simdata - jak to działa??

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Gość

Re: simdata - jak to działa??

Post autor: Gość »

Plus już zakończyl aktualizacje na kontach Jest informacja o tym na stronie www.simplus.pl ..Jak nie otzymaliscie zwrotu tego co zabrali to już wam nie oddadzą.Dzwoniłem w tej sprawie dziś do BOK simplus i dowiedzialem się ,ze juz wszystko zostalo rozliczone na moim numerze simdata. Jednak nie zwrocili mi nawet grosza. mimo tego,ze pobrali mi ponad 20 zł. za transmisje danych GPRS naliczając niezgodnie z cennikiem.Po rozmowie z konsultantką mogę smiało twierdzić,ze PLUS GSM okazał się zwykłym oszustem i zlodziejem.Jestem to w stanie udowodnić i nie pisze tego bez podstawnie. Na tym zakonczylem przygody z tym operatorem...
Robert

Post autor: Robert »

Masz 100% racji zerwałem z plusem 1,5 roku temu.Skusiła mniel simdata wydymali i nie oddali,teraz wziełem bez telefonu abonament i iplusa w kazdej chwili moge zrezygnowac z iplusa.Oczywisci juz za pierwszy miesiąc chcieli mnie wydymac ,własciwie za pierwszy dzien na 30 zł.Tylko teraz jest taka róznica ,że mogą mi skoczyc, bo to oni mogą sie sadzic, a nie ja.Ja mam swój biling,pewnie mogą mnie odłaczyc,ale sa inni operatorzy.
Ja za swoje place, a mnie juz nie wydymają
ryb
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ryb »

Mam takie dość lamerskie pytanie, ale nie znam się.
Wyczytałem, że simdata to nic innego jak karta sim, tylko, że z cennikiem pozwalającym na korzystanie z neta (ze to tak nazwe :) ). Potrzeba do tego jakiś specjalny modem (patrzalem na allegro od 200zl w wzwyz) czy moze to być telefon telefon komórkowy z funkcją modemu? (np mam motorole v3 ostatnio weszłem sobie 2 razy na onet i skasowali mi prawie 2 zl ale hcialem tylko czy jest mozliwość, wchodzilem na zwyklej karce). Dałoby się tak bez zakupu modemu?
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

@ryb oczywiście że dałoby radę jak masz wbudowany modem w telefon komórkowy to kup sobie simdate. I śmigaj za każde 100 KB zapłacisz 0,03 zł.
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
ryb

To może żeby nie zakładać nowego tematu, mam stacjonarne łącze prawie 2 mbit w domku, często jeżdże do rodziny na kilka dni i tam zainstalowałbym simdate i tutaj moje pytanie, jakis jest najtańszy telefon za modemem na który można odpalić taką usługe, telefo mdo dzwonienia juz mam a modem od 200 w górę :/
Awatar użytkownika
matinati
Stały użytkownik forum

Post autor: matinati »

Moim zdaniem najlepszy telefon do simdaty względem ceny do jakości jest siemens S55 (tylko gprs). Telefon z edgem to polecałbym nokie 6020 (lecz tutaj to już cena jest znacznie większa).
SE GC89 + ATK 13,5 dBi = max~30 KB/s
iPlus
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

W przypadku łaczenia telefonu z kompem bezprzewodowo przez bluetooth polecam N6230. Sprawdź czy jesteś w zasięgu EDGE, bo powyższa Nokia obsługuje ten typ transmisji danych więc byłaby OK.
pozdrawiam, magmike
ryb

JAk sie ma EDGE w telefonie to prędkośc jest szybsza czy jak? :)
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Tak, jak sie jest w zasięgu EDGE i ma się urządzenie go obsługujące.
pozdrawiam, magmike
done

Post autor: done »

Witam

Mam pytanie czy w simdacie przechodzą środki na następny miesiąc?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Rozumiem że chodzi Ci o to że skończy Ci się możliwość na wykonywanie połączeń a masz kasę na kącie, to tak jak doładujesz to odzyskasz swoje pieniądze, tylko nie wiem czy jest jakiś okres po którym je stracisz, najlepiej zadzwoń do BOK-u.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Discovery

SIMDATA

Post autor: Discovery »

Witam
wszystkich forumowiczow !!!!

