Problem z LTE
Moderator: Moderatorzy
- clamaranop
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z LTE
Masz zasięg LTE w swojej lokalizacji?
- clamaranop
-87dBm w tej chwili.
Chciałbym dodać że w/w testy są wykonane w technologi LTE.
Chciałbym dodać że w/w testy są wykonane w technologi LTE.
-
- Guru bezprzewodowy
W Baboszewie, na jakiej antenie?
- clamaranop
Nadajnik jest w Płońsku 11Km od Baboszewa, a firmy anteny nie znam bo otrzymałem ją od CP, wiem jedynie że są to 2 anteny, jedna w polaryzacji pionowej zaś druga w poziomej.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie próbuj mi wmówić, ze na tych patyczkach masz zasięg LTE z odległośći 11km. Kto Ci to sprzedał i w jakim celu. Teoretyczny zysk tej nibyanteny to2-3 dBi, biorąc pod uwagę kable i konektor to 0 lub mnjej. Do zasięgu LTE z Płońska masz ok6-7 km(Szeromin). Konsultant zapewniał Cię ,że złapiesz na tym wynalazku LTE? jesteś w zasięgu HSPA i to słabym o czym świadczą twoje osiągi. Dla poprawy kup ATK-20 na 900MHz i ustaw na Płońsk. W twojej lokalizacji CP korzysta z UMTS900 Aero2 w Płońsku, Przemysłowa 2.
- clamaranop
Ale chodzi o to że jeszcze parę tygodni temu internet chodził z prędkością średnio 20Mb/s.
I te wyniki które zamieściłem nie były na HSPA lecz na LTE.
I nie wiem jak na tych patyczakach łapie zasięg LTE.
I te wyniki które zamieściłem nie były na HSPA lecz na LTE.
I nie wiem jak na tych patyczakach łapie zasięg LTE.
-
- Guru bezprzewodowy
Ja też nie wiem. Nie jestem wróżką. Opieram się na mapie zasięgu CP i bazie BTS-ów Mobyland do LTE 1800 i z nich jasno wynika ,że teoretycznie nie możesz korzystać z LTE. Ten poziom sygnału mierzyłeś czym? Poza speedem daj jakiegoś screena z TNI. Wymuszałeś tylko LTE w MP czy TNI. Sam CP podaje w specyfikacji zysk 2-3dBi dla tej AK C2. Ty masz -87dBm, to bez anteny( modem w jej miejscu) powinien być około -90 dBm( choć wątpię w jakikolwiek zysk tego cudu z CP). Takiego poziomu nie można mieć z 11km. od BTS-a na LTE1800.
-
- Mistrz bezprzewodowy
to jeszcze o niczym nie świadczy, ja mam ponad 10 km od nadajnika i odbieram LTE z poziomem sygnału około 50% (w TnInfo), ale na antenach cybertecha 15dBimatek451 pisze: teoretycznie nie możesz korzystać z LTE
przyczyn może być wiele, sprzedają dużo abonamentów, zwiększa się ilość użytkowników, przez to system odrzuca bardziej odległych użytkownikówclamaranop pisze:jeszcze parę tygodni temu internet chodził z prędkością średnio 20Mb/s
lub trwają prace nad modernizacją kolejnych nadajników i zmniejsza się zdolność sieci tymczasowo
-
- Guru bezprzewodowy
Pisałem o teoretycznym braku zasięgu. Można w praktyce próbować z dalszych odległości ale na DUAL LTE a nie na tym szajsie z CP. Zwróć uwagę na poziom sygnału -87 dBm z odległości 11km na pseudoantenie 2dBi, to w praktyce niemożliwe, chyba, że zdarzają sie cuda na tym Świecie
Kolega nie przedstawił screena z TNI, MP więc trudno uwierzyć.
[ Dodano: 2013-08-25, 22:01 ]
Może to jednak cud
, przeglądałem wcześniejsze posty kolegi ze speedtestami i faktycznie miał prędkości jak LTE rok temu, tylko czy w Baboszewie?

[ Dodano: 2013-08-25, 22:01 ]
Może to jednak cud

Tak nie wnosi więc nie wiem po co był pisany. Ja też nie jestem wróżką nie mam szklanej kuli by przepowiedzieć, że za godzinę twój internet nie będzie działać. Zostaw głupie komentarze dla siebie. Na forum powinien panować spokój a nie dogryzanie innym użytkownikom.
-
- Guru bezprzewodowy
dexter18 wyluzuj, stały użytkownik od 2005 a w rubryce pomógł 0. Wystarczy za komentarz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Panowie, proszę o spokój. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
pewnie Cię to nie pocieszy, ale zauważyłem u siebie podobne zjawisko, dochodzi wręcz do tego, że nawet nie mogę uzyskać połączenia z nadajnikiem pomimo sygnału 51% (TnI)clamaranop pisze:Czy stacja może być tak przeciążona
kiedy na początku tego roku uruchomili nadajnik LTE w Sierpcu to mogłem bez problemu z niego korzystać (10,5 km od nadajnika), po jakimś czasie zaczęły pojawiać się problemy wieczorami - co wiążę z obciążeniem - to wróciłem do HSPA+, tym bardziej, że na tym samym maszcie uruchomili DC-HSPA+. Jak kiedyś zachciało mi się sprawdzić LTE, to znów miałem problemy z połączeniem i teraz też sprawdziłem i pomimo dużej siły sygnału LTE znów nie łączy.
Wniosek jest taki, że przybywa użytkowników LTE i odrzucają dalsze połączenia.
clamaranop, jak dojdziesz do czegoś to daj znać.