi ok. 8km, a reszty operatorów ok. 1.5km.
http://imageshack.us/a/img689/6030/jy1a.png
Wydaje mi się, że przy takich odległościach i widoczności bez żadnych przeszkód terenowych powinna wystarczyć jakaś wielozakresowa, byle tylko miała dość szeroki kąt żeby objąć te wszystkie nadajniki.

Jeśli ktoś jest w stanie doradzić jakiś dobry niezbyt drogi zestaw to będę niezmiernie wdzięczny :)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2013-08-04, 19:32 ]
Mapki na forum dajemy jako link.
Ostatnio zmieniony 2013-08-04, 18:31 przez parasite, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Połączenie dwóch sieci - 540m

Post autor: key »

parasite pisze:Docelowo chcę zrobić coś takiego:
Nie zrobisz tego w ten sposob, polaczenie z netem i fallback powinny byc na jednym routerze.
parasite pisze:jak wystawię troszkę wyżej antenę to anteny powinny się zobaczyć
Wizja to nie wszystko - potrzebny czysty Fresnel.
parasite pisze:Ewentualnie zastanawiam się czy nie dałoby się wykorzystać gór do odbicia sygnału
Zapomnij o tego typu bredniach.
parasite pisze:Poczytałem trochę i mam problem z doborem anten.
Nanostation.
parasite pisze:ja już nie będę miał do nich dostępu, dlatego antena u brata musi mieć dość szeroki kąt
Antena ma byc poprawnie ustawiona. Robisz polaczenie P2P - wybierasz najmniejszy z mozliwych katow.
parasite pisze:Druga sprawa to antena do Aero2, ale najlepiej żeby była wielozakresowa
Aero nadaje na jednej czestotliwosci - kup antene na ta czestotliwosc. Wielozakresowki ktore dzialaja kosztuja tysiace Euro (n.p. Log-Periodyki Rhode&Schwarz).
parasite pisze:chciałbym zakupić coś na przyszłość.
Nie ma czegosc takiego. Nie wiesz jakie czestotliwosci beda aktualne za 2..5 lat.
Nie pomagam na PW.
parasite

key pisze:Nie zrobisz tego w ten sposob, polaczenie z netem i fallback powinny byc na jednym routerze.
Wydaje mi się, że da się to zrobić jeśli DHCP będzie stało właśnie na tym linuxie u brata. Przynajmniej da się chyba zrobić , aby jego sieć łączyła się przez Aero2 w razie problemów u mnie.
key pisze:Wizja to nie wszystko - potrzebny czysty Fresnel.
To też wiem, ale nie do końca rozumiem. Skoro z wyliczeń, zakładając, ze pierwsza przeszkoda u mnie to czubeczek drzewka, r wynosi 2 tzn., że w mniej więcej połowie odległości musi być tyle przestrzeni wolnej? Jak się przyjrzymy dokładnie linii idącej pomiędzy moim domem, a brata to wychodzi, że idzie idealnie pomiędzy budynkami. Różnica między nim, a mną to 20m plus jeszcze kilka metrów wyższy dom.
A może iść w 5 GHz? Jak dobrze rozumiem, to wtedy ta elipsa jest bardziej smuklejsza i promień mniejszy?
key pisze:Nanostation
Trochę drogawo, ale jak rozumiem, to już nie potrzebuję dodatkowego AP? Jednak z drugiej strony potrzebowałbym jakiejś anteny z osobnym modemem WiFi do nadawania/odbierania.
key pisze:Aero nadaje na jednej czestotliwosci - kup antene na ta czestotliwosc. Wielozakresowki ktore dzialaja kosztuja tysiace Euro (n.p. Log-Periodyki Rhode&Schwarz).
Ok, zrozumiałem, ale dalej nie wiem jaka na taką odległość się najlepiej sprawdzi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Przy takiej odległości do BTS-a AERO2 dobrym rozwiązaniem będzie ATK-20.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parasite pisze:Wydaje mi się
To ci sie zle wydaje.
parasite pisze:Przynajmniej da się chyba zrobić , aby jego sieć łączyła się przez Aero2 w razie problemów u mnie.
A skad ma jego router wiedziec ze nie ma u ciebie sieci oraz w jaki sposob chcesz przekonfigurowac wszystkie komputery on the fly?