Nosze sie z zamiarem podlaczenia mojego laptopa simdatą przez telefon .W zwiazku z tym postanowielem dokladniej przyjzec sie wysylanej i odbieranej zawartosci przez siec monitorujac ja dwoma programami do tego sluzacymi i przekonac sie ile to tak naprawde jest 100kb .Przegladalem rozne stronki na ten temat przez okolo 4,5 godziny jedoczesnie obserwujac monitoring ,praktycznie nie rozmawialem przez gg i w miedzyczasie odebralem 4 meile tekstowe .Wiele stronek pochlanialo (+-- )50 kb.-oczywiscie dalsza praca na otwartej juz stronie byla mniej kosztowna (kb)Gdy pisze ten post mam juz na liczniku 31 MB (pobranych+wyslanych) Moim zdaniem to mega duzo chodz nie klikalem w byle co i zazwyczaj wolno czytalem stronki ale najwazniejsza zecz jaka zaobserwowalem to to iz pomimo zamknietej przegladarki oraz wylaczonym gg transwer polaczenia potrafil skoczyc nawet do 4 kb (sporadycznie) i dosc czesto do 2 kb !!!!! W zwiazku z tym mam pytanie do ekspertow i osob korzystajacuch z simdata .Czy operator bedzie tak samo skrupulatnie naliczal polaczenie jak wykazuja mi testery sieci?oraz co zrobic zeby w momencie nie korzystania z inetnetu nie bily te kb i b ?Z tego co zaobserwowalem oplacalnosc tego jest ponizej miernej jesli ktos chce posiedziec 3 godzinki dziennie surfujec po sieci .Wszyscy na tym forum ciesza sie i chwalą ze to takie tanie ale ja jakos nie widze zeby bylo to tanie no chyba ze ktos chce wejsc na neta sprawdzic pogode i wyslac 2 meile :D albo wezwac pomoc :D Wlasciwie to nazwal bym to polaczenie DUZYM SMSem .Jesli jestem w bledzie i zle to oceniam prosze o pouczenie i porade .Nie znam sie na tym wcale a moje obserwacje sa czysto amatorskie.
Jesli ktos z Was chcialby podzielic sie swoja opinia prosze o kontakt na gg !

Ps; bardzo ciekawe forum -gratuluje
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Poczytaj sobie dokładnie ten wątek : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35178#35178
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: SIMDATA

Post autor: Fanta »

Dicovery pisze:co zrobic zeby w momencie nie korzystania z inetnetu nie bily te kb
Wyłącz aktualizacje Windows i wszystkich programów, sprawdź czy nie masz jakiegoś wirusa/trojana, a najlepiej zastosuj firewalla.
Dicovery pisze:jeśli ktos z Was chcialby podzielic sie swoja opinia prosze o kontakt na gg
Nie ma u nas zwyczaju pomagania na GG, wolimy o wszystkim pisać tutaj, bo w tedy każdy skorzysta.
Dicovery pisze:Ps; bardzo ciekawe forum -gratuluje
Dziękujemy! :)
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
RobertGSM

Post autor: RobertGSM »

Witam ja mam pytanko.
mam zamiar qpic simdate i do tego jako modem bede uzywal 3200 lub 6280.
Mieszkam kolo wawy i na 6280 mam umts.
i moje pytanie jest takie czy jak bede uzywal 6280 + simdata to ona ma tylko jakies ograniczenia ze nie zaleznie od zasiegu bedzie gprs ? czy moze byc na simdata umts ? a na 3200 + simdata edge ?
Blueconnect ... 0,5GB :/ + Merlin XU870 = HSDPA :))
Awatar użytkownika
Jaco

Nie ma żadnych ograniczeń. Jedynie na UMTS pozbędziesz się szybciej zasobów na karcie. :hyhy:
RobertGSM

czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
Awatar użytkownika
Jaco

RobertGSM pisze:czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
Tak bez problemów.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

czyli na 6280 na UMTS-ie + simdata bedzie oK ?
Tak. tylko szybko Ci będzie kasa z konta schodzić:]
RobertGSM pisze:do tego jako modem bede uzywal 3200
No raczej nie użyjesz bo ta Nokia nie ma modemu.
RobertGSM

na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h dziennie przegladajac aukcje allegro?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

RobertGSM pisze:na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h dziennie przegladajac aukcje allegro?
Zainstaluj sobie np: NetMetera i sprawdź ile danych pobierasz to dostaniesz odpowiedź.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

RobertGSM pisze:na ile mi starczy te 20zł jak bede korzystal z simdaty około 2h
Zobacz do FAQ - tu >KLIK< jest małe zestawienie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