Problem z LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem z LTE

Post autor: clamaranop »

Czy stacja może być tak przeciążona czy to u mnie może występować problem ?

Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z LTE

Post autor: matek451 »

Masz zasięg LTE w swojej lokalizacji?
Awatar użytkownika
clamaranop

-87dBm w tej chwili.

Chciałbym dodać że w/w testy są wykonane w technologi LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Baboszewie, na jakiej antenie?
Awatar użytkownika
clamaranop

Nadajnik jest w Płońsku 11Km od Baboszewa, a firmy anteny nie znam bo otrzymałem ją od CP, wiem jedynie że są to 2 anteny, jedna w polaryzacji pionowej zaś druga w poziomej.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie próbuj mi wmówić, ze na tych patyczkach masz zasięg LTE z odległośći 11km. Kto Ci to sprzedał i w jakim celu. Teoretyczny zysk tej nibyanteny to2-3 dBi, biorąc pod uwagę kable i konektor to 0 lub mnjej. Do zasięgu LTE z Płońska masz ok6-7 km(Szeromin). Konsultant zapewniał Cię ,że złapiesz na tym wynalazku LTE? jesteś w zasięgu HSPA i to słabym o czym świadczą twoje osiągi. Dla poprawy kup ATK-20 na 900MHz i ustaw na Płońsk. W twojej lokalizacji CP korzysta z UMTS900 Aero2 w Płońsku, Przemysłowa 2.
Awatar użytkownika
clamaranop

Ale chodzi o to że jeszcze parę tygodni temu internet chodził z prędkością średnio 20Mb/s.
I te wyniki które zamieściłem nie były na HSPA lecz na LTE.
I nie wiem jak na tych patyczakach łapie zasięg LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja też nie wiem. Nie jestem wróżką. Opieram się na mapie zasięgu CP i bazie BTS-ów Mobyland do LTE 1800 i z nich jasno wynika ,że teoretycznie nie możesz korzystać z LTE. Ten poziom sygnału mierzyłeś czym? Poza speedem daj jakiegoś screena z TNI. Wymuszałeś tylko LTE w MP czy TNI. Sam CP podaje w specyfikacji zysk 2-3dBi dla tej AK C2. Ty masz -87dBm, to bez anteny( modem w jej miejscu) powinien być około -90 dBm( choć wątpię w jakikolwiek zysk tego cudu z CP). Takiego poziomu nie można mieć z 11km. od BTS-a na LTE1800.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

matek451 pisze: teoretycznie nie możesz korzystać z LTE
to jeszcze o niczym nie świadczy, ja mam ponad 10 km od nadajnika i odbieram LTE z poziomem sygnału około 50% (w TnInfo), ale na antenach cybertecha 15dBi
clamaranop pisze:jeszcze parę tygodni temu internet chodził z prędkością średnio 20Mb/s
przyczyn może być wiele, sprzedają dużo abonamentów, zwiększa się ilość użytkowników, przez to system odrzuca bardziej odległych użytkowników
lub trwają prace nad modernizacją kolejnych nadajników i zmniejsza się zdolność sieci tymczasowo
matek451
Guru bezprzewodowy

Pisałem o teoretycznym braku zasięgu. Można w praktyce próbować z dalszych odległości ale na DUAL LTE a nie na tym szajsie z CP. Zwróć uwagę na poziom sygnału -87 dBm z odległości 11km na pseudoantenie 2dBi, to w praktyce niemożliwe, chyba, że zdarzają sie cuda na tym Świecie :) Kolega nie przedstawił screena z TNI, MP więc trudno uwierzyć.

[ Dodano: 2013-08-25, 22:01 ]
Może to jednak cud ;) , przeglądałem wcześniejsze posty kolegi ze speedtestami i faktycznie miał prędkości jak LTE rok temu, tylko czy w Baboszewie?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Tak nie wnosi więc nie wiem po co był pisany. Ja też nie jestem wróżką nie mam szklanej kuli by przepowiedzieć, że za godzinę twój internet nie będzie działać. Zostaw głupie komentarze dla siebie. Na forum powinien panować spokój a nie dogryzanie innym użytkownikom.
matek451
Guru bezprzewodowy

dexter18 wyluzuj, stały użytkownik od 2005 a w rubryce pomógł 0. Wystarczy za komentarz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Panowie, proszę o spokój. :cfaniak:
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

clamaranop pisze:Czy stacja może być tak przeciążona
pewnie Cię to nie pocieszy, ale zauważyłem u siebie podobne zjawisko, dochodzi wręcz do tego, że nawet nie mogę uzyskać połączenia z nadajnikiem pomimo sygnału 51% (TnI)

kiedy na początku tego roku uruchomili nadajnik LTE w Sierpcu to mogłem bez problemu z niego korzystać (10,5 km od nadajnika), po jakimś czasie zaczęły pojawiać się problemy wieczorami - co wiążę z obciążeniem - to wróciłem do HSPA+, tym bardziej, że na tym samym maszcie uruchomili DC-HSPA+. Jak kiedyś zachciało mi się sprawdzić LTE, to znów miałem problemy z połączeniem i teraz też sprawdziłem i pomimo dużej siły sygnału LTE znów nie łączy.

Wniosek jest taki, że przybywa użytkowników LTE i odrzucają dalsze połączenia.

clamaranop, jak dojdziesz do czegoś to daj znać.
ODPOWIEDZ