Przeróbka dookólnej anteny magnetycznej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Przeróbka dookólnej anteny magnetycznej

Post autor: grzechu1999 »

Obrazek

Przerobiona dwuzakresowa antena dookolna magnetyczna (900 i 2100 MHz). Używam jej do odbierania internetu w Play HSDPA 2100 MHz.

Sygnał na standardowym "patyku" waha się od -95 do -105 dbm przy czym najczęściej widnieje wartość -101 dbm.

Sygnał na prowizorce na zdjęciu wyżej wacha się od -89 do -97 dbm przy czym najczęściej widnieje -93 dbm.

Byle jaki drucik, gietki by można go było łatwo przymocowac do miejsca gdzie wkreca się "patyk", przypomina cynę pomalowana żółtym sprayem.
Kabelek nakręciłem na obudowie jakiejś starej anteny od Wi-Fi.
Wyginając drucik juz zamontowany obserwowałem cały czas wartość zasięgu i zostawiłem w najlepszej pozycji.
Opóźnienia znacznie spadły, czasami tylko nie chce się przełączyć z 3g na HSDPA ale to tylko czasami.
Próbowałem również dodać z tylu reflektor zrobiony z folii aluminiowej i w najlepszej pozycji otrzymywałem stabilny zasięg o mocy od -85 do -87 dbm. Jednak po zamontowaniu tego reflektora mimo jeszcze lepszego zasięgu trudno się było połączyć z siecią (ale jak juz się połączył to internet chodził pięknie) i były jeszcze większe problemy z przełączeniem się z 3g na HSDPA.
Im mocniejszy sygnał łapałem tym były większe problemy z podłączeniem się do sieci i przełączaniem się z 3g na HSDPA, wie ktoś czym to może być spowodowane?

Obecnie zostawiłem jak na zdjęciu bez reflektora i internet chodzi dużo lepiej w porównaniu ze standardowym "patykiem".
Ostatnio zmieniony 2013-08-29, 09:11 przez grzechu1999, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Przeróbka dookólnej anteny magnetycznej

Post autor: krystianb »

A mierzyłeś dopasowanie falowe swojego "wynalazku" w paśmie uplinku?
Tylko nie płacz jak modem przestanie się logować do sieci na jakiejkolwiek karcie sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ta cała "sprężynka" powinna mieć wysokość odpowiednią do danej częstotliwości. Wtedy chyba lepiej zrobić dwie takie, odpowiednio oddalone od siebie. Jak zwrócił uwagę krystianb, jedna powinna być na częstotliwość uplinku, a druga na downlinku.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:A mierzyłeś dopasowanie falowe swojego "wynalazku" w paśmie uplinku?
Nie, jak mozna to zrobic?

ja.michal pisze:Ta cała "sprężynka" powinna mieć wysokość odpowiednią do danej częstotliwości. Wtedy chyba lepiej zrobić dwie takie, odpowiednio oddalone od siebie. Jak zwrócił uwagę krystianb, jedna powinna być na częstotliwość uplinku, a druga na downlinku.
Wlasnie nigdzie nie moglem znalezc kalkulatora do tego, jedynie na czestotliwosc Wi-Fi.
Antenke zrobilem byle jak z ciekawosci z byle jakiego kabla wyginanego na podstawie obserwacji dbm.
Mimo, ze teraz wszystko dziala to nie moze tak zostac tak?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie, jak mozna to zrobic?
Takim specjalnym miernikiem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3% ... j%C4%85cej
http://en.wikipedia.org/wiki/Standing_wave_ratio

W wersji niemieckiej jest fajna grafika ktora pokazuje "o co biega".
grzechu1999 pisze:Wlasnie nigdzie nie moglem znalezc kalkulatora do tego, jedynie na czestotliwosc Wi-Fi.
Mozna przeskalowac znajac czestotliwosci.
grzechu1999 pisze: Antenke zrobilem byle jak z ciekawosci z byle jakiego kabla wyginanego na podstawie obserwacji dbm.
To nie jest antena....
grzechu1999 pisze:Mimo, ze teraz wszystko dziala to nie moze tak zostac tak?
Jak masz ochote uwalic koncowke mocy, to moze zostac.
Nie pomagam na PW.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

key pisze:Mozna przeskalowac znajac czestotliwosci.
Ze tez na to nie wpadlem :)

Czytalem, ze ta koncowke mocy mozna uwalic tylko, gdy nie dopasujemy impedancji zgadza sie?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-08-28, 17:58 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-08-28, 16:58 przez grzechu1999, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

grzechu1999 pisze:zgadza sie?
Nie. Poczytaj linki powyzej.
Nie pomagam na PW.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Dobra dam sobie z tym spokoj, nie chce uszkodzic modemu.
Dzieki za odpowiedzi :)
robi1153
Użytkownik forum

Post autor: robi1153 »

key pisze: Takim specjalnym miernikiem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3% ... j%C4%85cej
Taki "specjalny" miernik to się nawet do Cb radia nie nadaje, nie wspominając o wyższych częstotliwościach. Na częstotliwości powyżej 500MHz sprzęt pomiarowy jest bardzo drogi.
Ale jeżeli ktoś chce kupić to może coś takiego albo coś takiego
Oczywiście wybór analizatorów antenowych jest dużo większy, a funkcjonalność takiego sprzętu jest niesamowita.
Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
grzechu1999
Stały użytkownik forum

Jeszcze mam 1 pytanie. Czy dodanie reflektora z folii aluminiowej, coś takiego jak na tym zdjęciu
Obrazek
może mieć wpływ na uszkodzenie/przegrzewanie końcówki mocy?
robi1153
Użytkownik forum

Post autor: robi1153 »

grzechu1999 pisze:Jeszcze mam 1 pytanie. Czy dodanie reflektora z folii aluminiowej, coś takiego jak na tym zdjęciu.......może mieć wpływ na uszkodzenie/przegrzewanie końcówki mocy?
Każdy metalowy przedmiot w odległości mniejszej niż 1 lambda (1 długość fali) ma wpływ na rezonans i charakterystykę promieniowania anteny. Czasami można to wykorzystać, ale w tym wypadku taki eksperyment nie ma sensu.
Robert
Pozdrawiam Robert
W teorii nie ma różnicy między praktyką, a teorią. W praktyce jest.
ODPOWIEDZ