Powtorze jeszcze raz: Fallback musi byc na tym samym routerze, na ktorym jest polaczenie z netem.
parasite pisze:Jak dobrze rozumiem, to wtedy ta elipsa jest bardziej smuklejsza i promień mniejszy?
Jest to jakies tam rozwiazanie. Detali ci nikt nie sprawdzi w necie.
parasite pisze:Ok, zrozumiałem, ale dalej nie wiem jaka na taką odległość się najlepiej sprawdzi.
Ogolnie - im wieksza czestotliwosc tym wieksze tlumienie w powietrzu.
Nie pomagam na PW.
parasite

key pisze:A skad ma jego router wiedziec ze nie ma u ciebie sieci oraz w jaki sposob chcesz przekonfigurowac wszystkie komputery on the fly?
Z tego samego powodu, z którego mój stary router na linuxie wiedział, że modem ADSL utracił połączenie. Wystarczy skrypt napisać. :D Dawno w tym nie siedziałem, ale pomysł pewien mam.
To są tylko takie moje luźne pomysły na zabawę. Najważniejsze to połączyć się bezprzewodowo.
Wychodzi na to, że muszę chyba zaryzykować. Fajnie by było jakby chociaż wiedział czy wystarczy antena o zysku 14dB czy lepiej brać mocniejsze. Znalazłem Nanostation 5GHz z anteną o zysku 14dB. Wystarczy? Z drugiej strony chcę podpiąć zwykłą antenę, bo jak pisałem, w razie awarii nie będę miał tam dostępu.
Ostatnio zmieniony 2013-08-05, 08:34 przez parasite, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parasite pisze:Wystarczy skrypt napisać.
Pozostaje jeszcze n.p. drobnostka przekonfigurowania default gateway w momencie gdy aktywne polaczenie zdechnie.
parasite pisze:ale pomysł pewien mam.
Pochwal sie ;)
parasite pisze:Najważniejsze to połączyć się bezprzewodowo.
TO jest najprostsze - dwie nano.
parasite pisze:Fajnie by było jakby chodziarz wiedział czy wystarczy antena o zysku 14dB czy lepiej brać mocniejsze. .... Wystarczy?
Nikt z nas nie ma szklanej kuli.
parasite pisze:Z drugiej strony chcę podpiąć zwykłą antenę, bo jak pisałem, w razie awarii nie będę miał tam dostępu.
Po co ci dostep?
Nie pomagam na PW.
parasite

key pisze:Pozostaje jeszcze n.p. drobnostka przekonfigurowania default gateway w momencie gdy aktywne polaczenie zdechnie.
Ok, ale jest to wykonalne w sieci w domu nr 2, gdzie jest podpięte aero2. U mnie gdzie jest AP to faktycznie może być problem.
key pisze:TO jest najprostsze - dwie nano.
Wiem
key pisze:Po co ci dostep?
Z tego powodu, że tam jest wbudowana elektronika, a jak elektronika padnie to ja tam się nie wczołgam, żeby ją wymienić. Racze w samej antenie nie ma co się zepsuć. ;)

Przejdę się jeszcze z lornetką i sprawdzę czy na wysokości dachu będzie widoczność czy nie. Patrząc na ceny to chyba lepiej pójść w 5GHz. Przynajmniej nie jest jeszcze ta częstotliwość tak zapchana.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

parasite pisze:Ok, ale jest to wykonalne w sieci w domu nr 2, gdzie jest podpięte aero2.
Nie ma znaczenia po ktorej stronie mostu bedziesz - wszystkie kompy sa w jednej sieci. Chyba ze jeszcze bedziesz sie bawil w NAT i spliting - co jest calkowicie bez sensu.

Teoretycznie mozesz tez zrobic cos w rodzaju transparent proxy lub NATa na jednym serwerze, ale wtedy zobacz sobie jak bedzie wygladac routing i ktoredy bedziesz przepychac niepotrzebnie dane.
parasite pisze:a jak elektronika padnie
To raczej nie pada. Przynajmniej jak kupisz oryginal, a nie chinskie kopie.
parasite pisze:Racze w samej antenie nie ma co się zepsuć.
Mylisz sie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-05, 08:36 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:To raczej nie pada.
Pada jak dostanie bezpośrednie trafienie ładunkiem nagromadzonym w chmurze. Ale sama antena takiego przypadku też nie przetrzyma.

I jeszcze jedno za NS'a, to najprostszy sposób na wykorzystanie airMAX (czyli autorskiego MIMO ubiquti) Nie mówiąc już o stratach sygnału na kablach przy 5GHz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Ale sama antena takiego przypadku też nie przetrzyma.
Dokladnie.
Nie pomagam na PW.
parasite

Czyli co? Poszukam na Allegro dwóch Nanostation M5 do testów. Może coś używanego się trafi do zabawy. :)
ODPOWIEDZ