simdata - jak to działa??
Moderator: Moderatorzy
Re: simdata - jak to działa??
Plus już zakończyl aktualizacje na kontach Jest informacja o tym na stronie www.simplus.pl ..Jak nie otzymaliscie zwrotu tego co zabrali to już wam nie oddadzą.Dzwoniłem w tej sprawie dziś do BOK simplus i dowiedzialem się ,ze juz wszystko zostalo rozliczone na moim numerze simdata. Jednak nie zwrocili mi nawet grosza. mimo tego,ze pobrali mi ponad 20 zł. za transmisje danych GPRS naliczając niezgodnie z cennikiem.Po rozmowie z konsultantką mogę smiało twierdzić,ze PLUS GSM okazał się zwykłym oszustem i zlodziejem.Jestem to w stanie udowodnić i nie pisze tego bez podstawnie. Na tym zakonczylem przygody z tym operatorem...
Masz 100% racji zerwałem z plusem 1,5 roku temu.Skusiła mniel simdata wydymali i nie oddali,teraz wziełem bez telefonu abonament i iplusa w kazdej chwili moge zrezygnowac z iplusa.Oczywisci juz za pierwszy miesiąc chcieli mnie wydymac ,własciwie za pierwszy dzien na 30 zł.Tylko teraz jest taka róznica ,że mogą mi skoczyc, bo to oni mogą sie sadzic, a nie ja.Ja mam swój biling,pewnie mogą mnie odłaczyc,ale sa inni operatorzy.
Ja za swoje place, a mnie juz nie wydymają
Ja za swoje place, a mnie juz nie wydymają
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam takie dość lamerskie pytanie, ale nie znam się.
Wyczytałem, że simdata to nic innego jak karta sim, tylko, że z cennikiem pozwalającym na korzystanie z neta (ze to tak nazwe
). Potrzeba do tego jakiś specjalny modem (patrzalem na allegro od 200zl w wzwyz) czy moze to być telefon telefon komórkowy z funkcją modemu? (np mam motorole v3 ostatnio weszłem sobie 2 razy na onet i skasowali mi prawie 2 zl ale hcialem tylko czy jest mozliwość, wchodzilem na zwyklej karce). Dałoby się tak bez zakupu modemu?
Wyczytałem, że simdata to nic innego jak karta sim, tylko, że z cennikiem pozwalającym na korzystanie z neta (ze to tak nazwe

- matinati
- Stały użytkownik forum
@ryb oczywiście że dałoby radę jak masz wbudowany modem w telefon komórkowy to kup sobie simdate. I śmigaj za każde 100 KB zapłacisz 0,03 zł.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
-
To może żeby nie zakładać nowego tematu, mam stacjonarne łącze prawie 2 mbit w domku, często jeżdże do rodziny na kilka dni i tam zainstalowałbym simdate i tutaj moje pytanie, jakis jest najtańszy telefon za modemem na który można odpalić taką usługe, telefo mdo dzwonienia juz mam a modem od 200 w górę 

- matinati
- Stały użytkownik forum
Moim zdaniem najlepszy telefon do simdaty względem ceny do jakości jest siemens S55 (tylko gprs). Telefon z edgem to polecałbym nokie 6020 (lecz tutaj to już cena jest znacznie większa).
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
iPlus
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
W przypadku łaczenia telefonu z kompem bezprzewodowo przez bluetooth polecam N6230. Sprawdź czy jesteś w zasięgu EDGE, bo powyższa Nokia obsługuje ten typ transmisji danych więc byłaby OK.
pozdrawiam, magmike
-
JAk sie ma EDGE w telefonie to prędkośc jest szybsza czy jak? 

- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tak, jak sie jest w zasięgu EDGE i ma się urządzenie go obsługujące.
pozdrawiam, magmike
-
Witam
Mam pytanie czy w simdacie przechodzą środki na następny miesiąc?
Pozdrawiam
Mam pytanie czy w simdacie przechodzą środki na następny miesiąc?
Pozdrawiam
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Rozumiem że chodzi Ci o to że skończy Ci się możliwość na wykonywanie połączeń a masz kasę na kącie, to tak jak doładujesz to odzyskasz swoje pieniądze, tylko nie wiem czy jest jakiś okres po którym je stracisz, najlepiej zadzwoń do BOK-u.
-
SIMDATA
Witam
wszystkich forumowiczow !!!!
Nosze sie z zamiarem podlaczenia mojego laptopa simdatą przez telefon .W zwiazku z tym postanowielem dokladniej przyjzec sie wysylanej i odbieranej zawartosci przez siec monitorujac ja dwoma programami do tego sluzacymi i przekonac sie ile to tak naprawde jest 100kb .Przegladalem rozne stronki na ten temat przez okolo 4,5 godziny jedoczesnie obserwujac monitoring ,praktycznie nie rozmawialem przez gg i w miedzyczasie odebralem 4 meile tekstowe .Wiele stronek pochlanialo (+-- )50 kb.-oczywiscie dalsza praca na otwartej juz stronie byla mniej kosztowna (kb)Gdy pisze ten post mam juz na liczniku 31 MB (pobranych+wyslanych) Moim zdaniem to mega duzo chodz nie klikalem w byle co i zazwyczaj wolno czytalem stronki ale najwazniejsza zecz jaka zaobserwowalem to to iz pomimo zamknietej przegladarki oraz wylaczonym gg transwer polaczenia potrafil skoczyc nawet do 4 kb (sporadycznie) i dosc czesto do 2 kb !!!!! W zwiazku z tym mam pytanie do ekspertow i osob korzystajacuch z simdata .Czy operator bedzie tak samo skrupulatnie naliczal polaczenie jak wykazuja mi testery sieci?oraz co zrobic zeby w momencie nie korzystania z inetnetu nie bily te kb i b ?Z tego co zaobserwowalem oplacalnosc tego jest ponizej miernej jesli ktos chce posiedziec 3 godzinki dziennie surfujec po sieci .Wszyscy na tym forum ciesza sie i chwalą ze to takie tanie ale ja jakos nie widze zeby bylo to tanie no chyba ze ktos chce wejsc na neta sprawdzic pogode i wyslac 2 meile
albo wezwac pomoc
Wlasciwie to nazwal bym to polaczenie DUZYM SMSem .Jesli jestem w bledzie i zle to oceniam prosze o pouczenie i porade .Nie znam sie na tym wcale a moje obserwacje sa czysto amatorskie.
Jesli ktos z Was chcialby podzielic sie swoja opinia prosze o kontakt na gg !
Ps; bardzo ciekawe forum -gratuluje
wszystkich forumowiczow !!!!
Nosze sie z zamiarem podlaczenia mojego laptopa simdatą przez telefon .W zwiazku z tym postanowielem dokladniej przyjzec sie wysylanej i odbieranej zawartosci przez siec monitorujac ja dwoma programami do tego sluzacymi i przekonac sie ile to tak naprawde jest 100kb .Przegladalem rozne stronki na ten temat przez okolo 4,5 godziny jedoczesnie obserwujac monitoring ,praktycznie nie rozmawialem przez gg i w miedzyczasie odebralem 4 meile tekstowe .Wiele stronek pochlanialo (+-- )50 kb.-oczywiscie dalsza praca na otwartej juz stronie byla mniej kosztowna (kb)Gdy pisze ten post mam juz na liczniku 31 MB (pobranych+wyslanych) Moim zdaniem to mega duzo chodz nie klikalem w byle co i zazwyczaj wolno czytalem stronki ale najwazniejsza zecz jaka zaobserwowalem to to iz pomimo zamknietej przegladarki oraz wylaczonym gg transwer polaczenia potrafil skoczyc nawet do 4 kb (sporadycznie) i dosc czesto do 2 kb !!!!! W zwiazku z tym mam pytanie do ekspertow i osob korzystajacuch z simdata .Czy operator bedzie tak samo skrupulatnie naliczal polaczenie jak wykazuja mi testery sieci?oraz co zrobic zeby w momencie nie korzystania z inetnetu nie bily te kb i b ?Z tego co zaobserwowalem oplacalnosc tego jest ponizej miernej jesli ktos chce posiedziec 3 godzinki dziennie surfujec po sieci .Wszyscy na tym forum ciesza sie i chwalą ze to takie tanie ale ja jakos nie widze zeby bylo to tanie no chyba ze ktos chce wejsc na neta sprawdzic pogode i wyslac 2 meile

Jesli ktos z Was chcialby podzielic sie swoja opinia prosze o kontakt na gg !
Ps; bardzo ciekawe forum -gratuluje
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poczytaj sobie dokładnie ten wątek : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35178#35178
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: SIMDATA
Wyłącz aktualizacje Windows i wszystkich programów, sprawdź czy nie masz jakiegoś wirusa/trojana, a najlepiej zastosuj firewalla.Dicovery pisze:co zrobic zeby w momencie nie korzystania z inetnetu nie bily te kb
Nie ma u nas zwyczaju pomagania na GG, wolimy o wszystkim pisać tutaj, bo w tedy każdy skorzysta.Dicovery pisze:jeśli ktos z Was chcialby podzielic sie swoja opinia prosze o kontakt na gg
Dziękujemy!Dicovery pisze:Ps; bardzo ciekawe forum -gratuluje

-
Witam ja mam pytanko.
mam zamiar qpic simdate i do tego jako modem bede uzywal 3200 lub 6280.
Mieszkam kolo wawy i na 6280 mam umts.
i moje pytanie jest takie czy jak bede uzywal 6280 + simdata to ona ma tylko jakies ograniczenia ze nie zaleznie od zasiegu bedzie gprs ? czy moze byc na simdata umts ? a na 3200 + simdata edge ?
mam zamiar qpic simdate i do tego jako modem bede uzywal 3200 lub 6280.
Mieszkam kolo wawy i na 6280 mam umts.
i moje pytanie jest takie czy jak bede uzywal 6280 + simdata to ona ma tylko jakies ograniczenia ze nie zaleznie od zasiegu bedzie gprs ? czy moze byc na simdata umts ? a na 3200 + simdata edge ?
Blueconnect ... 0,5GB
+ Merlin XU870 = HSDPA
)

- Jaco
Nie ma żadnych ograniczeń. Jedynie na UMTS pozbędziesz się szybciej zasobów na karcie. 

-
czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
Blueconnect ... 0,5GB
+ Merlin XU870 = HSDPA
)

- Jaco
Tak bez problemów.RobertGSM pisze:czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tak. tylko szybko Ci będzie kasa z konta schodzić:]czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
No raczej nie użyjesz bo ta Nokia nie ma modemu.RobertGSM pisze:do tego jako modem bede uzywal 3200
-
na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h dziennie przegladajac aukcje allegro?
Blueconnect ... 0,5GB
+ Merlin XU870 = HSDPA
)

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zainstaluj sobie np: NetMetera i sprawdź ile danych pobierasz to dostaniesz odpowiedź.RobertGSM pisze:na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h dziennie przegladajac aukcje allegro?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zobacz do FAQ - tu >KLIK< jest małe zestawienie.RobertGSM pisze:na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.